Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD-R 2016, vlastní náklad / symphonic melodic black metal / Norsko

Zdání klame. Když se mi dostalo do ruky album „Bauta“, byl jsem přesvědčený, že jde o folk metal. Krajina s menhirem, písmo, kterým je vyvedeno logo kapely i název nahrávky, používají folkmetalové party… ale MUGGNAGAR jsou jinde. Od roku 2001 se věnují melodickému symfonickému black metalu. Zpočátku coby one man projekt Counta Darcona, který si tehdy založil bokovku, když fungoval v DIABOLICAL BREED. Ti už to asi mají za sebou, pan hrabě už se asi věnuje jen MUGGNAGAR, kam postupem času přibyli basák a kytarista. Bicmen chybí, podle všeho jsou tedy bicí programované.

Ale ono je to víceméně fuk, protože k produkované muzice by klidně mohly být nahrané Maresjevem. „Bauta“ zní jako první demo začínající kapely, pořízené ve zkušebně, s minimem zkušeností muzikantských i nahrávacích.

Triviální primitivní melodický black metal s klávesami, už to samo o sobě řadě lidí nahání hrůzu, a když je to navíc udělané tak, že se není čeho chytit, je nasnadě, že MUGGNAGAR mohou oslovit jen zcela nekritické duše. Samozřejmě se sem tam nějaký stravitelný motiv objeví, ale je jich žalostně málo. Prim hrají klávesy, ty jsou prakticky všudypřítomné a ve finálním mixu vytažené nahoru, docela výrazná je i baskytara, zato kytary jsou utopené a nevýrazné, stejně jako vokál. Ochraptělý nebo rádoby démonický skoro čistý, v obou případech jde o podprůměr. Nezabírají ani symfonické pasáže, i ty trpní neduhem monotónnosti a nezajímavosti, tady se vážně není čeho chytit… Nebo je, ale to takové jalové, třeba devátá „War Of Trolls“ - ta je tak chytlavá, až to připomíná velehity ne mainstreamových umělců, ale těch, kteří dělali za komunistů střední proud, Michal David hadr… Prostinké klávesy cinkají jako dětské čínské klavírky, Darcon do toho zpívá s germánským přízvukem (kdybych nevěděl, že jde o Nora, okamžitě bych tipoval Německo) a výsledkem je pouťový cajdák.

Aby toho nebylo málo, sáhli MUGGNAGAR po dvou cizích skladbách. Když jsem si poslechl norské verze, radši jsem se nepídil po originálech… Cover verze jsou ještě o padesát procent slabší než běžná tvorba kapely. V rámci zachování duševního zdraví s touhle partou po druhém poslechu končím; a jestli si někdo říká, jak jsem mohl vydržet dva poslechy, když na to jen kydám špínu, tak odpovím, že jsem se aspoň trochu snažil do nahrávky dostat, něco v ní najít… není co.

Je mi líto, že Norové utratili peníze za poštovné do České republiky, mohli si za ty peníze koupit asi tak jedno pivo, které na severu Evropy stojí něco mezi dvěma a třemi stovkami, stejně jako dopis do střední Evropy. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Portene Aabnes
  2. Muggnagard
  3. Av Odins Ætt
  4. Dauden
  5. Paa Korset Henger Det Ein Gubbe
  6. Alt Er Svart
  7. Transilvanian Darkness
  8. Lords Of The North
  9. War Of Trolls
  10. Heaven Has Burned
  11. Lunch I Det Grønne (DUMDUM BOYS cover)
  12. Driter I Amerika (THE SOUNDS cover)

Čas: 52:34

Sestava:

  • Count Darcon - vocals, guitars, bass, keyboards
  • Vexadorian - bass, vocals
  • Lord Wictor - lead guitar

Bandcamp
http://www.muggnagar.com/

 


Zveřejněno: 07. 10. 2017
Přečteno:
3289 x
Hodnocení autora:
2 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář