Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, vlastní náklad / hardcore, punk / Česko

FUNKCE ŠROUBU se dala dohromady v roce 1997 – letos tedy slaví dvacet let existence, během které prošla řadou personálních změn. Položení základního kamene dnes pamatuje jen rytmická sekce, kytaristé i zpěváci se měnili, i když starší z bratrského dua Bafalů se v kapele s přestávkami pohybuje od roku 1998. Od roku 1998 vydali blatenští pankáči celkem čtyři cédéčka, což za dvacet let není mnoho, ale k ofiko nahrávkám je třeba připočítat dvě dema z počátku existence kapely, takže až tak chudá diskografie není. Nejdelší prodleva mezi dvěma alby je právě ta mezi tím aktuálním a předchozím, osm let, takže je na místě očekávat propracovaný materiál, když jej pánové připravovali tak dlouho.

A ono se o propracovaném a promyšleném materiálu celkem mluvit nechá. Během klasické půlhodiny stihnou muzikanti přehrát HC/punkovou učebnici, přičemž k žánru přistupují z té ostřejší a špinavější strany barikády. Žádné vlezlé popěvky a melodie se (až na jednu výjimku) nekonají, prim hraje tvrdost, byť ne vždy v extra rychlém tempu – ale ona tvrdost není jen o rychlosti. Třeba hned úvodní „Padlej anděl“ začíná zvolna, zemité riffy se valí jako parní válec, do toho zpěvák řve… ale po chvíli kapela zvyšuje otáčky a servíruje tradiční hardcore se spoustou kytarových parádiček a směsí různých vokálů, o které se, myslím, postaralo více hrdel, a myslím si to i navzdory bookletu, v němž je uvedený pouze jeden zpěvák. Začátky některých skladeb trochu matou, připadají mi jako hudba k westernům, ale vždycky se pak něco „zvrtne“ a rozjede se svižná naštvaná muzika, která má hlavu i patu, hlavně kytarová práce je hodně pestrá. Ono to platí i o rytmice, FUNKCE ŠROUBU je evidentně kapela, která o muzice přemýšlí a nesype z rukávu jen prověřené postupy, které by zabíraly na první dobrou.

Nejsilnější skladbou je „Řev pouličního havrana“. Ta dala albu název a působí hodně znepokojujícím až depresivním dojmem. Krákání havranů uvozuje bezvýchodnou kompozici, která těká mezi rychlým HC a pomalejším post punkem (snad mě za tahle slova nikdo neukamenuje… – úsměv) a do toho zpěváci řvou naturalistický text o havranovi, který čekal, až někdo na ulici padne, a když nikdo nepadal, vybral si náhodnou oběť a té proklovnul hrdlo a „krev vysál, maso rozerval, střeva vytrhal, kůži rozerval, hrtan rozkloval, vlasy vyškubal, oči vykloval a jeho krev vysál“.

Deska se velmi dobře poslouchá celou hrací délku, snad s výjimkou „Dětských hraček“, což je taková blbinka o dětských nejen filmových hrdinech typu Mickey Mouse, kačer Donald, Teletubies, Hello Kitty nebo medvídek Pú, kteří asi pořádně někomu z kapely lezou na nervy. Že by zkušenosti od ratolestí, které civí na ony pohádky pořád dokola? (úsměv) Pak se dá ta naštvanost a upálení Teletubies, rozřezání medvídka Pú a rozprášení Pokémonů pochopit, ale v jinak vážně míněných textech (kromě další odlehčené záležitosti na konci) na mě tahle legrace moc nezabírá. Mnohem radši si poslechnu rozervaného „Sebevraha“, výraznými sbory obdařenou „Napij se vlastní krve“ nebo „Paní s láhví“ s takřka metalovým kytarovým kvílením.

Úplný závěr mi přijde lehce infantilní, textově něco na způsob Otíka z Vesničky nebo Pražákům, kterým je hej od PRAŽSKÉHO VÝBĚRU, něco na způsob happy free punk rocku pro náctileté (hudebně), a i když se říká, že sranda musí být, tak já bych tuhle hospodskou ptákovinu plnou vulgarismů na jinak sevřené album nedával.

CD je vloženo do jednoduchého čtyřstránkového digipacku, v němž je přibalený dvojlist s texty. Autorovi obalu vystačily pouhé tři barvy (červená, černá a bílá), aby vytvořil docela působivou grafiku, jejímž ústředním motivem je kříčící havran a kulisy nějakého města – což koresponduje s textem ke skladbě „Řev pouličního havrana“.

FUNKCE ŠROUBU se po dlouhé prodlevě přihlásila s porcí kvalitního hardcore s lehkou příměsí punku ne úplně tradičního ražení, nahrávka se poslouchá „sama“ a třeba takoví fanoušci ZEMĚŽLUČE by asi měli být s „Řevem“ spokojeni. I mě album (s dvěma výjimkami potvrzujícími pravidlo) baví, a i když to není žánrový milník, slušná porce muziky to je.

Seznam skladeb:

  1. Padlej anděl
  2. Zpátky na čáru
  3. Řev pouličního havrana
  4. Zrada
  5. Hledání nepřítele
  6. Dětský hračky
  7. Sebevrah
  8. Napij se vlastní krve
  9. Paní s lahví
  10. Vztek
  11. Spát
  12. Město

Čas: 29:33
 
Sestava:

  • Hulán – bicí
  • Holmi - basa
  • Bafalo st. - kytara
  • Bafalo jr. - kytara
  • Pragi - zpěv

http://bandzone.cz/funkcesroubu
 


Zveřejněno: 02. 09. 2017
Přečteno:
4291 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář