Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Rozhovor s kytaristou Tomášem \"Skořím\" Skořepou. Nejen o kapele EXORCIZPHOBIA, ale především o jeho novém HC/punkovém projektu FINAL FLAG se členy WEHRMACHT a TORTHARRY.

Čau Skoří! Dlouho jsme spolu na Fobii nepokecali, naposledy v rozhovoru k poslednímu počinu EXORCIZPHOBIE loni na podzim, hehe. Jak se máš a co je u tebe nového?

Ahoj Peťane! To je pravda, za ten rok se pár věcí změnilo a odehrálo. Pojďme to probrat… hehe.

Pojďme rovnou k věci. Všichni jsme zaregistrovali tvé aktivity spojené s kapelou/projektem FINAL FLAG. Mohl bys, prosím, představit, o co jde?

FINAL FLAG je nová česko-americká kapela založená mnou a Ericem Helzerem z WEHRMACHT. Po několika letech spolupráce se nám konečně podařilo vydat debut s názvem „Capture The Flag“, který vyšel pod Koníkovým Support Underground.

Sestava s tebou, Ericem Helzerem (WEHRMACHT - USA) a Jirkou Rosou (TORTHARRY) představuje velmi zajímavé složení. Jak se sestava FINAL FLAG dala dohromadY? Měl jsi od začátku jasno, kdo v kapele bude, nebo jsi oslovil více muzikantů?

No když se v myšlenkách vracím na úplnej začátek, je opravdu malej zázrak, že se všechno podařilo uskutečnit. Všechno začalo na Obscene Extreme festivalu 2014, kde jsme s WEHRMACHT strávili spoustu času a dost kvalitně zapařili. V pokročilejším stádiu večera a opilosti jsem Ericovi nadhodil, že by bylo fajn dát něco společně dohromady. Eric byl pro a domluvili jsme se, že mu něco pošlu. Měl jsem v té době už pár věcí připravených, protože jsem o víc hardcore projektu uvažoval už delší dobu. Ericovi se věci líbily a za pár dní mi je poslal nazpívané. Tak nějak to všechno začalo. Uf, za ty roky jsme s Ericem oslovili spoustu zajímavých lidí. Většina z nich jevila velký zájem o to být toho součástí, ale z různých důvodů nebylo možné nakonec dotáhnout nahrávání partů a podobně. Byli to například Brian Lehfeldt, John Duffy (WEHRMACHT), Dave Merrick (SPAZZTIC BLURR), Harald O (D.R.I.), Scott Peterson (CRYPTIC SLAUGHTER) a další. Duffy, který měl původně hrát basu, je mimochodem autorem názvu FINAL FLAG. Nakonec jsem oslovil dlouholetýho kámoše Panthera z TORTHARRY a ten do toho vletěl s obrovskou vervou a entuziasmem.

Moc dobře si teď vzpomínám na nezapomenutelný koncert WEHRMACHT, RADIOLOKÁTOR (R.I.P.!!!), EXORCIZPHOBIA v pražském klubu Black Pes na podzim roku 2010. Ačkoliv Eric do WEHRMACHT nastoupil až o dva roky později, tehdy tě asi nenapadlo, že budeš v kapele s jedním ze členů této legendy crossover/thrashe… (úsměv)

To určitě ne. Tenkrát to byla legendární akce. Pamatuju si, jak jsme s klukama z WEHRMACHT po koncertě kecali a oni byli naprosto skvělý. Brian mi říkal, že mu hrozně připomínáme je a CRYPTIC SLAUGHTER za mlada, byl jsem z toho paf, protože to jsou moje totální srdcovky a slyšet něco takovýho právě od něj bylo neskutečný. Potom jsme vlastně nebyli prakticky v kontaktu až do OEF 2014, kde nás kluci, k mému obrovskému překvapení, hned poznali a dokonce si pamatovali a bez chyby vyslovili název EXORCIZPHOBIA. Hehe. Myslím, že teď už můžu říct, že jsme kámoši a já si toho nesmírně vážim. Je vždycky hrozně super, když zjistíš, že tví hrdinové jsou i po lidské stránce naprosto skvělí.

Vyšlo vám debutové album "Capture the Flag". Jak jsem již uvedl na jaře v recenzi, jedná se o velice povedený zářez. Jakým způsobem probíhalo skládání nového materiálu? Kdo je hlavním tvůrcem hudby FINAL FLAG?

Veškerou hudbu jsem složil já a Eric je autorem všech textů…

A co komunikace mezi vámi? Posílali jste si nějaké nahrané pasáže ze zkušebny a postupně dávali hudbu dohromady společně? Nebo jste s Jirkou přišli s hotovými skladbami a Eric dopsal texty? A jak jste komunikovali? Email nebo jste využili i některé moderní komunikační kanály?

Vždycky, když složím novou věc, tak ji nahraji a pošlu Ericovi. Programuji i bicí a nahrávám basu. Eric mi pak pošle zpět song nazpívaný. Právě takhle probíhal tvůrčí proces celého alba. Bůh žehnej moderním technologiím, hehe. Komunikujeme prakticky jenom po FB a mailu. Velká prdel je, že ačkoliv jsme spolu dali dokupy kapelu a stali se z nás kámoši, ještě jsme se od zmiňovaného OEF 2014 s Ericem neviděli. Jirka se stal součástí kapely až potom, co bylo vše složeno a připraveno. On se věci neskutečně rychle naučil, bicí linky upravil k obrazu svému a přidal pár dalších osobitých Pantheřích vychytávek. Při tvůrčím procesu nových věcí už spolu budeme spolupracovat samozřejmě mnohem víc.

Jak jste si poradili s nahráváním alba "Capture the Flag"? V jakých studiích byly pořízeny jednotlivé party? A kdo se postaral o finální mix?

Nahrávání všech nástrojů a doprovodných vokálů proběhlo ve studiu PULTON ve Velkém Poříčí u Hronova. S Michalem „Pípou“ Martincem jsme spolupracovali už dříve s EXORCIZPHOBIÍ, s Jirkou mají dokonce kapelu a tak to pro nás byla jasná volba. Eric nahrával svoje zpěvové linky ve vyhlášeném portlandském OPAL STUDIO. O finální master a produkci se postaral Kevin Hahn, který má za sebou spolupráci s takovými velikány jako jsou THE SCORPIONS, POISON IDEA, Paul Gilbert a další.

Hrajete klasický a syrový 80s hardcore/punk. Věděli jste od začátku, jakým směrem se budou FINAL FLAG ubírat, nebo to vykrystalizovalo až v průběhu tvorby materiálu? U tebe i Erica mě HC/punk nepřekvapuje, ale co Jirka? Chtěl si jen zkusit něco jiného než deathmetalové TORTHARRY, nebo je i v tomto žánru jako ryba ve vodě?

No, ono to všechno není zase až tak klasický, řekl bych. Ještě před tím, než jsme se potkali s Ericem, jsem měl v plánu udělat projekt, ve kterém bych uplatnil svoji vášeň a lásku k žánrům jako surf rock, punk rock, rock’n’roll, ale né za cenu ztráty rychlosti a tvrdosti. Myslim, že pozorný posluchač tam může ty vlivy zmiňovaných žánrů snadno slyšet. Panther má hodně široký záběr, co se muziky týče, rozhodně to není tak, že by poslouchal jenom death metal, takže tam nebyl s adaptací žádný problém…

"Capture the Flag" vyšlo na digipacku a v plánu je do konce roku i vinyl. To vše u tuzemského aktivního labelu Support Underground. Byl Koník a jeho vydavatelství první volbou a nebo jste uvažovali i o dalších labelech? Proč jste si vybrali právě Support Underground? Zajišťujete promo albu i v zahraničí a kdo to má všechno na svých bedrech?

První volbou byl italský label F.O.A.D. Records. Giulio i Luca si nahrávku fakt pochvalovali, ale jsou tak vytížení a zaměstnaní vydáváním starých zapomenutých klenotů, že teď prostě moc nových věcí nedělají. Domluvili jsme se s Ericem, že zkusíme oslovit český label. Pak už pro mě nebylo co řešit. Hrozně se mi líbí, jak Koník a jeho SupUg funguje a jakou cestou se vydal. Koník nejdříve z našich songů zrovna unešený nebyl, ale asi se do toho dostal a plácli jsme si, hehe…

Nemohu se nezeptat na tvou domovskou kapelu EXORCIZPHOBIA. V poslední době jste řešili nějaké změny v sestavě, chvíli o vás nebylo moc slyšet. Letos jste však odehráli slušnou porci koncertů, včetně premiérové účasti na Brutal Assaultu. Můžeš se vrátit k tomu, co vše se v EXORCIZPHOBII událo? A které letošní koncerty se ti líbily nejvíce?

Je to tak. Po složitějším období se zdá, že se zase věci ubírají správným směrem. Co se týče sestavy, tak koncem minulého roku odešel z osobních důvodů Šotek a nahradil ho Filip „Kudy“ Kudrna, který už dříve na pár koncertech zaskočil. No a Ondra na postu kytaristy, to je již řádně zapracovaná posila. Letošek se koncertně opravdu vydařil, hlavně léto stálo vážně za to.  Máme odehráno +/- 30 akcí a to jich ještě hezká řádka přibude. Ale ty dosavadní letošní top akce? Brutal Assault, Mighty Sounds, Mystic Cup, support D.R.I. v Ostravě nebo třeba dvoják s BRAINDEAD Brno/Košice, kde jsme si užili spoustu legrace… Hele většinou je to super, proto to děláme, hehe...

Jak to u vás vypadá na bubenickém postu? Většinu koncertů vám odmlátil mlaďas Kudy, ale např. na Brutal Assaultu byl v sestavě Šotek. To si kluci před koncertem házejí korunou? (úsměv)

Filip Kudrna alias Kudy je náš novej drummer. Už dříve občas zaskočil za Šotka. Zhruba od začátku tohoto roku se dá říct, že je to náš plnohodnotnej člen. Ze začátku si to občas schytal trochu na Newsteda, ale teď už se srovnal a vše šlape náramně. (úsměv) Ohledně BA, vzniklo určité nedorozumnění ohledně termínu. Byli jsme přehozeni a Filip už měl něco, s čím nešlo hnout a tak jsme oslovili Šotka a myslím, že to byla příjemná a zasloužená tečka za jeho působením v kapele.

Ve vzduchu visí nové album EXORCIZPHOBIE. Pojď s pravdou ven - kdy se dočkáme a co nás čeká? Pokud můžeš, prozraď něco o nové desce, která vyjde, předpokládám, opět u Support Underground jako CD i na vinylu?

Je to tak. Jsme nadšení z toho, že nová placka bude právě pod křídly SupUg. Do konce roku bude album určitě venku. Máme skluz, ale vše se stihne, fakt. Hehe. Nové plnotučné album s názvem „About Us Without Us“. Deset tracků, trochu vážnější a vyzrálejší EXORCIZPHOBIA, nečekej žádný Beer and Weed, tahle fošna hraje na vážnější a serióznější notu. Jsem rád, že už je všechno v podstatě skoro připraveno, další etapa, terapie. Taky konečně bude klip! Hehe. No a další album na sebe rozhodně nenechá tak dlouho čekat, teď jsme zkrátka připravení to do vás srát s mnohem vyšší kadencí! (smích)

Tvé aktivity rozhodně nekončí EXORCIZPHOBIÍ ani nově s FINAL FLAG. Před dvěma roky jsi brázdil Evropu s E-FORCE. Jak to vypadá s tvojí další spoluprácí s Ericem Forrestem nebo se jednalo pouze o živé hraní toho roku?

E-FORCE, to byla velká škola. Objeli jsme v průběhu dvou let 70-80 akcí po celý Evropě. Spousta skvělejch zážitků a obrovská radost... Eric s E-FORCE teď jede turné k 20 letům od vydání „Phobos“, což znamená set z válů téhle legendární desky VOIVOD. Má teď jinou sestavu, nebylo možné všechno skloubit, rozhodně jsme se nerozešli ve špatném a do budoucna není další spolupráce vyloučená. Ačkoliv nepopírám, že by bylo obrovský potěšení hrát výlučně songy VOIVOD, i já teď potřebuji jít jinou cestou. Zkrátka nebylo možné to dát. Po posledním turné skončila určitá etapa a všichni jsme se v podstatě rozutekli po svém. Myslím, že v budoucnu se naše cesty ale ještě střetnou (úsměv).

Jak vůbec vzpomínáš na koncerty s E-FORCE? Kde všude jste hráli, jaká byla návštěvnost a co ti turné a spolupráce s těmito muzikanty dala? Na jakou akci nebo zážitek si vzpomeneš nejraději?

Uf. Vzpomínám na to všechno moc rád. Zažili jsme spoustu nezapomenutelnejch chvil. Všechno bylo hodně intenzivní, syrový a opravdový. Zasranej raknról... hehe.. Projeli jsme toho fakt dost. Když to vezmu od západu - Portugalsko, Španělsko, Francie, Belgie, Švýcarsko, Itálie, Čechy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko... uffff. Nevim, dál (smích). Návštěvnost byla vážně různorodá. Hráli jsme pro tři sta i pro deset. To poslední turné, to bylo čtyřicet koncertů během dvou měsíců, opravdovej maratón, prostě jedeš na plný pecky každej den a píčoviny moc neřešíš (úsměv). Dalo mi to moc. Byli jsme Kanaďan, Francouz, Ital a Čech. Zní to jako začátek nějakýho vtipu, ale my byli kurva kapela. Zažili jsme toho prostě moc. Poprvé jsem zažil takové to třeba tři měsíce nemluvit česky, jenom anglicky, naučil jsem se prostě „plavat“, hudebně mi to samozřejmě také dalo moc. Potkal jsem spoustu skvělejch lidí a poznal spoustu úžasnejch míst. Zážitků moc, většina nepublikovatelnejch. Nechám si to na knížku. Hehe (smích).

Před nějakou dobou jste s EXORCIZPHOBIÍ figurovali v televizním dokumentu Kmeny, v díle o thrash metalu. Podle mého názoru se projekt příliš nevydařil hned z několika faktorů a jen málo dílů Kmenů splnilo má očekávání. Thrash metal mezi nimi bohužel nefiguroval... Jak ty nahlížíš s odstupem času na tento projekt, natáčení, názory, reakce, jeho přínos i získané zkušenosti?

Kmeny, věčné to téma, hehe. Záleží, jak na to člověk kouká. Nesmíš od toho očekávat nějakou obecnou informační obsáhlost o jednotlivých žánrech nebo subkulturách. Jsou to spíš jakési sondy do života interpretů, respektive lidí z určitých komunit. Přiznám se, že jsem viděl jenom pár dílů, takže nemůžu moc soudit. Osobně z dílu o thrash metalu taky nejsem nadšenej. Neměli jsme moc příležitost to ovlivnit, abych řekl pravdu. Určitě to byla ale po všech stránkách zajímavá zkušenost a velký poučení ohledně těchhle věcí do budoucna.

Co koncerty u vás v Trutnově a okolí? Vím, že u vás fungoval klub Kabinet, kde jste pořádali akce. Proč došlo k jeho zavření? Co další místa? Najdou se pořadatelé koncertů nebo to tam tak nějak táhnete sami s několika málo kamarády?

Pravda, klub Kabinet, který tady tři roky fungoval a zachraňoval nejen místní underground, začátkem roku skončil. Bylo to z důvodu několika faktorů. Jednak došlo k určitému vyhoření majitele, klub si na sebe ani po třech letech dost dobře nedokázal vydělat a navíc se schylovalo k povinným elektronickým kasám a zákazu kouření. Teď se akce dělají nejčastěji v místním Nároďáku. Nějaký menší klub se tu teď otevírá, tak uvidíme, jak to půjde. Určitě tu nejsme jediní, kdo se snaží dělat akce.

Sleduješ aktuální nahrávky nebo se spíše brodíš starými skvosty? Jaké desky a kapely tě zaujaly u nás i v zahraničí? Co teď nejčastěji posloucháš?

Hele je to tak napůl. Z nových věcí točím nejvíc MALIGNANT TUMOUR – „The Metallist“, skvělá deska, velká energie. Nový album M.O.D. je fajn. Poslední LICH KING a POWER TRIP velká paráda. Taky nutnost zmínit skvělou novinku LAID TO WASTE. Ještě moc rád poslouchám poslední alba od VIRUS, DESCENDENTS a SPAZZTIC BLURR, i když ty už jsou z minulého roku… Jinak, když mrknu do přehrávače na nejposlouchanější kapely za poslední měsíc… ROLLINS BAND, CORROSION OF CONFORMITY, MALIGNANT TUMOUR, ELDER, FREAK POWER, MUCKY PUP, BLS, THE MERMEN, SPIRIT CARAVAN, CEREBRAL BALLZY, ZEKE, TYPE O´NEGATIVE, LONG KNIFE, DESCENDENTS, Frank Zappa nebo GOATWHORE… poměrně všehochuť, hehe…

Pojďme ještě k FINAL FLAG. Deska je venku a dostává se k fanouškům. Jaké jsou reakce? Co plánujete dál? Turné, koncerty?

Musím říct, že reakce jsou dost pozitivní. Někdo třeba čekal, že to bude tvrdší, ale celkově dost lidí oceňuje, že to nezní tuctově, z čehož mám velkou radost. Turné k podpoře alba startuje 14. 11. v Trutnově, končíme Prahou 26. 11. Pojedeme vesměs jenom Čechy.

Jak moc je složité tohle vše dát dohromady? Eric je z USA a má svoji kapelu - legendu WEHRMACHT, Jirka zase TORTHARRY... Přemýšlíte o FINAL FLAG do budoucna jako o regulérní kapele nebo spíše jako o projektu?

Složité to určitě je. Jak jsem říkal na začátku, považuji za zázrak, že se to povedlo dotáhnout. Moc nás to baví, takže určitě budeme pracovat dál a celou věc posouvat, ale teď je opravdu těžké odhadnout, jak konkrétně bude všechno probíhat…

Prozraď něco z tvých nejbližších plánů? FINAL FLAG jsme již probrali. Co EXORCIZPHOBIA, pořádání koncertů, plánování nějakého mini-tour, další projekty, atd. Chystáš něco?

S EXORCIZPHOBIÍ řešíme společné evropské tour se SECTESY na podporu nových alb. Snad se to povede dotáhnout. Také se rýsuje zajímavé spojení s WEHRMACHT v rámci letního turné, tady nechci být moc konkrétní, všechno je zatím v plenkách. Obecně je v plánu pracovat na nových věcech pro EXORCIZPHOBII, tak i FINAL FLAG a samozřejmě co nejvíce koncertovat.

Kamaráde, díky moc za rozhovor! Nezbývá, než ti popřát hodně štěstí na všech frontách! A brzy se uvidíme!

Děkuji moc za prostor a příjemnej pokec, Peťane. Hodně štěstí tobě, Fobiazine a všem vašim čtenářům! Uvidíme se na koncertech!

RECENZE FINAL FLAG 1

RECENZE FINAL FLAG 2

FINAL FLAG, EXORCIZPHOBIA


Zveřejněno: 12. 11. 2017
Přečteno:
3751 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář