Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BA, aneb Brutální Abeceda, aneb ohlédnutí za letošním ročníkem od Žet do Á.

Už popáté přinášíme první postřehy v abecedním pořadí, podruhé v abecedním prostředí naopak, ať je nějaká změna. (úsměv) Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše loňské mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé, kontroverzní, podařené nebo třeba vtipné…

Žetony
Žetony loni pozbyly fyzickou podobu a získaly virtuální, letos zmizely úplně (s výjimkou žetonu na vrácení kelímku). Všechny ceny v areálu se objevily v korunách, což bylo pro návštěvníky pozitivní, protože okamžitě věděli, kolik co stojí a možná víc přemýšleli, jestli si dát trochu žvance za 130 korun... když to bylo za 4 žetony, třeba to tak neřešili.
S žetony souvisí i způsob placení, všechno, nejen jídlo, ale i zboží v metal marketu se platilo bezhotovostně pomocí čipu na festivalovém náramku. Loni na to dost lidí nadávalo, letos už asi všichni tento pohodlný způsob přijali bez řečí. Výhodou bylo, že šlo dobít peníze na dálku přes internet, což řada lidí využila a díky tomu odpadly fronty na dobití kreditu na místě. Loni se za první dobití platilo 32 Kč, což bylo terčem spravedlivého hněvu, letos už tahle daň z přepychu odpadla.

Zvuk
Asi nebyl pořád úplně ideální, ale většina kapel zněla hodně slušně. Nevím, jestli psát „paradoxně“, ale obecně nám přišel lepší zvuk na menších pódiích – úplně skvělý na Oriental stage, velmi slušný na MetalGate stage, občas zahaprovala velká pódia, nejhorší to bylo při MASTER´S HAMMER. Zvláštním případem pak byla přírodní tribuna, kde byl zvuk hodně diskutabilní. Své samozřejmě sehrály povětrnostní vlivy, hlavně vítr, kvůli kterému zvuk plaval...

Warpaint
K některým kapelám válečné malování patří, hlavně blackmetalové party si bez toho řada lidí neumí představit. Ale když člověk potkává po areálu pomalované fanoušky, neubrání se úsměvu. Jistě, občas někdo vypadá profi namalovaný, ale většinou jde o patlanice, které akorát rozesmávají.

Warm-up párty
V úterý proběhlo zahřívací kolo... více najdete v reportu, který vyjde zítra.

Vyprodáno
Těsně před začátkem festivalu pořadatelé hlásili – je vyprodáno. Člověku, který jezdí do Jaroměře už nějakých pár let, bylo jasné, že tohle slovo nic moc neznamená. Hranice maximálního naplnění areálu už musela být v minulosti několikrát atakována a tak velký počet fans nikoho znalého nemohl překvapit. Hlavně ve večerních časech sledovalo kapely velké množství lidí, ale nebylo to o nic divočejší, než když tu hráli třeba SLAYER nebo MOTÖRHEAD. Každopádně spojení sold out zní pěkně…

Taxi
Předloni, loni i letos: Jeden z nejlepších vynálezů na světě. (úsměv) K internátu jsme to měli dva a půl kilometru, takže po celodenním putování od stage ke stage jsme několikrát využili služeb oficiální taxislužby, která byla prostě k nezaplacení. (úsměv) Ta stovka za cestu se vyplatila několikanásobně a určitě je sympatické, že cena taxi zůstala na rozumné výši. Na druhou stranu se mezi poctivci vyskytla jedna nenažraná soudružka, která nám naúčtovala 150, prý že je nás pět... přitom ve velké dodávce pro osm lidí jsme běžně platili kilo.

Šoumeni
Samozřejmě, že někteří jedinci se rádi zviditelní, a dost často za každou cenu. Největší exoti využili bahenní lázně jako lázně léčebné. (smích) Váleli se v loužích jako hroši a videa pak začala plnit YouTube. Ale co to bylo proti jednoznačně největšímu šoumenovi na pódiu, kterým byl… mistr Johan Edlund (TIAMAT). Více se o něm rozepíšeme v reportu ze soboty.

Stany
Stany byly všude... někde nám to přišlo dost na divoko, někde zase pracovala lidová tvořivost a stany vlastní výroby vypadaly... inu jako nějaké obydlí bezdomovců ve slumu v jižní Africe. Po festivalu se nejspíš řada stanů ocitne ladem, protože některé vypadaly tak, že postrádalo smysl je balit...

Rozhled
Rozhled z přírodní tribuny je parádní. Nejde jen o to, že si člověk poslechne a okoukne kapely pěkně v pohodlí, vsedě, ale taky se může pokochat oním lidským mraveništěm na nádvoří. Stojí to za to. Oproti loňskému roku se tu však zhoršil zvuk a plnohodnotně si tu vychutnat svou oblíbenou kapelu problém prostě byl.

Počasí
Úterý – teploučko, slunce hřálo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Středa – vedro, vedro, vedro, slunce pálilo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Čtvrtek – vedro, vedro, vedro, slunce pálilo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť, v areálu se navíc objevili hasiči, kteří zkropili vyprahlé hlediště i lidi; večer jsme opustili areál před půlnocí a když jsme se ubytovali, začalo pršet a přidaly se hromy i blesky.
Pátek – nad ránem se JJ přehnala pořádná bouřka, k tomu slejvák, špatné počasí trvalo do odpoledne a pak se ještě zhoršilo, přihnala se smršť... Jestli ve středu hrálo TEMNÝ NEBE (MÖRKHIMMEL), tak v pátek v 17.10 nebe potemnělo... a bylo to jak z katastrofického filmu. Během minuty se nad areálem setmělo a během další minuty se z nebes začaly valit proudy vody. A co tenhle lijavec a několik dalších přeháněk způsobily? Pro další info jdi na písmena H a B.
Sobota – naštěstí už bez deště, ale bylo chladněji.

Paroháče
Obvyklé metalové gesto, které někdo vnímá jako největší projev metalového hrdinství a druhý jako ultrametalové klišé, dostalo zajímavý rozměr v podání předáka SWANS – Michaela Giry. Na začátku jejich setu Gira ukázal do publika paroháče komentovaného slovy, že takovou věc ještě nikdy neudělal. To vše za velkého aplausu fans, který byl vzápětí vtipně uťat vztyčeným prostředníčkem téže ruky.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Zatímco v předchozích létech s ubíhajícím časem trochu polevovala ostražitost a kontroly nebyly tak pečlivé, letos byly nejdůkladnější v sobotu, hlavně náramky na rukou se snad kvůli nějakým kšeftům kontrolovaly pečlivěji a kdo měl trochu volnější a tři dny s ním chodil sem a tam, čtvrtý den to najednou nešlo. Naštěstí fungovala výměna za jiný, takže netušíme, k čemu to vlastně bylo...

Oriental stage
Loni jsme psali, že tleskáme. Letos tleskáme opět a intenzitu zvyšujeme. Proběhly zde koncerty, které patřily k vrcholům festivalu. Přitom se zde dalo vždy i celkem normálně fungovat, prostor scény byl pokaždé zaplněn téměř z plna, ale dalo se tu dýchat a koncerty tu proběhlé měly vždy zajímavého ducha. Bonusem navrch byl u většiny kapel naprosto skvělý zvuk.

Nezaujatý fanoušek…
Loni i letos: … musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen stovky jedinců. Navíc oproti minulým létům povýšila scéna letos nazvaná Keep ambient lodge, která nabízela denně tři vystoupení zaměřená na ambient, noise anebo třeba drone.

Moderní umění
Vnitřní protory opět patřily malířům či sochařům, k vidění byly zajímavé obrazy nebo sochy, některé velmi působivé...

Lístky s programem
Program na lístečcích na visačce na krk nebo opasek je určitě praktická věc, ale letos se moc nepovedla, protože po vytištění lístečků došlo k programovým změnám a hlavně v sobotu se podle kartiček nedalo řídit. A šotek si zařádil i v programu sešítkovém, kde byly v pátek přehozené stage. Snad to všichni zjistili včas, ostatně organizátoři na to upozorňovali hlavně na Facebooku a jako omluvu v sobotu ohlásili v jednom stánku 3333 piv za poloviční cenu (dvanáctka za 25 Kč).

Kamery
Předloni: Ubyly. Ubyly kamery na výsuvných ramenech, které zabíraly diváky i kapely. Obecně byla režie o něco jednodušší, poměrně často nebyla věnována pozornost bubeníkům... Asi jediná záležitost, kterou bychom označili jako krok zpátky.
Loni: Obdobný stav, místy mi režie přišla nedotažená, když třeba zpěvák zpíval a kamera dlouhou dobu zabírala kytaristu – tohle by stálo za větší pozornost…
Letos: Jako loni. (úsměv)

Jégr
Tradičně se areálem procházely slečny a nabízely zkumavky s nápojem, který podle informací v programu po 18. hodině funguje jako rychlé dočerpání energie - ale pozor - jen napoprvé!!! (úsměv)

Idioti
Taky se našli... Devadesát devět celých devět desetin procenta lidí bylo slušných, ohleduplných, ale pak se našel nějaký kretén, který se za každou cenu musel prodrat do první řady, ale přišel poslední, nebo parta tři exotů, která v místech pro klidný a tancem nerušený poslech začala křepčit a vrážet do lidí, dobré je taky se začít hodně nahlas bavit, ať třeba zrovna hraje nějaká tišší kapela. Písmeno K loni patřilo i bezohledným kuřákům, letos k nim tady - opět jde o jedince, kteří myslí hlavně na sebe. Copak nevydrží těch 40 minut bez cigára a musí si zapálit v kotli plném lidí? Sem tam jsme některé poprosili, aby šli kouřit jinam, koukali na nás jako zjara...

Harmonogram
Samozřejmě došlo k některým změnám a jelikož se nepříjemnosti staly během už rozjetého festivalu, nemohl na ně reagovat tou dobou už vytištěný program (více viz písmeno L). Přesto kdo chtěl, tak se k informacím o změnách dostal a mohl se přizpůsobit. Jediná větší změna proti plánu nastala po páteční bouřce, kdy museli SACRED REICH vystoupení na půl hodiny přerušit. Celý program se pak právě o oněch třicet minut posunul, o čemž bylo informováno na velkoplošné obrazovce po jejím restartu. Neviděli jsme samozřejmě všechny kapely, víme akorát o výpadku HIGH POWER, kterým se cestou porouchalo auto...

Gastronomie
Mega široký výběr pro všežravce, masožravce, vegetariány, vegany, prostě každý si našel to, co mu vyhovovalo. Jedna ulice byla dokonce komplet věnována jen vegetariánům a veganům. Tady určitě bez výhrad, další posun už asi ani není možný, protože jídelní lístek zahrnoval snad sto druhů pokrmů.

Fanoušci
Jako obvykle dorazili do Jaroměře fanoušci z celé planety. Z ryze subjektivního pohledu nám přišlo více Jihoameričanů, ale třeba to bylo jen zdání, které klame. Každopádně se celkem často stávalo, že jsme stáli a čekali na nějakou kapelu a kolem nás byli jen a jen cizozemci. Nedokážeme si nějak přesněji odhadnout podíl zahraničních, ale nejspíš jich byly takové tři čtvrtiny.

Energie
Třikrát za sebou (lehký upgrade): Kde se v lidech brala? Nejspíš přímo z muziky. Většina lidí od rána do noci žila, část tedy existovala, ale počet sešrotovaných jedinců nebyl nikterak výrazný. V kteroukoliv hodinu korzovaly stovky fanoušků areálem i městem, bez ohledu na to, která kapela zrovna hrála...

Duch festivalu
Loni i letos (lehký upgrade): Leckdo asi bude tvrdit, že Brutal žádný duch nemá, že je to komerční mega akce, jen a jen byznys. Už se toho na tohle téma namlelo dost, každý má možnost volby, jestli pojede, nebo ne. I přes masovost ale festival svého ducha má, nebo jich má dokonce víc, protože se v nepravidelných okamžicích objevovali nahoře nad hlavním placem i za pódii a pochodovali v kutnách jako opravdoví duchové... pak se zastavili, roztáhli paže, postáli a zase pomalu odkráčeli, večer pak kráčeli po hradbách s pochodněmi, až měl člověk strach, aby se neozvalo áááááááááááá buch. (úsměv). I další drobnosti (výzdoba, promítání loga festivalu na hradby, ohně na přírodní tribuně) jsou tím, co musí každý ocenit; pořadatelé stále dumají a přinášejí nějaká vylepšení, zpestření, která by klidně vymýšlet nemuseli…

Dramaturgie
Podobně jako tomu bývá posledních pár let je pestrá, pro každého něco... Samozřejmě se nelze zavděčit všem, každý by si sestavil program jinak, ale tak to bylo a bude se vším a vždy. Samozřejmě zamrzí, že třeba kapela typu WOLVES IN THE THRONE ROOM začíná v dvě v noci, ale nezbývá než to brát jako fakt. Letošním velkým tahákem byly návratové koncerty EMPEROR a MASTER´S HAMMER, jenž byli doplněni většinou osvědčenými stálicemi festivalu typu AMORPHIS, OPETH, HATEBREED, TRIVIUM, MAYHEM… zkrátka kapelami, které se ob rok vrací. Každý by si sestavil program podle svých preferencí, ale v podstatě jsme nenarazili na výraznou kolizi nebo upřednostňování nějakého žánru nad jiný. Možná thrashmetalisté trochu hořekovali, že je thrashe málo (cca 7 kapel), a že chybí nějaká žánrová veličina typu KREATOR, SODOM, DESTRUCTION, TESTAMENT (když se budeme držet s financemi na rozumné úrovni a nebudeme volat po SLAYER).

Ceny
Proti loňsku došlo k docela znatelnému zvýšení cen jídla - mistička rýže s trochou zeleniny 130 Kč, střední hamburger 120 Kč, ratatoullie (brambory a zelenina) taky 120 Kč, bramborák 55 Kč, snad jen čínské nudle a kuřecím masem za 80 Kč nám přišly cenově únosné. Dříve někteří návštěvníci chodili na jídlo do města, kde byly ceny nižší, ale letos to asi ztratilo smysl, jídlo na kopci stálo zhruba stejně jako v areálu.

Brutální bahno
Loni se ve středu areál proměnil v rejdiště Jožina z bažin a pořadatelé na to nebyli schopni reagovat. Láteřili jsme na místě a posléze i písmeně a říkali si, že se z toho někdo určitě poučí. NEPOUČIL!!! I podprůměrně inteligentní jedinec si před festivalem přečetl předpověď počasí, která s takřka stoprocentní jistotou slibovala déšť. Ten na nezpevněných plochách na většině území působí měknutí terénu a když v něm pak začne někdo courat, většinou vyrobí bahýnko. Ale když někde začne courat dvacet tisíc lidí, vyrobí bažinu. Jožin by asi zaplesal, pořadatel by měl reagovat. Chápeme, že s pořádáním akcí Brutálního rozměru je tuna starostí, ale při rozpočtu akce nezbyly peníze na jednoho terénního pracovníka, který by měl někde za rohem zaparkované tři vlečňáky s pilinami, které by v případě potřeby někdo rychle navezl na kritická místa. A že jich bylo - všechny nezpevněné plochy se proměnily v bahnotok. Nejkritičtější to bylo... skoro všude. Před MetalGate stage se vytvořilo jezero, v uličkách kolem Octagonu deseticentimetrové bláto, které měly vyřešit čtyři palety... Čekali jsme, že v sobotu bude bahnu nějaká pozornost věnována, ale pořadatelé to víceméně nechali osudu a botám návštěvníků, kteří postupně bahno roztahali jinam nebo ušlapali. Jen na pár místech se objevil průmyslový vysavač a nějakou vodu odsál, ale to nestačilo. Tohle se opět vymklo kontrole a je to snad jediná kaňka na jinak organizačně skvěle zvládnuté akci.

Areál
Loni i letos: Na první pohled zůstalo vše dobré z minulosti při starém, možná ještě přibyly lavičky na dalších místech. Již loni fungující kasemata byla opět hojně využívána, uvnitř byly i výčepy, monitory, na kterých bylo možno sledovat dění na pódiích… Nám síly na návštěvu všech prostorů nestačily, ale obecně není problém někde složit tělo a odpočinout.
Loni: Ještě se vrátíme k velkoplošné obrazovce – ta mezi hlavními pódii je samozřejmě super, ale podobně by bylo vhodné vyřešit MetalGate stage, kde by stačily obrazovky menší, ale v případě atraktivnějších jmen by jedna obrazovka vlevo nahoře vedle pódia a druhá na štítu velko-stanu by spoustě lidí udělaly radost.
Letos: Nechceme si hrát na radily, ale třeba si kluci z organizačního týmu naše řádky přečetli... Každopádně obrazovka se vlevo před MetalGate stage objevila a udělala řadě lidí radost, když bylo uvnitř plno. Ještě kdyby se na štítu stanu vyřešilo ozvučení, bylo by to dokonalé...

Sepsali: Coornelus + Johan

Fotky: doplníme

Podrobné reporty najdete na odkazech níže... Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracoval své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si můžete přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Úterý
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota


Zveřejněno: 13. 08. 2017
Přečteno:
3914 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 08. 2017 20:55 napsal/a immortal
Ještě chvilku...
A budeme tu mít další bod do abecedy pod V: vrácení kreditu. Zatím mi nic na účet nedorazilo a nejsem si jist jestli to do 10 dnů stihnou. Co mám zprávy, tak někteří fans dostali peníze zpět již za dva dny. To budou úročky se zatím nevrácených přebytků. Hnus velebnosti, ale svejch cca 300 Kč jim nenechám.
14. 08. 2017 17:09 napsal/a immortal
No nazdar...
Chlapci nepotěšili jste mne. V některých dodech je ta abeceda totální pitchovina. Sorry jako jo. Něco doplním a něco bych tedy vypoženě upravil. W - ať se každej zkrášlí jak chce, parádní fasády obličejů obdivuji, těch druhých si nevšímám, natož abych se jim někde v koutku duše šklebil. V - vyprodáno = nový trend pořadatelů tuzemských festů, holt je potřeba se nějak lépe zviditelnit.T - taxi, v původním nástřelu reportu to bylo bavitěji a odvážněji popsané (proč ta zbabělost?). Narovinu - ošípaná a bravčová bába, neboli tlustá Berta si prostě tu pajdu navíc neodpustila (Babiše na ní). R - rozhled resp. sledování kapel na Jégr stage by už mohl pořadatel také vylepšit. Koukání přes či za kopec je pro žirafy (pozor měřím 185 cm) a z prostor vlevo od zvukaře nebylo vidět skoro nic když bylo plno tzn. večer. Zvuk na tribuně - bída veliká. P - tak buď dělám gesta, která uznávám, nebo jim věřím, ale dělat si prdel z fans...? Ještě, že jsem na SWANS nebyl. Jejich frontmana bych přeřadil mezi písmeno I(dioty). N - Keep ambient lodge. K čemu to. L - mně v programu chyběl program na kus středy a sobotu, místo toho jsem tam měl dvakrát čtvrtek. Děkuji. K - kamerové jeřáby mi nechybí, alespoň nenarušují pohled na kapely. I - tančící a vrážející idioti byli při Mayhem a to z Pšonské lidové republiky. Po pár žďuchnacích jsem nastavil ostré fotbalové lokty a k ráně za sebe nebylo daleko. Kouření - jsem nekuřák, ale buďme tolerantní, když není tolerantní zákon. Nebyli jsme přeci v Národním. F - to je mi souvětí: Z ryze subjektivního pohledu nám přišlo více Eskymáků, ale třeba to bylo jen zdání, které klame. Tak subj. pohled, zdání, nebo klam? D - díky místu konání tj. pevnosti má fest neskutečného ducha. D - některé kapely neměli na velkejch stage co pohledávat, jelikož na Metal Gate, pak byl nátřesk na skutečné velikány oboru např. Possessed či Tsjuder, ale třeba i na Avenger. Já osobně bych si jednu pořádnou blackovku navíc určitě dal. C - ceny, no je to fest, ale co stojí za zvýšením. Jednou z věcí určitě byl odvedený desátek pořadateli tuším, že 20% z tržby u jídla a 5% u merche. To jste měli dát v abecedě k lepšímu. Opakoval bych se - Babiše na ně. Až na věky plamen.