Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP/CD 2017, High Roller Records / speed, thrash metal / Německo

U High Roller Records snad mají letos Vánoce po celý rok, hahaha. V jejich katalogu se objevila další mnou dlouho očekávaná novinka - konkrétně první velká deska německých VULTURE. Že vám jméno kapely nic neříká? Nedivím se, protože tohle je undergroundový old school jako řemen! Pokud máte rádi starý speed/thrash metal, budou VULTURE přesně pro vás.

VULTURE jsou na scéně teprve třetím rokem, ale jejich čtyřčlenná sestava je plná ostřílených muzikantů. Posuďte sami - zpěvák L. Steeler působí v LUZIFER a DIABOLIC NIGHT, Genözider (kytara, ve studiu také bicí) hraje v BULLDOZING BASTARD, LUZIFER a také se věnuje vlastnímu black/thrash projektu QUINTESSENZ, basák Axetinctör to taktéž drhne v BULLDOZING BASTARD a kytarista M. Outlaw má kromě VULTURE také WIFEBEATER. Sečteno a podtrženo, tihle chlapíci jsou na scéně ve Westfálsku velice aktivní. VULTURE měli do dnešních dnů na kontě pouze jediné, ale skvělé demo "Victim to the Blade". Krátce po jeho vydání jsem tuto partu viděl živě, a vzhledem k tomu, jak skvělý to byl koncert, od nové fošny "The Guillotine" jsem očekával mnoho!

Kapelu si od samého začátku vzal pod křídla německý aktivní label High Roller Records a ten se také postaral o vinylové a CD vydání alba "The Guillotine". Výborný, jednoduchý a výstižný obal, skvělé zpracování, texty, informace o nahrávání. Vinylová verze vyšla navíc v několika barevných variantách. Budu se opakovat, ale vinylové edice od tohoto labelu považuji za jedny z nejlepších na trhu. A navíc za stále ještě rozumné peníze...

Album "The Guillotine" nabízí celkem osm skladeb, rovnoměrně rozložených na obě strany desky. Otvírákem je skladba "Vendetta", která vyšla na sedmipalci jako singl a byl k ní natočen i videoklip. Krátké intro a VULTURE jdou na věc. Po vyhrávce na vás bafnou pekelně ostré kytary a naprosto dřevní bicí. Lehce zahuhlaný zvuk vrací posluchače zpátky v čase. Úniku není, protože VULTURE od prvních momentů hrají přímočarý, "primitivní" (v tom nejlepším slova smyslu) metal, který vychází z klasického německého thrashe a bere si rychlost i drive ze starého speed metalu (jestli miluješ LIVING DEATH, není co řešit). Bez kudrlinek. Muzika ohlodaná až na kost. Hudbě VULTURE vládnou kytary. Jednotlivé riffy jsou nejen chytlavé, ale také neskutečně agresivní a razantní. K tomu připočtěme kytarová sóla, kterých jsou jednotlivé songy plné. Jednou jsou to rychlá a zběsilá sóla, během kterých se oba kytaristé střídají a vsázejí na intenzitu. Jindy vás zase překvapí delší a melodické sólo, které evokuje školu IRON MAIDEN, potažmo NWOBHM. Samostatnou kapitolou jsou bicí. Genözider to v každé skladbě prostě a jednoduše namlátí. Zdánlivě stejně, přímočaře, snadno a bez výraznějších technických přechodů. A tak je to v tomto případě správně. Kopák je dost výrazně nazvučený, takže s tím může mít někdo problém. Mně ovšem zvuk bicích sedí perfektně. Vokál L. Steelera je záměrně mírně utopený, tak, aby nahrávka zněla opravdu jako počin z poloviny osmdesátek. Přesto je zpěv skvěle srozumitelný, čistý a zastřený zároveň. Miluji ty ječáky, kterým Steeler protahuje jednotlivé sloky a refrény!

První polovinu desky tvoří čtveřice velice svižných skladeb. Zmiňovaný otvírák "Vendetta" byl vybrán jako singl a právem. Skvěle vystihuje celou desku "The Guillotine". "Clashing Iron" řadím mezi nejpestřejší skladby díky různým charakteristikám sól i změnám tempa. "Triumph of the Guillotine" vás zase semele svojí ultra rychlostí a čtyřka "Electric Ecstasy" vyniká perfektním riffem a trochu punkovým feelingem (úsměv). Když otočíte LP, čeká na vás další intro a skladba "Adrian's Cradle" s doslova pompézními úvodními vyhrávkami. Steeler svým ječákem ohlásí nálet a VULTURE zapínají na nejvyšší rychlostní stupeň. Moc se mi líbí kytarové sólo v pozadí za zpívanou slokou v první polovině. Vůbec, v "Adrian's Cradle" se VULTURE kytarově neskutečně činí. Melodie, která mi utkvěla v paměti od prvního poslechu. TOP song! Také "(This Night Belongs) To the Dead" začíná jemným vybrnkáváním, aby se proměnila ve špinavou lavinu bořící vše, co jí přijde do cesty. Přesto se jedná o poměrně "neučesaný" song, kde VULTURE mnohokrát mění tempo i riffy. V nastoleném tempu i duchu pokračují VULTURE i v samém závěru. "Paraphiliac" si vás získá zapamatovatelným refrénem, "Cry for Death" je pomyslným zlatým hřebem. Pomalý rozjezd plný melodií a vyhrávek se promění v rychlostní limit speed metalu, aby po chvíli zase VULTURE nabídli zajímavé pasáže ve středním tempu.

I po několika posleších "The Guillotine" nemám dost. VULTURE vydali zcela bez přehánění jedno z nejlepších alb letošního roku. Debut jak hrom! Desce nechybí naprosto nic - energie, nápady, síla, ideální stopáž, chytlavé momenty, riffy, které se vám dostanou okamžitě do paměti. Zkrátka tady máme album, které je oslavou staroškolského metalu a důkazem, že i v dnešní době lze hrát old school po svém a se svými nápady. Výborná záležitost, která patří do sbírky všech fandů speed a thrash metalu.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Vendetta
  2. Clashing Iron
  3. Triumph of the Guillotine
  4. Electric Ecstasy
  • Strana B:
  1. Adrian's Cradle
  2. (This Night Belongs) To the Dead
  3. Paraphiliac
  4. Cry for Death

Čas: 38:23 min.

Sestava:

  • A. Axetinctör - baskytara
  • S. Genözider - kytara, bicí
  • M. Outlaw - baskytara
  • L. Steeler - zpěv

Facebook


Zveřejněno: 25. 09. 2017
Přečteno:
3601 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 09. 2017 16:52 napsal/a immortal
Nuže (smích) ...
Mojí maličkost by docela zajímalo jakýmu thrashi by BB vnuk dal 3 a méně z 10. On je trochu orthodox,...tak stejně jako já, ale já bych možná našel black, kterej stojí za starou bačkoru. Je pravda, že u fošen které si koupíš body dole bejt nemůžou (jak je již zmíněno níže). Je potřeba Johane dát BB vnukovi něco co přijde na recenzi, ne co si koupí a hned uvidíme :-)) . Samo to musí bejt thrash metal.
26. 09. 2017 08:27 napsal/a Asura
Peťan + Johan
Kucí, já to chápu. Znám to sám, když si něco koupím, tak již taky předem vím, co kupuju. A samozřejmě je to pro mně deska roku (nebo desky roku) :-D Třeba ty Skelethal jsou fakt vynikající. A upřímně - Vulture jsem (zatím) neslyšel. Ono se to nějak všechno nedá stíhat. Zatím však u mně bodujou Laid To Waste.
25. 09. 2017 18:29 napsal/a Peťan
-> Asura
Zdar, no hele, když vidím ten výčet, je to tak hehe :-) Nicméně jak píše Johan, jsou to desky, které si kupuju, takže se vlastně jedná o desky, o kterých již dopředu vím, že se mi budou líbit. Díky možnosti poslechu před nebo v termínu vydání, např. stream přes Spotify atd. vím, že si nekupuji zajíce v pytli. Na druhou stranu jsou kapely, u kterých si album koupím automaticky :-) A co na Vulture říkáš ty? :-)
25. 09. 2017 18:01 napsal/a Johan
Hodnocení
Ono se to má tak, že Peťan recenzuje vinyly, které si kupuje. Pak je logické, že si kupuje věci, ze kterých je nadšený... nebo ty by sis koupil desku a pak jí dal 3 body??? :-) Ale která bude deskou roku, to taky netuším. :-) Uvidíme v redakční bilanci na začátku příštího roku...
25. 09. 2017 16:57 napsal/a Asura
Deska roku
Tak, Peťane, u Tebe člověk neví, která deska to bude. Páč podle bodování a Tvých recenzí jsou to téměř všechny :-))))) Jen namátkou: Attic 9/10, Blackevil 8/10, Stallion 9/10, Skelethal 9/10, Laid To Waste 9/10 Ciwoe, chápu Tvoje nadšení, ale všechno nemůže bejt bomba. Možní 1000 bomb :-))))