Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2017, Avantgarde Music / black metal / USA/Švýcarsko

Hádám, že mnohým z vás jméno BATTLE DAGORATH nic moc neřekne. Před jistým časem jsem na tom byl naprosto stejně, avšak dnes už mě hudba tohoto mezinárodního projektu provází dostatečně dlouhou dobu. Nazývat muziku tohoto uskupení atmosférickým black metalem by bylo sice správné, nicméně poněkud zavádějící. V dnešní době, kdy si člověk pod tímto pojmem představí uplakaný přednes zhýralé duše, by to nebylo důstojné. 

BATTLE DAGORATH hledí mnohem dál než k naší zbytečné existenci. Jejich hudba se totiž opírá o kosmos a končiny nám neznámé, a podle toho také ono umění zní. Jejich tvárnost jakoby se odehrávala kdesi za horizontem, nebo snad na nějaké ledové planetě.

O skládání materiálu se v nynější době starají pouze dva členové skrývající se pod pseudonymy BSB a Vinterriket. Nutno říci, že pánové moc dobře vědí, jak si hrát s atmosférou, dlouhými skladbami a co se druhého zmíněného týče, tak i s klávesami na úrovni, která je jednoduše nadprůměrná. Nedá se říci, že by alba produkovali s nějakou železnou pravidelností, nicméně od projektu podobného typu by to člověk ani nečekal. Nastala však situace, kdy BATTLE DAGORATH vydali před rokem album s názvem „I - Dark Dragons of the Cosmos“, což věstilo, že jeho nástupce musí přijít brzy, a taky se tak stalo. Tudíž zde máme novinku „II - Frozen Light of Eternal Darkness“. Rozdělit dílo na dvě části byl velice dobrý tah, jelikož se tak pánové vyhnuli tomu, co nastalo na albu „Cursed Storm of Ages“ z roku 2013, kdy deska trvala bezmála dvě hodiny. Co si budeme namlouvat, utáhnout 2 hodiny hudby, která bude bavit celou dobu, zvládne jen málo uskupení. Novinka tedy, pokud nepočítám nezbytná intermezza, trvá bezmála hodinu času, což už je stravitelné a soustředěnost nestagnuje.

Jak si mnozí asi dokázali pospojovat, BATTLE DAGORATH neútočí melodickými vyhrávkami, nýbrž tlakem. Ani se nedrží pomalých temp. Po náležité ambientně temném intru se bez jakýchkoliv servítků vynoří první, jedenáctiminutová skladba, s názvem „Death ov Aeons“. Ultra rychlé sypačky (chvilku jsem uvažoval o tom, zda se nejedná o automat), stěny kytar, zajímavé sólo a především naprosto výborné hraní si s klávesami. Vokál je, jak se patří, vesmírně chladný. V druhé polovině přijde zvolnění, kde Vinterriketovy klávesy evokují až Tolkienovskou atmosféru, on taky název BATTLE DAGORATH pochází z jeho mytologie, nicméně kapela samotná se tímto tématem nezaobírá. 

Jedna věc se mi na muzice, jakou tito pánové tvoří, opravdu líbí. Je jisté, že kvalit DARKSPACE nedosahuje (to vlastně ani nejde), nicméně po celou hrací dobu tvoří atmosféru, která vás nepustí. A jakmile se toto podaří, tak už je jedno, že někde třeba kytary nedosahují nápadů, jakých by mohly. Prostě vás to vtáhne jak černá díra. 

„Cast their Ashes to the North Wind“. Bezmála dvacetiminutový opus, který naštěstí všechny atributy BATTLE DAGORATH obsahuje ve všech směrech. Říkám naštěstí, protože dvacet minut už je slušná nálož a pokud nejsou nápady, tak se snažení obrátí v prach. Nicméně pánové se vytáhli a nálady se výborně přelévají. Avšak stále vládne Vinterriket - když přijde jeho chvíle, není to jen nadprůměr, nýbrž skvost!

Nemá asi smysl u muziky podobného ražení nějak dále rozpitvávat každičký riff nebo vyhrávku. Album vás buď pohltí, a nebo ne. Netvrdím, že se v daném měřítku jedná o nějaký majstrštyk, to rozhodně ne. Nicméně se mi toto putování po snových vesmírných dálavách zamlouvá a určitě se k němu ještě rád vrátím, až nastane správné rozpoložení mysli.

Seznam skladeb: 

  1. The Great Untuning
  2. Death ov Aeons
  3. Asteres Palanetai
  4. Cast Their Ashes to the North Wind
  5. Evoking Mirrors
  6. Fire Born From the Seer´s Light
  7. Supernal Realms
  8. Ignis Fatuus  

Čas: 1:19:14

Sestava:

  • BSB - bicí, kytara, basa, vokál
  • Vinterriket - klávesy

Facebook

 


Zveřejněno: 23. 08. 2017
Přečteno:
3371 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář