Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

BULLDOG, AVIDITY FOR..., V.P.O.ho, SEPTIC PEOPLE

AVIDITY FOR..., BULLDOG a V.P.O.ho jsou tři kapely, které v letošním roce pořádají mini turné ROAD ROCK TOUR. Momentálně mají tyto formace již dva koncerty, festy, kde si takto vedle sebe společně zahrály s dalšíma kapelami již odehrané. O prvním koncertě jsem informoval krátkým (upoutávkovým) reportem z pravidelného Prdelfestu v Berouně. Druhá štace byla také součástí festivalu, a to již 9. ročníku v Lednicích na Plzeňsku. Akci jsem oproti původnímu plánu vynechal, neboť svoji přítomnosti jsem poctil velmi zajímavé místo ve Volyni, kde probíhal luxusní ETEF. Nicméně tyto kapely mají ještě naplánované dva koncerty, ale až v říjnu, jeden ve Zdicích a druhý opět v Berouně.

Rockfestík Zbiroh

V srpnu se koná již pravidelně od roku 2010 ve Zbiroze Rockfestík, který letos již bude mít na svém kontě číslovku sedm (mám dojem, že v roce 2011 nebyl). A takovým pravidelným hostem této akce, kterou pořádá místní kapela V.P.O.ho, jsou plzeňsko-ledničtí AVIDITY FOR..., kteří již byli na akci počtvrté za sebou a zúčastnili se tohoto festivalu také letos. Tuto dvojku doplnili již zmiňovaní berounští BULLDOG a letos poprvé si zahrála ještě čtvrtá kapela z Horšovského Týna SEPTIC PEOPLE.

Otevření festivalu slovy, že máme „jít do prdele", obstaral heavy rockový BULLDOG. Tvrzení o to odvážnější, protože ve Zbiroze za hospodou Na Panelu na hřišti se nacházelo již nezvykle poměrně dost lidí. BULLDOG to odpálil z vesela a v hodinovém setu do nás nasázel heavy rockové fláky nejen z jejich debutové desky „Chucky", kterému dominuje stejnojmenný pro mě velmi sympatický temnější song o této vraždicí panence. Jinak lidem zřejmě více utkvěla v paměti písnička „Mám svůj den" s heavy kolovrátkovým riffem anebo skočná „Tak pojď". Navážu na předešlý report z berounského klubu Prdel, kde jsem poznamenal, že kapela odehrála nějaké nové písničky. S bojem o koryta se přihlásila „Země Česká", která je, myslím, sice staršího data, ale tenkrát jsem ji slyšel poprvé. „Kdo se pořád ptá" a „Já jsem tvoje žízeň" jsou nové písně, které jsme mohli slyšet poprvé. A própos, BULLDOG zde slyšeli a viděli poprvé myslím všichni a jejich řízný rock, který slušně odsýpal, se líbil a kapele se zde líbilo určitě také.

Ti, kteří se do Zbirohu pravidelně vracejí, jsou AVIDITY FOR... Naposledy jsem je viděl před rokem také ve Zbiroze a to bylo naposled se zpěvákem Jardou Novákem, s kterým se kapela rozloučila na sklonku loňského roku. A protože jsem si kapelu oblíbil, tak jsem čekal na první písně v podání nového zpěváka Lukáše Justicha. No, abych pravdu řekl, tak z nahrávek na YouTube se mi „noví" AVIDITY FOR... nepodávali. A to nejen po vokální stránce, ale v celkovém soundu na mě působili mdle. Ale už i na minulém ročníku festivalu, kde byl za mikrofonem právě ještě Jaryn, jsem měl z jejich koncertu obdobný pocit. Takže jsem hodně očekával, jak vystoupení v nové sestavě dopadne. A v Berouně, kdy jsem musel z koncertu předčasně odjet, jsem za dveřmi klubu něco zajímavého již zaslechl. A hned úvodním songem mě kapela vyvedla z omylu a musím říct, že změna byla pozitivní. Nový zpěvák má hruběji položený hlas, používá více frázovitou intonaci, ale dokáže ze sebe dostat i zpěvnější civilnější podobu hlasu, jak jsme se mohli přesvědčit v melodičtějších písních, jako je „Souboj Titánů" anebo „Epic". Nicméně frázovitá obdoba hlasu k AVIDITY FOR... patří, protože u hymnické „Železné jízdy" si to jinak nedovedu představit.

I když je kapela obohacena i o druhou kytaru a skladby řádně hardcorově řežou, tak jak to bylo zřetelné v úvodním „Osudu"´, přesto sound v celkovém dojmu zhutněl. Což bylo docíleno eliminací samplů, symfonických vyhrávek, přičemž základ byl zachován, tak jak jsme mohli slyšet u písně „Poslední čarodějnice", která je zde nejvíc oblíbená (myslím, že nejen tady) a opět byla vrcholem večera. Na mě dobře s takto hutným zvukem fungovaly nové songy, které byly dvakrát po dvou kusech zakomponovány do setlistu, v kterém nechybělo celé debutové album „Na svůj osud se nadřeš". Nejvíc mě překvapilo „Přání", které s Matesovým řevem bylo bombou setu. Bomby nejen u této písně, kde jsou super blast beaty, předváděl i bubeník Koršes. Vystoupení nabité energií na mě působilo obdobně,  jako při prvním vystoupení AVIDITY FOR…ve Zbiroze na náměstí v roce 2013.

Energie neopadla, ale sršela dál. Kupodivu V.P.O.ho to mají ve Zbiroze velmi dobré. No, aby ne (úsměv). V minulém reportu jsem napsal, že ani nemůžou zklamat a jinak tomu nebylo ani zde. A dnes k tomu byla opět nějaká přidaná hodnota navíc, respektive dvě. Minule jsem zmínil novou kytaru Jolanu flying V HORUS, na kterou kouzlí sóla Hynek, ale aby toho nebylo málo, tak ještě je tu jedná kytara z dílny NBE Corp. Hořovice a tou je Petrova červená basa Spector. A jak mně bylo sděleno, tak je udělaná podle vzoru basy, kterou používá Ian Hill z JUDAS PRIEST. Což není podstatné, neboť důležitý je sound basy, který velmi příjemně bublal a drnčel, tak, jak to mám rád. Ten zvuk vytvořil takovou hrubou krustu a celou kapelu držel jako jednolitý celek, z kterého vystupovaly na povrch jednotlivé tóny a kytarové vyhrávky. A to je velké plus a pro mě pěkné obohacení již známého, standardního setu. Opět se hrálo na střídačku z vlastní tvorby a samozřejmě potěšily jak jinak i VITACITOVKY. Baví mě to neustále, a vůbec mě tyto kvalitní věci neomrzely. Jako druhá přidaná hodnota se objevil přídavek, kterým byl song z dílny SCORPIONS „Rock You Like a Hurricane". Dušan tuto skladbu odzpíval jemu vlastním níže položeným hlasem a vůbec neměl zapotřebí šplhat do takových výšek jako Klaus Maine. A mě tato úprava velmi příjemně překvapila a i dorazila. He's ready to win.

SEPTIC PEOPLE měli svůj příjezd naplánovaný přesně na čas, protože dorazili akorát na závěrečnou písničku V.P.O.ho. Rozjeli to velmi rázně a rychle. A jak sami sebe na profilech prezentují, tak to bylo moře rockových svižných melodií, jejichž hlavní přísadou je punkově kytarová nálada. Melodická, taneční, skočná hudba, někdy ostřejší a někdy naopak zas volnější, ale neustále v přehledném nekončícím umca tempu. Hudba místy nabírala hardcorové tóny, jindy melodie dostala alkeholovský výraz a tu a tam pohádkový dětský sound, což v mém alkoholovém opojení bylo vcelku snesitelné. Větší část setu jsem prokecal s pivem v ruce a hudbu jsem vnímal pouze jako kulisu, nicméně nešlo si nepovšimnout, že většina lidí se bavila a kapela měla nejvíc lidí pod pódiem. Písniček bylo nepřeberné množství, takže jen namátkou z posledního alba „7 let v Bidetu" jsme zaslechli hit „Discobrouci" a „Zmrskací", kterou, jak poznamenal zpěvák Alex, s mima nazpíval Ota Hereš. K těm pohádkovým patří vypalovačka s melodií seriálu „Vlk a zajíc" anebo parodie na Včelí medvídky „Pivní medvídci". Kolem proběhl i „Mraveneček" a já nabyl dojmu, že jsem na megakoncertu MAXIM TURBULENC (úsměv). I ty skotačivé děti byly před pódiem. Cover verzi na „Svařák" od HARLEJE si pánové švihli hned dvakrát, jednou uprostřed, což jsem nějak ani nevnímal a všiml jsem si toho, až když Dušan z V.P.O.ho seskočil z pódia. Samozřejmě na závěr si to celé zopakoval znovu. Druhý cover mě potěšil o mnoho víc, protože píseň „Láska je kurva" od kapely KRUCIPÜSK se mi líbí. Nicméně skotačivá hudba zábavového typu, hodně podobná kapelám zmiňovaným a příbuzným, nenabizí nic převratného, ale nakonec přitáhla lidi, což bylo a je pro náš festík dobré.

A protože Zbiroh je nadále rockem nepolíben, tak místní pojímají tuto akci nejen jako rockový, popř. metalový koncert, a na festík, který má už nějakou tradici, přicházejí lidi všeho druhu (které bys třeba ani normálně na koncertě nečekal) a berou tuto akci jako zábavu, kde přijdou nejen za hudbou, ale popít a poklábosit se sousedy (úsměv). A jen doufejme, že to tak i zůstane. A myslím, že po tomto večeru tomu tak bude i v roce dalším, neboť atmosférou, počtem lidí a hlavně kapelami, které odvedly slušnou práci, se letošní zbirožský Rockfestík postavil do čela jako nejlepší ročník.

Setlist AVIDITY FOR...

  1. Osud
  2. Máš co chtěj
  3. Zeptej se bohů
  4. Stát nebo jít dál - novinka
  5. Restart - novinka
  6. Leonidas
  7. Epic
  8. Jak chceš - novinka
  9. Přání - novinka
  10. Souboj Titánů
  11. Železná jízda
  12. Poslední čarodějnice

Fotky: 4horsemen, Tomáš Bukvic

Galerie Jiřího Metlického


Zveřejněno: 08. 08. 2017
Přečteno:
3985 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 08. 2017 09:52 napsal/a Fabián
Bullgog
Hrál Bulldog i něco od Buldok? :D :D :D