Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2017, Ipecac Records / hardcore / USA

Přísaháš-li na FAITH NO MORE, budeš vždy sledovat to, co se kolem kapely a jejích členů děje. Když zrovna tito velikáni mají pauzu, jeden z nich, ten nejvýraznější – Mike Patton, toho stihne tolik, že mít ho neustále na očích je výkonem na medaili. Je toho zkrátka moc, ale přesto jsou jeho aktivity natolik známé, že jmenovat všechny jeho projekty je nošením dříví do lesa.

Na Mikeovi je skvělé, že i když příští rok oslaví padesátku, je to neustále po hudební stránce doslova gauner a chová se jak neřízená střela. DEAD CROSS jsou toho parádním příkladem. To, co se na necelé půlhodince tohohle alba děje, by tomuto zkušenému muzikantovi mohly závidět o několik dekád mladší generace. Ale abych celý projekt/kapelu DEAD CROSS uvedl na správnou míru, je potřeba říct, že Mike byl posledním dílem mozaiky, který potřeboval zapadnout do kapely v době, kdy už DEAD CROSS měli víceméně jasno. DEAD CROSS fungující tou dobou v tříčlenném složení přizvali Mikea v podstatě k hotovému dílu. I když k hotovému... Když si album poslechnete, bude vám jasné, že tenhle nejlepší zpěvák na světě do celkového výrazu DEAD CROSS vnesl tak silný otisk, že se nejde divit tomu, že se v souvislosti s touto deskou bude mluvit především o jeho výkonu.

Brát DEAD CROSS jako Mike Pattona a ty druhé by ale nebylo ani trochu fér. Vklad dalších zúčastněných je totiž velmi silný a to nejen po instrumentální stránce, která je pastvou pro uši. Dalším známým jménem v ansámblu je totiž Dave Lombardo a ten, i když je u většinové populace zařazen jen jako ex-bubeník SLAYER, a dál se běžnému konzumentovi ztratil z očí, je znám svým příklonem k experimentování a všeobecně k hudbě, která není úplně lehce stravitelná. S Pattonem už podobné choutky několikrát předvedli ve svém působení u FANTOMAS, kde už popravdě řečeno párkrát ten extrém dohnali až za hranu. Z poslední doby je potom potřeba nutně vzpomenout na labutí píseň PHILM, kde se Lombardo předvedl ve skvělé formě a lze tam se současnou tvorbou DEAD CROSS vystopovat dost paralel.

Debut DEAD CROSS je silně experimentálním albem, kde drtivá většina materiálu neklidně těká a během skladeb dojde na několik výbuchů. Proto je také deset věcí napěchovaných do necelé půlhodinky, z čehož je jasné, že na nějaké výpravné věci tady není prostor. Přesto, i když se jedná o pořádný tlak, Lombardovy bicí vteřinu nepostojí a Mike se utrhl ze řetězu, stojí tahle směs divokého hardcore, metalu, punku... a bůh ví čeho ještě na pevných základech. I přes experimentální pasáže nabízí deska chytlavé momenty, které jsou podpořeny a doslova vyzpívány panem mistrem za mikrofonem. Taková „Bela Lugosi's Dead“, což je mimochodem svérázná coververze od BAUHUS, zní od začátku tak nakažlivě, že tady nepodlehnout v podstatě ani nejde. Thrash metalem políbená „Obedience School“ ve své poslední fázi rozkvete pod skvělými sbory, následující „Shillelagh“ je zase rozbuškou, která míří do punkového území, akorát s tím rozdílem, že takhle dobře by to žádný pankáč zahrát nesvedl. (úsměv) Je to toho zkrátka moc, ale díky rozumné stopáži se dá album v pohodě vstřebat a užívat si tuhle nespoutanou jízdu, která, i když je hodně „free“, má neustále hlavu a patu.

Seznam skladeb:

  1. Seizure And Desist
  2. Idiopathic
  3. Obedience School
  4. Shillelagh
  5. Bela Lugosi's Dead
  6. Divine Filth
  7. Grave Slave
  8. The Future Has Been Cancelled
  9. Gag Reflex
  10. Church Of The Motherfuckers

Čas: cca 28 minut

Sestava:

  • Dave Lombardo - bicí
  • Mike Patton - zpěv
  • Michael Crain - kytara
  • Justin Pearson - baskytara

https://deadcross.bandcamp.com


Zveřejněno: 19. 09. 2017
Přečteno:
3494 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 09. 2017 23:31 napsal/a mičl
stars
Pro mě jsou hvězdy i ti v článku moc nejmenovaní!!!! Justin Pearson z Retox, Holy Molar, Some Girls, Locust a milionu dalších šílených kapel, a taky majitel nejlepšího \"punk\" labelu všech dob 31G, a druhým je Mike Crain nyní z Retox a v minulosti z kultovní 90´s psycho hardcore bandy Festival of Dead Deer!!!! Dokonalé!!!! A dovoluji si říct, že v recenzi zmíněný tlak na nahrávce mají na svědomí právě tihle dva!!!! Poslechněte jejich další kapely!!!!