Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Rozhovor s hybatelem slovenské metalové scény, který se po patnácti letech vrátil do metalového kolotoče.

Juraj Haríň alias Immortal je známá postava slovenského undergroundu. Řadu let se angažoval jako vydavatel Immortal Souls zinu, později časopisu Rock Extremum, vedl vydavatelství, ale všechno jednoho dne pověsil na hřebík. Ale loni se do metalového kolotoče vrátil a založil vydavatelství Slovak Metal Army, následně oživil i Immortal Souls Productions a aby toho neměl dost, má pořad v rádiu a vrátil se i k tvorbě fanzinu.

Těmito slovy jsem uvedl krátkou recenzi na fanzin, kterým Immortal prozatím korunoval své zhruba roční snažení, během nějž vydal čtrnáct CD pod praporem Slovak Metal Army, další dvě pod logem Immortal Souls Productions, již zmíněný časopis, provozuje e-shop a v podstatě i webzin, protože na stránkách SMA se objevují recenze, rozhovory i aktuality z metalového světa. Témat k rozhovoru se tedy našla celá řada.

Ahoj Ďuro, máš za sebou bohatou kariéru v metalovém undergroundu. Dlouhé roky jsi byl na Slovensku jedním z hybatelů scény, ale jednoho dne jsi se vším skončil. Nechci se tady příliš vracet do minulosti a probírat všechny tvé aktivity, jejichž přehled je uvedený výše, spíš mi řekni, který produkt z těch historických považuješ za nejvýznamnější? Byl to časopis, nebo label – co mělo, jak se říká, větší vliv?

Čauko Johan, na začiatok si mi hodil poriadne ťažkú otázku. Keďže ale moja odmlka bola veľmi dlhá, počítam to na nejakých 15 rokov, tak som mal čas to v hlave hodnotiť, prísť na chyby a prúsery, ale aj na to, čo bolo dobré… V zásade fungovanie zinu Immortal Souls a časáku Rock Extremum oproti labelu ISP išlo nejako priebežne, ale ľudia to vnímali inak z pohľadu domácej scény aj sveta. Tá tlačená forma bola určite dôležitá práve pre domácu scénu a ISP jako label zase pre ľudí zvonka, pretože svet vnímal moje aktivity hlavne vďaka nahrávkam. Keby som to mal ale absolútne obmedziť a konkretizovať, tak Top a kľúčové boli vydania zinu Immortal Souls 1/93 a 1/94, ktoré sa predávali v 1000 kusových nákladoch v novinových stánkoch po celom Slovensku, a tiež vydanie švédskej kapely INSISION, aj keď len jako znovuvydanie s bonusom, na etikete ISP. Kapela potom bola veľmi úspešná u Earache, ale na nás nezabudla a dodnes považuje toto vydanie za súčasť svojej biografie.

Kdybys měl vybrat pouze jeden vydaný počin s logem ISP, na který máš nejsilnější vzpomínky, který by to byl a proč?

Určite prvá naozaj vážna vec, ktorú som urobil, bol debutový album DEMENTOR „The Church Dies“ na MC kazete. Bola to vtedy obrovská investícia. Dnes už nemám strach to povedať, že sa rovnala polovičnej hodnote 3-izbového bytu a to bolo len 1000 ks originálnych kaziet. Bol to akýsi skok z Undergroundu do niečoho veľkého, oficiálneho a vtedy aj zodpovedného a ja som mal vtedy pocit, že logo Immortal Souls bolo použité na niečom, čo už môže mať naozaj gule. Keby som si vtedy mohol dovoliť vydanie CD, o ktorom som tiež uvažoval, myslím, že to by bolo dosť nevídané a silné na rok 1994.

V nedávném rozhovoru pro Pařát jsi vysvětloval, proč jsi všechny aktivity stopnul – že už jsi neměl energii dávat lidem něco, o co už neměli zájem. Teď se situace změnila, že jsi do toho znovu skočil a to rovnou po hlavě?

Je to tak. Tie roky roboty ma proste vyčerpali a úplne vygumovali a zrejme to tak malo byť. Ten metal a hlavne death metal však vo mne je, roky som počúval a objavoval nové albumy, stretával sa s ľuďmi a občas išiel na nejaký koncert. Myslím, že som si práve oddýchol od toho, čo ma vtedy vyčerpávalo a tento, nazvyme to „návrat“, som bral ako šancu na nový začiatok, ktorý je niekde úplne inde, no verím, že ho zvládam s tými skúsenosťami lepšie ako bez nich. Pre mňa sa situácia samozrejme zmenila, všade je elektornika, ľahký prístup prakticky ku všetkému, no napríklad takmer žiadne papierové ziny, letáky, distrá a labely vydávajúce „malé kapely“ a samotný Underground mi pripadá akoby čakal, kým ho niekto uchopí a ja sa o to samozrejme tak isto snažím. A nakoniec, aktívni ľudia sú väčšinou tí istí, ktorí tu boli, keď som scénu opúšťal a to je fajn, pretože mi podávajú pomoc, či už sú to chalani z Metal Age, NTEY, Bizarre Leprous alebo MetalGate...

Pojďme postupně zmapovat tvé současné aktivity. Jako první jsem zaznamenal vydavatelství Slovak Metal Army, pod nímž zatím vyšlo čtrnáct alb. Jak už název labelu napovídá, jde jen a jen o slovenské kapely. To je svým způsobem pěkná myšlenka, podpora domácí scény… Co tě k tomu vedlo?

Situácia, ktorú som vnímal tu na Slovensku. Videl som to tak, že ak sa chcem vrátiť a chcem sa uchádzať o druhú šancu na scéne, musím to budovať tu doma. Podporiť domáce kapely, oživiť domácu scénu, prebrať fanúšikov, ku ktorým to mám najbližšie. Keď sa roztočí akýsi kolotoč tu doma, som si istý, že to pôjde lepšie. Všetko so všetkým súvisí. Kapely, kluby, weby, fanúšikovia a pokiaľ to nebude jednoliaty celok, vzájomná spolupráca, podpora, úcta alebo minimálne to vnímanie, tak potom je celá scéna na odpis. Ale je to len moje vnímanie situácie a názor, ktorý vidím z pozície starého dinosaura.

Jsi známý tím, že tvé srdce tepe v rytmu death metalu. Ale label zastřešil kapely všech možných žánrů, od power metalu přes black, death, thrash po funeral doom. Měl jsi v plánu takhle široký stylový záběr?

Ano, keď som sa vracal ku myšlienke byť znova aktívny, bolo mi jasné, že cez death metal to možné nebude. Stále je to veľmi okrajový žáner aj v rámci metalu. Bol by to len dosah na malú skupinu metlákov a to som nechcel. Kopa metlákov je ale otvorených viacerým žánrom a preto sa to navzájom prepája a ten dosah je oveľa väčší. A presne to napĺňa podstatu mena Slovak Metal Army. Takto môžem predať albumy fanúšikom viacerých žánrov a tá spätná podpora má oveľa väčší dosah a vtedy to funguje, keď si ľudia odo mňa kúpia svoj obľúbený žáner a tým prakticky podporia SMA a havne domáce kapely a scénu ako takú. To je perfektný výsledok práve pre metal na Slovensku.

Co musí kapela udělat, aby se její nosič dostal na trh s logem SMA? Je pro tebe důležité, aby kapela hodně koncertovala, komunikovala aktivně přes sociální sítě, prostě byla vidět, nebo řešíš jen to, jestli se ti líbí muzika? A nebo jde ve většině případů o kamarády, kterým chceš pomoci?

To je veľmi individuálne a neexistuje žiadna šablóna. Niektoré kapely som poznal, v niektorých mám dobrých priateľov a niektoré boli pre mňa nové. Tiež o tom nechcem rozhodovať len sám, keďže SMA nie som len ja, ale pár kamošov, ktorí mi s týmto celým pomáhajú. Samozrejme, že ten album musí niečo do seba mať, bez ohľadu na žáner. Do niektorých sme investovali vlastné prostriedky, s niektorými sme do vydania išli pol na pol. Vždy to ale záleží od momentálnych možností, ako sa nám momentálne darí. Energiu na promo a podporu kapiel sa snažíme dať ale každej kapele na 150 %. Každopádne základ je ozvať sa. A keď je kapela na očiach a maká, tým je to lepšie, lebo to by mala každá jedna kapela, pretože na sebe makajú aj tie najväčšie a najúspešnejšie metalové kapely. Ak si totiž nejaká myslí, že je najelpšia a bude sa predávať sama, je to prvá indícia pre jej koniec.

V jakém nákladu cédéčka pod SMA vychází? A jaký je o ně zájem? Když jsi končil po roce 2000, vypalování stáhlo prodeje dramaticky dolů, dnes je tu možnost stahování z netu, tak bych čekal ještě menší prodeje. Navíc jde o slovenské kapely, které, i když budou dělat kvalitní muziku, nebudou v zahraničí atraktivní už jen pro ten původ… Snažíš se dostat nosiče i za hranice, nebo jde víceméně o slovenský a český trh?

Aj keď sme toho vydali už pomerne dosť, je to len začiatok, urobili sme len malý prvý krok. To, že na naše kapely svet serie, hovorím otvorene a to každej kapele priamo, žiaľ mnohé si to akosi neuvedomujú, alebo možno nechcú. Žiaden krok nechcem vynechať. Zameriavam sa teda, aspoň zatiaľ, na oživenie domácej scény všeobecne. Máme na to najlepší dosah a práve v spolupráci s domácimi kapelami to môže znamenať dobrý prvý krok. A práve to, že zahraničie nás proste nijako vážne nepodporí, by malo scéne otvoriť oči, aby sa viac spojila a držala spolu. Takže zatiaľ makáme hlavne na tom, aby si fanúšikovia zo Slovneska a Čiech zvykli kúpiť si domáce kapely a podporiť ich a aj nás. So zahraničnou scénou by to bol boj a veľká strata energie a dostať sa tam musíme postupne. Nejaké lastovičky tu aj tak sú a prakticky zo všetkých titulov išiel predaj aj vonku či už priamo na zákazníkov, na všetky kontinenty, alebo cez klasické výmeny a tu boli veľmi silné kapely BRUTE a SAMSARA. Je to však zatiaľ len dozvuk minulosti, lebo tak jako doma, tak aj dosť ľudí vonku si ešte značku ISP pamätá. No a náklady… keďže makám aj na prome a z každého titulu sa snažím poslať čo najviac kópií do časákov, webzinov a rádií, tak robím zatiaľ po 500 ks.

Po SMA se znovu probudilo i vydavatelství Immortal Souls Productions. Tam jsem zatím zaregistroval dva vydané počiny, v obou případech death metal a v obou ze zahraničí (z pohledu Slovenska, jednou jde o českou kapelu). Proč jsi alba nevydal pod SMA? Chceš odlišit dva světy – Slovensko a zahraničí?

Aj dva svety, aj žánre. Otvorene poviem, že ani ja sám som s takým nástupom nepočítal a věci sa dejú dvoj až trojnásobne rýchlejšie ako som predpokladal. Pod značkou Immortal Souls Prods. budem vydávať len death metalové albumy, to si proste zachová svoju identitu. Tu sa chcem zameriavať na zahraničnú scénu a už teraz sa správa o návrate ISP rozšírila prakticky raketovo a prišiel veľký záujem a už v tejto chvíli vydávame pod ISP CARNAL NECROSIS z USA, CRANIAL CARNAGE z ČR, UERBEROS z Poľska, DEHYDRATED, našu starú kutovú kapelu, ale aj ďalšie US bandy AKEPHALOS a CENTENARY. A tam je pre mňa zaujímavý práve ten svet, pretože to, čo nedokážem s titulmi SMA musím dobehnúť práve s ISP. A principiálne Slovak Metal Army bude len o kapelách zo Slovenska. Chcem, aby to išlo súbežne, ale nie ako chaos. ISP death metal a SMA proste metal zo Slovenska.

Je evidentní, že pro kapely děláš, co můžeš, SMA i ISP jsou vidět i v Čechách, kam aktivně posíláš nosiče na recenze. Můžeš prozradit, do kolika médií míří tvé promo balíčky? A jak si adresáty vybíráš?

Ako som už spomínal, je príliš krátka doba na to, aby sme už boli viditeľní tak, jako by som si predstavoval, ale snažím sa osloviť každého, na koho natrafím a vidím, že nás vie aktívne podporiť. V rámci Slovenska a Čiech je to približne 70 adries, kam posielam albumy. Viem, že sa to časom zmení, upraví, ale v tejto chvíli je to cesta, ktorú považujem za správnu. Ktokoľvek sa ozve, tak sme v tomto smere úplne otvorení, pretože bez propagácie nebudeme existovať, je to o tej už spomínanej spolupráci, o tom kolobehu v metale, že jeden bez druhého existovať nemôžeme.

Před nedávnem jsi vydal 28. číslo Immortal Souls zinu. Ten je tentokrát udělaný v duchu DIY, zatímco v minulosti jsi vydával časopisy (Immortal Souls a Rock Extremum) v o poznání velkorysejší podobě. Je současná vizáž zinu daná tvými finančními možnostmi, nebo tě lákala představa návratu ke kořenům, old school přístup, jednoduchý způsob přípravy a snadný tisk na obyčejné tiskárně u PC?

Môj zámer bol urobiť to old school, aby som starších fanúšikov zinu potešil a vyvolal v nich nostalgiu a novým, mladým ukázal, jako to kedysi vyzeralo. Takto to už pôjde aj ďalej. Nemám veľké oči, že by som to za drahé prachy predal, predsa len dnes už takéto hmotné veci nemajú až taký úspech ako kedysi, a tiež mi je jasné, že neurobím ďalší Pařát ani Rock Hard a na to by som nemal ani čas. Digitálna forma všetko ovládla, aj metalovú komunitu naplno. Chcem, aby zin ľudia čítali v hajzli pri sraní, cestou do práce v buse alebo vlaku a ušetrili baterky v mobiloch. Keď som posledné číslo dal dokopy, dúfal som, že aspoň tých 50 ks by som predať mohol a preto som si to vytlačil sám, minul 3 tonery, poskladal, zospinkoval, no po vypustení informácie, že zin je späť, som dostal 50 objednávok behom dvoch večerných hodín. A tak som ráno zašiel do tlačiarne a dal vytlačiť ďalších 250 ks. Samozrejme ma to extrémne potešilo a behom cca  2 týždňov to bolo všetko medzi ľuďmi. Teraz to dorábam po pár kusoch a ak si zin niekto objedná, pošlem. Proste starý dobrý Underground, tak sa mi to páči.

V recenzi na zin jsem si dovolil zmínit, že je to opravdu fan-zin, že je psaný s nadšením fanouška („Rozhovory jsou to na jednu stranu čtivé, na druhou stranu možná až příliš fanouškovské – Immortal se prakticky nezeptá na nic nepříjemného, z dotazů je patrné autorovo nadšení pro věc... Pro recenze v podstatě platí totéž co pro rozhovory – nadšení takřka z každé nahrávky obsahující smrtící kov…“). Přijde mi to jako fanziny z devadesátých let, tehdy se taky všechno chválilo a nehledaly žádné mínusy… (úsměv)

Máš pravdu. Celý zin a vlastne všetko čo robím, vrátane vydávania nosičov a webu, distra, sa snažím robiť presne týmto štýlom. Aj ja som v minulosti kritizoval a viem, že niekedy som tým aj dokázal uškodiť. Tak ako v minulosti, aj teraz si všetko čo robím aj sám vyberám. Je to jednoduché. Mám záujem písať a vydávať veci, ktoré sa mi páčia. A preto kritizovať nemusím a môžem byť zo všetkého nadšený. Do zinu sa dostalo možno 20 recenzií, ale vyberal som si spomedzi stoviek. To isté sa týka rozhovorov, vydávania kapiel. Chcem scénu podporovať a vyzdvihovať to, čo sa mi páči. Sračiek je myslím dosť na nete, aj v politike atď… Ak sa mi niečo nepáči, radšej to kapele napíšem, alebo poviem súkromne.

Jde v případě zinu o pokus, jestli o něj budou mít fanoušci zájem, nebo plánuješ další čísla a pravidelná data vydání? Lákalo by tě opět rozjet časopis na vyšší úrovni (tím nemyslím, že by 28. číslo zinu nemělo úroveň, abych nebyl špatně pochopený…)?

Ďalšie číslo je už takmer dokončené, pretože ten záujem bol našťastie obrovský. Je urobené presne v duchu toho, o ktorom sa bavíme. Underground, malý formát, čiernobiele prevedenie. Beriem to ako určitú formu relaxu pre mňa, pretože spracovávať tie tony metalových sračiek zo svetovej metalovej scény, to je poriadne vymývanie mozgu, to musíš poznať aj sám. Na nejaký väčší časák by som ale nenašiel čas ani prostriedky a k niečomu ako bol Rock Extremum sa už vrátiť nechcem. Budem rád, ak sa bude dariť napríklad Rock Hardu a Pařátu, to je pre našu scénu naozaj dosť.

K vydání zinu jsi natočil propagační video, ve kterém říkáš, že sám rozhodneš, kdo si může časopis koupit. To je trochu úsměvné… přece když se zájemce ozve, tak mu neřekneš, že on není tím, kdo má na časopis nárok… nebo jo? A jak chceš lidi v tomto směru kádrovat? (úsměv)

Mohlo to tak vyznieť, no chcel som zabrániť tomu, aby niekto obsah zinu zbytočne vešal na net a poznám pár špekulantov, ktorí by sa tým radi pochválili. Myslím, že to celkom vyšlo, čo som k tomu rozbehu potreboval. Chcel som zachovať ten princíp old school a dobre to zafungovalo. Immortal Souls zine je principiálne Underground a je aj inak písaný, tak ako si to už aj sám poznamenal. Viac bezprostredne a aj slengovo.

Jaká je vůbec na Slovensku situace v oblasti metalových médií? Přiznám se, že nevím, zda u vás ještě vychází nějaký tištěný časopis na úrovni našeho Pařátu nebo Sparku… Vím o pár webzinech, které fungují podobně jako třeba Fobia nebo další české webziny, kterých ale postupem času ubývá…

Myslím, že je to podobné. Tlačený časák je Rock Hard, vznikol tu zin Earsturbation, úspešne fuguje aj Cremation zine, je tu aj lastovička v podobe Metalsceny. Všetkým ľuďom, ktorí v nich dávajú metal na papier, vyjadrujem svoj obdiv. Webziny sú tiež väčšinou voľnočasovými aktivitami a tam to je náročné. Áno, sú tu, no väčšinou pre mňa moc veľkú informačnú hodnotu nemajú, nie obsahovo, ale principiálne. Nechcem sa nikoho konkrétne dotknúť. Webzin by mal ale reálne fungovať rýchlo a bezprostredne, jako samotný princíp fungovania internetu a keď som prišiel so SMA, tak to tak nebolo. Príliš malá efektivita ich prakticky zlievala do jedného celku, ktorý bol ale tak okrajový, že mi to prišlo ako takmer zbytočná robota. Väčšina sa točila okolo pár zvučných kapiel a to mi neprišlo práve potrebné. Okrem toho minimálne zmienky o domácej scéne. Za posledný čas sa to ale dosť zlepšilo a tie najsilnejšie zverejňujú aj recenzie, metalové novinky a snažia sa byť od seba odlišné a to je pekný prínos a ja dúfam, že tento tred sa aj udrží.

I stránky SMA fungují i jako webzin, objevují se na nich recenze, rozhovory, novinky. Zatím máte dobrou kadenci článků, o které se starají i další lidé. Co tě vedlo k tomu pustit se i do novinařiny na netu?

Toto bolo absolútne neplánované a úprimne poviem, že ma to veľmi zaťažuje a radšej by som fungoval bez tejto aktivity, ale ako som už spomínal, keď som začal vydávať albumy, zistil som, že ich vlastne nedokáže takmer nik podporiť, nemal kto písať recenzie, o rozhovory s našimi kapelami nemali záujem a ja som sa čudoval… WTF? Poprípade na strane druhej, keď som poslal medzi ne info, tak ju len stroho skopírovali a v jednom období sa objavila rovnaká správa na 12-tich miestach. Tiež nemalo cenu, aby sa recenzia na ESCHATON objavila na nete v čase, keď som vydával Brute, teda po 2 mesiacoch. Tá domáca scéna by mala mať podľa mňa prioritu. A tak som sa nakoniec rozhodol, že web budem smerovať aj tak, aby som svojim nahrávkam a aktivitám dal aj čo najlepšiu podoru. Ale aby som naučil na ten web metlákov chodiť, tak musel mať zaujímavý a hlavne iný obsah jako ozstatné webziny, čo sa aj dokonale podarilo. Bolo mi sice zo strany niektorých „kolegov“ vyčítané, načo vypisujem o malých kapelách a recenzujem neznáme albumy, ale ja som sa snažil oponovať, že NIGHTWISH, KABÁT a OBITUARY už každý pozná, ale aj tie musel nieko objaviť a preto ja na webe doprajem metlákom všetky informácie, ktoré sa ku mne dostanú. Je to ale obrovská makačka dokola. Keby sa ale situácia na SK s webzinmi zmenila, rád by som to prenechal im. Zatiaľ to ale tak necítim a nevnímam.

Vedle webzinu a firemního webu fungují stránky i jako e-shop. Nabízíš řadu CD, většinou slovenských a českých kapel. Jak se CD do tvého shopu dostávají? Jde o zájem kapel, nebo výměny za produkty SMA? A jak jsi s prodeji spokojený?

Od kapiel toho mám veľmi málo. Skôr veci vymieňam alebo nakupujem. Patrí to k existencii, ak by som to nerobil, tak sa obávam, že SMA ani ISP by nemali ako a z čoho fungovať. A opäť poviem, sme na začiatku a veľmi sa snažíme. Asi každý predajca by Ti povedal, že situácia s predajom je fakt ťažká. Ja to vnímam tak, že veľa ľudí sa naučilo objednávať veci zo zahraničia a priamo od kapiel, individuálne, mnohí fanúšikovia chcú mať věci okamžite a primárne chcú uspokojiť svoje chúťky, čo je samozrejme logické. Často si albumy, aj z Undergroundu kupujú zbytoče draho. Tu na Slovensku vnímam obrovskú absenciu distier z nedávnej minulosti a je logické, že ľudia sa to naučili riešiť takto. Verím ale, že sa mi to podarí apsoň čiastočne zmeniť. Pomohlo by to nielen SMA/ISP, ale mnohí metláci by ušetrili prachy a mohli si dovoliť zadovážiť oveľa viac muziky.

A aby toho SMA neměla málo, věnuje se i pořádání koncertů. Máš v tomto směru nějaké větší plány, nebo půjde jen o pár akcí do roka?

Naozaj postačí len pár akcií a to pre podporu našich vydavateľských aktivít. Preháňať to rozhodne nechcem. Človek, ktorý mi ale so SMA/ISP pomáha najviac, je majiteľ nášho domáceho podniku Nové Korzo, kde koncerty bývajú a je to taká aktivita spojená s povinnosťou, ale aj radosťou. 1. 10. 2017 v Trenčíne robíme koncert NEOCAESAR, DEHYDRATED, BRUTE a CRANIAL CARNAGEe. To je napríklad koncert, ktorý robíme z hľadiska našej vášne.

Práce kolem SMA je spousta, je zřejmé, že to všechno nemůžeš sám stihnout. Kolik lidí se o chod firmy stará? Jak máte rozdělené jednotlivé činnosti? I když je jasné, že vše děláte s fanouškovským zanícením, tak každá sranda něco stojí… na začátku jste museli vložit nějaké finance – dá se hovořit o jejich návratnosti, nebo to bude běh na dlouhou trať?

Je to beh na veľmi dhú trať. Už som spomínal, že sme nadšenci a aby to fungovalo, tak sa každý snaží s niečím pomôcť, hoc len s maličkosťami, ale potrebnými. Drvivú väčšinu práce je na mojej hlave a venujem jej reálne fakt dve pracovné šichty denne. Väčšinou od 7 rána do 1 rána jako teraz. Tú zásadnú prácu zvládame prakticky traja s tým, že 99 % vecí je aj tak na mne, to ale neber ako nejaký mamon, ale len realitu. Musíme ale fungovať na 100 % a viac a preto sú všetci, čo mi pomáhajú veľmi dôležití. S webom mi najviac pomáha moja priateľka a len pred pár dňami sa objavil človek, ktorý sa zdá byť dobrou budúcou odporou, pokiaľ sa podarí sa nám dať poriadne dokopy. Keď ale ten zhon a fofry trochu opadnú, tak sa to zmení, pre mňa snáď k lepšiemu. (úsmev)

Myslím, že jsme toho probrali dost, jestli máš ještě něco na srdci, tak sem s tím… a poslední otázka – kam bys to chtěl všechno dotáhnout – jaké máš plány a cíle?

Ďakujem za pozornosť každému, kto sa dostal až sem a samozrejme Tebe za možnosť prezentácie, ktorá je pre nás hlavne teraz na začiatku tak potrebná. Všetko dôležité sa metláci dozvedia na našich weboch alebo Facebooku a samozrejme aj v tlačenom zine. Dlhodobé plány a ciele nemám, snažím sa robiť to tak, ako treba, zo dňa na deň. Doba je iná ako pred 15-timi rokmi, keď som to vzdal a preto každý nový posun, kontakt, nové vydanie ma teší. Niektorí ľudia si sice ťukajú na čelo, prečo tak makáme, ale je to metal. Baví ma to, je to môj život a ak to mám robiť, musí to mať výtlak a treba sa tomu venovať. V tejto dobe, keby som chcel vydať 2 albumy ročne, bola by to zbytočná námaha. Všetky firmy, časáky, rádiá na celom svete akosi začali vnímať SMA, alebo ten návrat ISP až keď sme mali nejakú tú históriu a vydaných 15 vecí. Dovtedy to bolo len niečo, čo sa nemusí brať vážne. Keby sme to robili 5 rokov, začali by nás vážne brať o 5 rokov a to by ma fakt asi nebavilo. Takto môžeme vykročiť o stupienok vyššie a všetko zase o niečo posunúť a vylepšiť už teraz. Takže ciele síce sú, ale skôr tak na nasledujúci deň, týždeň, mesiac. A to je vydávať čo najviac skvelých metalových albumov a popri zahraničných tituloch pod ISP dostať do sveta aj kapely zo Slovenska. Sledujte nás a pokiaľ sa dá, podporte. Ďakujem!

www.slovakmetalarmy.sk
www.immortalsouls.sk
Facebook SMA
Facebook ISP


Zveřejněno: 27. 08. 2017
Přečteno:
4900 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář