Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

ISACAARUM jsou minulostí, je tady YTIVARG. Staronovou kapelu představuje kytarista Míra.

Po rozpadu ISACAARUM si dal na chvilku od hudby oraz, ale jak to tak bývá, začaly ho svrbět prsty a tak se pustil do obnovy letitého projektu/kapely YTIVARG. Řeč je o kytaristovi Mírovi, který s novými spoluhráči sestavil plně funkční kapelu, s kterou ze začátku roku vydal kladně přijatou desku „Wardenclyffe“.

Ahoj Míro, po konci ISACAARUM jsi se rozhodl znovuobnovit svůj letitý projekt YTIVARG, z kterého se stala regulérní kapela. Jaké to pro tebe bylo – znovu od začátku zakládat něco nového, svého?

Ahoj Coornelusi. Budování každé nové věci obnáší vždy hodně tvrdé práce, a u muziky to platí dvojnásob, to ti každý muzikant potvrdí. Zároveň je to ale velmi motivující, nejsi ničím vázán. Člověk má možnost volby, může si bez omezení říct, udělám to takhle a takhle, přesně dle svých představ… začínáš s čistým štítem…se všemi pozitivy i negativy. Důležité je samozřejmě k sobě najít ty správné parťáky/muzikanty a to se myslím v rámci YTIVARG podařilo.

V začátcích YTIVARG s tebou působil zpěvák Micula Parva. To už je ale hodně dávno. Nemám o jeho „kariéře“ ponětí, nikde jsem ho nezaregistroval, až teď. Jak to, že se ti ho povedlo zlanařit? Nebo snad celé léta čekal, až skončíš v ISACAARUM? (úsměv)

YTIVARG, potažmo GRAVITY jsme kdysi spolu zakládali, takže bylo nasnadě ho v roce 2014 pro obnovení oslovit. Upřímně, bez něj bych si asi YTIVARG nedokázal představit… To, že do toho šel, mě velmi potěšilo. Jinak Micula Parva má za sebou velmi bohatou UG „kariéru“. Byl jako kytarista v roce 1994 u vzniku ISACAARUM, následně se pak mihl v PLASTIC GRAVE, s INGROWING natočil v r.1996 jejich první demo „Perverted Look At The World“, takže to rozhodně není žádné ořezávátko (smích). Naše hudební cesty se proťaly nejdříve rámci již zmíněných GRAVITY a následně také v roce 1999 v BIZARRE EMBALMING, kde on chrochtal a já drtil 4 tlusté struny. Na nějakou dobu se pak v rámci UG scény sice uklidil do ústraní, ale teď zase vystrčil růžky a udělal velmi dobře.

Skladatelsky se držíš pořád extrému a příliš jsi se pojetí ISACAARUM nevzdálil. Samozřejmě, že nelze ty dvě kapely házet do jednoho pytle, na druhou stranu neznám další jinou skupinu, která by byla ISACAARUM podobnější, což je logické. V ISACAARUM jsi obsluhoval kytaru, v  YTIVARG taky. Stalo se ti někdy při skládání pro  YTIVARG, že sis řekl, tohle trošku pozměním, protože to už jsou klasičtí ISACAARUM? Měl jsi někdy podobné myšlenky v hlavě?

Jak se říká, „starého psa novým kouskům nenaučíš“. (úsměv) Hudbu skládám na pocit a nekoukám, jestli je to stylově podobné tomu nebo tamtomu. Když se mi nějaký riff líbí a sedí do kontextu kapely, tak ho použiji. Ale neboj, sebereflexe funguje, dokážu poznat hranici mezi inspirováním se a plagiátorstvím. (úsměv) Vybudoval jsem si za ta léta svůj rukopis a ten nehodlám měnit… ono to ani vlastně moc nejde. (úsměv) ISA a YTI přímo srovnávat nelze a osobně to ani nedělám. Nemá to smysl. Obě kapely byly/jsou o čtyřech různých lidech, každý z nich byl/je jiný. Tím pádem nemůže být ani tvorba obou kapel totožná. Každý do hudby dal/dává to své srdíčko, svůj otisk a to činí obě kapely jedinečnými.

Hned na začátku jsi věděl, že budou YTIVARG grindový „nářez“, ani na chvíli jsi nepomyslel přetočit kormidlo a začít hrát třeba čistý black metal, ke kterému máš kladný vztah a zároveň původní YTIVARG takto vlastně zněl?

Zajímavá otázka… Po obnovení YTIVARG jsme to s Miculou Parvou dost řešili, nakonec jsme se dohodli, že tomu necháme volný průběh. Co z nás vypadne, to z nás vypadne. A výsledkem je deska „Wardenclyffe“. Jestli je to víc grind, nebo black, nechť posoudí jiní. Byť mám jako posluchač black metal v jeho nejryzejší formě moc rád, jako muzikant jsem ho v YTIVARG hrát přímo nechtěl, přišlo by mi to poněkud svazující.

Máte zajímavě pojaté texty a i grafiku. Je mi jasné, že to pochází z tvé hlavy, kde jsi propojil své zaměstnání, které je vlastně i tvým koníčkem. Elektrotechnika. Tahle volba se mi líbí a působí originálně. Jak si uvažoval nad konceptem pro YTIVARG po téhle stránce? A proč to u tebe vyhrál Nikola Tesla?

Ano, přiznávám se, jsem vinen, vymyslel jsem to já. (úsměv) Ale trochu vážněji… Elektrotechnika všeobecně mě dost zajímá a je i mým živobytím, takže pro mě bylo celkem logické se věnovat tomuto tématu. O mrtvolách nebo sexuálních perverznostech zpívá kde kdo, proč tedy trochu nevyčnívat z řady. Co se týče páně Tesly, vždy jsem obdivoval jeho nápady, novátorství a nekonvenční přístup k elektrotechnice jako takové. Byl to geniální a možná i dost nedoceněný vynálezce. Baví mě na něm, že měl nezištnou touhu svými vynálezy ulehčit lidem jejich bytí, což byl přesně případ Wardenclyffského vysílače (Wardenclyffe Tower). Tento vynález měl sloužit pro bezdrátový přenos elektrické energie… Prostě elektřina zdarma všude a všem… I v dnešní moderní době není tato technologie zvládnutá, natož aby byla v masovém měřítku nasazena pro normální smrtelníky (snad kromě bezdrátového, ale pořád téměř dotykového nabíjení mobilních telefonů apod.). No a pan Tesla s bezdrátovým přenosem elektřiny experimentoval již před sto lety! Věřím, že kdyby žil dnes, tak by to dotáhl do zdárného konce… Fascinující!! Jako vše okolo něho. Tím pádem vymyslet téma pro naši nahrávku nebyl žádný větší problém, měl jsem jasno celkem hned.

Co pozoruji znovuoživení YTIVARG, tak se s vámi táhne neustálý problém s basáky. Za tu relativně krátkou dobu se jich už několik v sestavě prostřídalo. Jak jste na tom teď? Už se sestava ustálila?

Máš recht, basák byl taková malá bolístka YTIVARG. Ale tento problém už máme vyřešen. Tlusté dráty v YTI momentálně obsluhuje Zdeněk Šitner, jinak drtič tlustých strun pelhřimovských THE REVOLT. Skvělej týpek a ještě lepší basák. Více jsme si nemohli přát.

V sestavě horký post bubeníka obsadil šikovný Internerv, který s tebou hrál už v ISACAARUM a momentálně má rozjetých několik projektů. Tím asi vznikají často kolize, co se týče koncertů a vůbec klasického zkoušení. Jak jsi s tímto stavem spokojený? Jsou YTIVARG vytěžovaní dle tvého gusta, nebo by jsi radši víc koncertoval, jako tomu bylo u ISACAARUM?

Časová vytíženost Internerva je velká, ale s tím jsme do toho šli a respektujeme jeho aktivity. Živí ho to a složenky člověk nějak platit musí. (úsměv) ISACAARUM byli velmi aktivní kapelou, to se všeobecně ví. V rámci YTIVARG jsme se dohodli, že to až tak hrotit nebudeme. Ono by to stejně ani nešlo, každý máme i jiné povinnosti, rodiny, takže jeden koncert do měsíce je tak nějak ideální stav.

Důvodem našeho povídání je hlavně vaše první deska, která vyšla v lednu. Asi každého překvapí její kratší stopáž, což se ale ve finále jeví jako dobrý tah, alespoň pro mě. Je to v rychlém tempu nasypáno, vše podstatné řečeno a konec. Ale přece jen, víš jak to je, hnidopicha napadne i myšlenka, že jste neměli dost materiálu a chtěli honem za každou cenu něco vydat. Tak jak to bylo, proč má album jen něco kolem dvaceti minut?

CD „Wardenclyffe“ má stopáž skorem 23 minut, což mi přijde v rámci daného stylu zcela v pořádku. Lepší udělat nahrávku kratší, než ji uměle vyplňovat nějakou vatou, ne? To by byl podraz na posluchače. Takže na „Wardenclyffe“ je přesně to, co tam být má… jak jsi trefně poznamenal, je to „nasypáno“ a hotovo… ani jedna nepotřebná nota navíc (smích).

Zvukově jsi se opět svěřil do rukou Hellsoundu. Je to tak, že v tomhle studiu dostaneš v rozumném poměru cena výkon vše, co očekáváš? Domácí nahrávání tě nelákalo?

Ano, Honza Kapák je správný člověk na správném místě. Již v minulosti jsem měl s Hellsound a jeho prací velmi pozitivní zkušenosti, takže volba byla vcelku jasná. Má velmi lidský přístup k nahrávání, ke komunikaci s kapelou, vypomohl nám i s některými kytarovými sóly, které vymyslel na místě a sedí v nahrávce jak poklice na hrnec… Prostě paráda. Studio je navíc situované v krásné šumavské přírodě a ten klid okolo je k nezaplacení. O domácím nahrávání jsem tentokrát neuvažoval vůbec. Má sice své výhody, ale již jsem si to v minulosti vyzkoušel a zjistil, že to není zrovna ta pravá cesta pro mě. Potřebuji mít nad sebou nějaký bič v podobě jasného termínu. Jak ho nemám, zafunguje lenost a to je u mě začátek konce (smích).

Jaké máš ohlasy na vaši desku, tvorbu? Byly nějaké reakce, které tě zaskočily, nebo naopak potěšily? S faktem, že když se vysloví slovo YTIVARG a vzápětí se dodá ISACAARUM jsi asi plně smířený, že? (úsměv)

Hehe, srovnávání se asi nikdy nezbavíme, ale mě osobně to nechává zcela v klidu. Již jsem na to odpovídal v jedné z otázek výše. Reakce na CD „Wardenclyffe“ jsou velmi pozitivní, moc si s kluky toho vážíme. Není většího zadostiučinění, než když svojí snahou uděláš někomu radost.

RECENZE

Facebook

Bandzone


Zveřejněno: 24. 09. 2017
Přečteno:
3768 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář