Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LP 2017, PHR Records / anarcho punk / Anglie

EXIT-STANCE nepatřili co do počtu vydaných nahrávek mezi zrovna aktivní kapely, přesto si dokázali vybudovat status jedné z legend britského anarcho punku. V časech, ve kterých fungovali (1982-1986), jim k věhlasu pomohlo časté koncertování po boku CONFLICT, kteří navíc vydali oba jejich oficiální materiály na svém labelu Mortarhate, sedmipalec „Crimes Against Humanity“ (1984) a dvanáctipalec „While Backs Are Turned...“ (1985). Oba nosiče jsou dnes horko těžko k sehnání, ale díky PHR se můžeme s oběma počiny seznámit na reedičním LP, jehož strana A obsahuje kompletní sedmiskladbový materiál „While Backs Are Turned...“ (který se na jednu stranu velké desky vejde v pohodě, trvá něco kolem 16 minut), strana B pak zmiňovaný sedmipalec plus takřka kompletní demosnímek z roku 1983. Takže bez pár skladeb veškerá tvorba kapely z Milton Keyes, města na jihovýchodě Anglie, cca 80 km od Londýna. Což je docela zajímavé, protože mimolondýnské kapely to měly vždycky těžší… Ale parta kolem basáka Jevse a zpěváka Seana dělala kvalitní muziku, ostřejší než řada souputníků, a to nejen co se týká vlastní hudby, ale i textů, které se zabývaly hlavně právy zvířat a samozřejmě i politikou. Obrázky s tím související se objevují na vnitřním obalu, hlavně myšák uvězněný v injekční stříkačce působí bezvýchodným dojmem.

„While Backs Are Turned...“ taky nezačíná zrovna veselou melodií, bicí zlověstně odklepávají začátek ponuré skladby, ve které je hodně slyšet baskytara. Zpěv je naléhavý, procítěný, celkově první song působí skoro jako horor punk. Druhá „Slaughterhouse“ je o něco svižnější, ale pořád je z ní cítit zlo. EXIT-STANCE tehdy nedělali vstřícnou muziku, ale utápěli se v negativismu, byli plni jedu a plivali jej na všechny strany. On to sice není vyložený nářez, základy jsou v klasickém anglickém punku konce sedmdesátých let, ale zvláštně zahrané bicí, drnčící basa a zašpiněná kytara dělají z nahrávky pozoruhodný počin. A nechybí ani hity, „They Kill Dogs“ je první na ráně, antináboženská „Christian Militia“ druhá – tady jde o sofistikovanější věc s odlehčenou mezihrou. V úvodu „I Have No Gun (But I Can Spit)“ se pěkně prolínají kytara a baskytara, bicí tepají jako při nějakém rituálu a Sean opět napůl pláče, napůl káže. Závěr patří skočné „The Shit Still Stinks“, v níž zpěvák prakticky nezavře pusu, napřed „shituje“, posléze recituje a nakonec vykřikuje sáhodlouhý text… Nahrávka má samozřejmě horší zvuk, ale s vědomím doby a podmínek vzniku to nepovažuji za závažný problém.

Na druhé straně se nachází devět skladeb časem vzniku předcházejících těm áčkovým a kolekce je to trochu nesourodá. Úvodní „Ballykelly Disco“ má k novějším skladbám nejblíž, klidně by se na „While Backs Are Turned...“ „ztratila“. V textu Sean kritizuje terorismus, kterého se dopustila irská republikánská armáda, když v severoirském městě Ballykelly umístila na hospodskou diskotéku bombu, která kromě vojáků zabila i několik civilistů. Ještě „Mankinds Hand“  „Blinded By Fear“ se drží předchozího mustru (pocházejí ze stejné nahrávací frekvence jako „Ballykelly Disco“), ale pak už se hraje o poznání jiná muzika. Skladby z dema jsou rozevláté, zpočátku každá jiná, jakoby se kapela ještě hledala, takže jednou jde o jakýsi manifest s mluveným textem, podruhé o veselejší punk, který se opět překlápí v deklamování, až od „In The Name Of Science“ se hraje přímočaře a Angličané dokazují, že i začátcích hráli vcelku zajímavý punk – hlavně promyšlený, protože je evidentní, že všichni členové kapely přemýšleli, co a jak chtěli hrát, snažili se znít netuctově, jen občasné srandičky bych si odpustil.

Reediční desky jsou dnes v módě, je o ně zájem, o tuhle bude určitě velký, protože materiál na gramodeskách vyšel pouze v osmdesátých letech a EXIT-STANCE jsou dodnes považováni za jednu z nejzajímavějších kapel, které spojovaly punk s aktivismem. Počítám, že se po LP s kvalitním obalem ctícím první vydání jen zapráší...

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A:
  1. The Voiceless Now Have A Voice, pt. 1
  2. Slaughterhouse
  3. They Kill Dogs
  4. The Voiceless Now Have A Voice, pt. 2
  5. Christian Militia
  6. I Have No Gun (But I Can Spit)
  7. The Shit Still Stinks
  • Side B:
  1. Ballykelly Disco
  2. Mankinds Hand
  3. Blinded By Fear
  4. Who Benefits?
  5. What Hope For The Future
  6. In The Name Of Science
  7. Your System Created
  8. Pass The Ammunition
  9. Nuclear Stockpiles

Čas: cca 36 min.

Sestava (neověřená, obal ji neuvádí):

  • Sean – zpěv
  • Jevs – baskytara
  • Andy – bicí
  • Dave – kytara

www.phr.cz
12“ LP
7“ SP
demo


Zveřejněno: 08. 09. 2017
Přečteno:
3276 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář