Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP 2017, Silver Rocket / noise rock, hardcore / Česko

OR z jara nenápadně připluli se svojí druhou velkou deskou a bylo na čase, na kapelu totiž pomalu sedal prach. Po velice slušném debutu bylo na co navazovat a jak je z nového LP vidno, tihle tři kluci uchopili své řemeslo za správný konec. Jak byl debut vychvalován, potom je potřeba říct, že „Jaro“ představuje kapelu v ještě o něco vyspělejší formě, přitom onen nespoutaný výraz noise rockerů a dělat si věci po svém přetrvávají.

OR jsou od základu špinavá rocková parta, které k pořádnému rámusu stačí tři základní nástroje, kterých se kluci nezdráhají náležitě využít. Dle předpokladů by kapela nemohla vydávat na labelu Silver Rocket, kdyby v jejich výrazu byla basa jen do počtu. Tím pádem je jasné, že spodek je plně zahuštěný, basa hutná a patří jí plnohodnotná jedna třetina výrazu kapely. Cítit ji budete a to je u podobných kapel základ.

Hudebně jsou OR hravou kapelou. Nejblíž jim je noise/garage rock, patrné jsou vlivy raných  hardcoreových kapel a lze vystopovat prvky grunge z dob, když ještě nevypukl jeho boom. OR do svých osmi věcí zakomponovali různé vlivy, ale nejlépe se cítí v burácejících vodách, kdy jejich hudba tepe a rachotí. Jejich skladby jsou sice písničky, ale nějakou snadnou přístupnou tvář u nich nemá cenu hledat. Vlezlé refrény nemají šanci. O jediný přívětivější moment se postará na poměry kapely pomalejší věc „Prach“, která zklidní tep a zaujme hlavně svojí basovou linkou. Snad aby byla předchozí klidnější pasáž na desce vykompenzovaná, OR v následujícím songu „Kouty“ přitvrdí a bubeník dokonce začne svými blast beaty vymetat pavučiny, což bych od něj před prvním poslechem určitě neočekával. A je jen dobře, že kapela nestojí v jedné rovině a nebojí se do jisté míry experimentovat.

K nejsilnějším věcem na albu rozhodně patří otvírák „Čaj“. Ten začíná vtípkem, kdy deska hraje extrémně potichu a vy kontrolujete volume, jestli se něco nepodělalo. Po pár vteřinách však deska začne burácet a kapela dokáže posluchače za pomocí chytlavé kytary a zemité rytmiky ihned vtáhnout do hry. Celkově mi strana A přijde o něco silnější než béčko. Přesto i na druhé straně jsou zajímavé věci, které stojí za slyšení.

S grafickým ztvárněním debutu OR jsem měl problém. Obal z tvrdého papíru, který se mi mimochodem začal rozlepovat, a vůbec celé zpracování desky mi přišlo hodně nevydařené. Tentokrát je vinyl ve standardním obale, ale titulní obrázek a jeho styl mi je natolik vzdálen, že netuším, co tím mělo být řečeno. To samé platí i o textech. Jsem moc rád, že se kapela neschovává za angličtinu a používá mateřštinu, ale kapacita mého mozku na to, o čem texty jsou, prostě nemá. Ale to není jen případ OR, ale v podstatě všech kapel u stáje Silver Rocket. Na druhou stranu slova jsou poskládána tak, že při poslechu nijak neruší.

Asi nepřekvapí, že album bylo nahráváno ve „firemním“ studiu Jámor pod dohledem Ondřeje Ježka, který podobně znějícím kapelám rozumí. Zvukově jsem s albem spokojen a jeho poslech na gramci je příjemný. Celkově dobrý dojem z alba se mě drží už poměrně dlouho, může za to i jeho rozumná délka, kdy všech osm věcí uteče jako voda. 

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Čaj
  2. Dolce vita
  3. Prach
  4. Kouty
  • Strana B
  1. Sirky
  2. Můry
  3. Ruce
  4. Helma

Čas: cca 30 minut

Sestava:

  • Adámek
  • Váša
  • Fanda

https://ornoise.wordpress.com/


Zveřejněno: 18. 08. 2017
Přečteno:
3610 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 08. 2017 06:26 napsal/a Jirka D. // Echoes
...
K téhle desce jsem se ještě nedostal, takže díky za recenzi ... asi to bude ten moment, který mě nakopne s tím něco dělat. Debut byl fajn a i mě se obal desky rozlepil :) A ty texty .... nechápu je taky :)