Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD 2017, Dying Victims Productions / black, thrash metal / Německo

Německá metalová scéna je doslova prošpikována obrovským množstvím zajímavých kapel, které zůstávají po celou svoji existenci v podzemí a jejich posluchači jsou lidé, které baví přehrabovat se v nejrůznějších undergroundových nahrávkách. A když už pak objevíte něco, co stojí za to, stává se pro vás z kapely známé jméno. Známé jméno pro vás a několik dalších maniaků, protože tyto kapely nikdy nebudou hrát pro masy. A to je také případ bavorských BLACKEVIL.

Tuto partu jsem objevil před dvěma roky díky jejich debutnímu EP "Hail the Cult". Naživo jsem měl tu čest na německém festivalu Raging Death Date a šlo o velmi výživný gig. BLACKEVIL se dali dohromady v roce 2013, hrají velmi sporadicky, cca deset koncertů do roka. V drtivé většině je nemáte šanci vidět mimo rodnou zemi. Stylově BLACKEVIL balancují na pomezí starého dobrého black a thrash metalu. V loňském roce se objevily informace o nahrávání velké desky a ta konečně letos v červenci vyšla u F.D.A. Records na CD a u Dying Victims Productions na vinylu.

Obal nové desky "The Ceremonial Fire" skvěle koresponduje s názvem alba i hudbou, kterou na něm najdeme. Líbí se mi i logo BLACKEVIL. Tento rouhavý přebal má na svědomí italský kreslíř Paolo Girardi, který již kreslil obaly známým kapelám jako INQUISITION, MANILLA ROAD nebo našincům BRUTALLY DECEASED. Vinylová gatefold verze obsahuje všechny texty, informace i plakát. Limitovaná edice v podobě bronzového vinylu obsahuje navíc nášivku. Kvalitní zpracování, které musí ocenit každý sběratel asfaltu.

BLACKEVIL na nové album nahráli celkem osm skladeb, které odstartuje intro "Eschaton" a na něj plynuje navazuje skladba "Between Fire and Fire". Opravdu se ocitnete mezi ohni. A to pořádně rozhořelými, protože BLACKEVIL nešetří syrovostí, špínou ani agresivitou. Jejich hudba je postavena na jednoduchém starém thrash metalu, který je silně načichlý black metalem, který kdysi hráli HELLHAMMER, SARCOFAGO nebo NIFELHEIM. Thrashové riffy, rychlé bicí a mnoho pasáží, které navozují temnou až tísnivou atmosféru. Tady BLACKEVIL výrazně inklinují k černému kovu. Oproti debutnímu EP je deska "The Ceremonial Fire" ještě více rouhavější a více protkaná pomalejšími pasážemi s těžkotonážními bicími. Prostor zde dostává i kytara v podobě táhlých, melodických až heavymetalových sól. Abyssův vokál je výborně srozumitelný. Tu se jedná o zastřený chrapot, jindy o zajímavý ječák. Jistou paralelu slyším například se Schmierem na prvních nahrávkách DESTRUCTION. Důležité jsou také backing vokály, které zejména refrénům přidávají na síle. Např. v mé oblíbené skladbě "Heavy Forces Marching On". BLACKEVIL si mě získali nejen pro svůj přístup, ale také díky snaze udělat skladby zajímavějšími. Oproti jiným německým black/thrash kapelám dokázali BLACKEVIL zakomponovat více atmosferických pasáží. Najdete zde střední tempa, pomalé a melodické vyhrávky, které se pomalu plíží kolem vás. I proto mají jednotlivé kompozice poměrně dlouhou stopáž. Například "Bethlehemian Blasphemies" patří kvůli své atmosféře k tomu nejlepšímu na albu. Oproti tomu takové songy jako "The Ancient Sword" nebo "Ritual Coven Fire" představují zničující válce, které vycházejí z té nejryzejší podoby black a thrash metalu. Na závěr desky BLACKEVIL umístili osmiminutovou skladbu "Under The Black Sail Of The Burning Cross". Úvodní vyhrávky jsou doprovázené melodickým sólem, následuje thrashová řezničina, která plynule přechází do blackových nálad, kterým nechybí atmosféra, jakou na svých nahrávkách disponují třeba DENIAL OF GOD. Pochmurný a tíživý heavy konec... Zvuk je poplatný typu nahrávky. Zašpiněný, přesto jsou jednotlivé nástroje i vokály dobře slyšet. Celá deska "The Ceremonial Fire" vydá na téměř třičtvrtě hodinový materiál, což někomu může připadat příliš. Díky různým náladám i uchopení skladeb se však při každém poslechu opravdu bavím.

První velká deska BLACKEVIL rozhodně zabodovala. Jedná se o kvalitní nahrávku, která se může směle rovnat s elitními kapelami žánru. "The Ceremonial Fire" zní přesně tak, jak má - syrově, chladně a rouhavě. Milovníci staré školy zajásají. Osobně si myslím, že BLACKEVIL v pohodě vstřebají thrasheři i vyznavači černého kovu. Výborně namíchaný koktejl, který sice nepřináší nic nového, ale je zárukou kvality a poctivého metalu.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Eschaton (intro)
  2. Between Fire and Fire
  3. Heavy Forces Marching On
  4. Bethlehemian Blasphemies
  5. Seven Bridges, Seven Gates
  • Strana B:
  1. The Ancient Sword
  2. Black Magick Riders
  3. Ritual Coven Fire
  4. Under the Black Sail of Burning Cross

Čas: 43:31 min.

Sestava:

  • Doomwarrior - bicí
  • Deathinfektor - kytara
  • Abyss - baskytara, vokály

Facebook


Zveřejněno: 07. 09. 2017
Přečteno:
3572 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář