Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Vzhledem k tomu, že PERVERSITY fungují již více jak dvacet let a na začátku března spatřila světlo světa jejich zbrusu nová deska, která rozhodně stojí za pozornost, oslovil jsem s několika otázkami kapelu, která na rozhovor ochotně přistoupila.

Odpovědí se mi dostalo od kytaristy Dodiho a majitele vražedného chrapláku Kazatele.

Fungujete více, než dvacet let. Za tu dobu se mnohé změnilo. Jaký je zásadní rozdíl mezi dobou, kdy jste s hraním začínali a dneškem?

Kazateľ: Fungujeme na scéne už viac ako 21 rokov. Za tú strašne dlhú dobu sa toho u nás udialo veľa. Mám na mysli zmeny v zostave a iné problémy, ktoré je už zbytočné tu rozoberať. Sú to veci minulé a tak to aj ostane. Pre mňa osobne je dôležité to, čo sa deje teraz. Konečne sme v zostave, ktorá je stabilná a sme silnejší ako kedykoľvek predtým. Sme pätica ľudí, ktorí sú nielen veľmi dobre zohratí ako tím, ale sme aj veľmi dobrými priateľmi. Máme radi svoju muziku a tá nás dobíja energiou do života.

Dodi: Keď sme začínali, nemali sme mobily, internet a hrali sme na čudných aparátoch značky Vermona. Boli sme študenti. Pekni a mladí, hahaha. Ako vtedy tak aj teraz sme metaloví nadšenci, ktorým robí hudba vyslovene dobre a potrebujeme ju k životu.

Kapela za dobu své existence získala určitý respekt. Má tento fakt nějaký vliv na výběr koncertů, na kterých vás můžeme vidět? Například loni jste hráli na všech významných slovenských akcích. Jak to s vašimi koncerty vypadá letos?

Kazateľ: Fúha, tak na toto sa ťažko odpovedá a nerád by som tresol najakú volovinu. V minulosti sme mali tú smolu, že sme niekedy nemohli vycestovať na dlhší čas. Hlavne ak boli tie spomínané zmeny v zostave. Ale aj napriek týmto peripetiám sme sa vždy niekde ukázali. Nikdy sme neprerušili svoju činnosť. Čo sa týka toho vplyvu na výber koncertov, tak určite si už vyberáme akcie, ktoré nás zaujmú či už svojou zostavou, alebo samotnou ponukou organizátora. Minulý rok sme odohrali okrem lokálnych koncertov aj tri letné festivaly. A to Flesh Open Party v Seredi, Gothoom Open Air v Ostrom Grúni a Ynfest vo Svidníku. Toho roku už máme za sebou pár koncertov po Slovensku, napr. Inferno Fest vo Vrútkach, East Attack v Košiciach, Bloodline Open Air v Sabinove, LoudFarm Fest v Starej Myjave. A čaká nás Manifest Of Brutality v Banskej Bystrici, ktorý sa uskutoční 16. 09. v RC Tartaros, kde spolu s nami vystúpia domáci ABSTRACT a DARKFALL z Rakúska. Potom máme potvrdené aj akcie v Čechách na budúci rok a to Cranial Massacre vol. 3 v Uherskom Hradišti (19.01.2018) a Týnecký Mazec. Potom nás ešte v roku 2018 čaká slovenský Gothoom Open Air.

Kdo nese na bedrech tu zodpovědnost ohledně chodu kapely? Je to pouze jeden člověk, nebo důležité rozhodnutí řešíte jako celek?

Kazateľ: Tak to bremä zodpovednosti spadá na bedrá nás všetkých, ale najviac si to odskákal a stále to poväčšine zvláda ťahať Dodi. Samozrejme, že ho nenechávame v štichu. Ako som už povedal, sme partiou ľudí, ktorí si sadli, sme veľmi dobrí priatelia a preto sa snažíme všetky veci a problémy okolo kapely riešiť spoločne.

Kdyby PERVERSITY dostali nabídku zahrát si jako suport na turné po Evropě vedle nějaké světové kapely, která by byla ta pravá a využila by kapela této příležitosti?

Dodi: Bola by to splnená utópia. Uvedomujem si, že by to bolo pre nás náročne takto na dlho vycestovať. Obdivujem domáce bandy, ktoré toto dokážu a podradia kapele a tour všetko. Ja by som si vybral například IMMOLATION, INCANTATION či DEAD CONGREGATION. Tam by sme pasovali, hehe.

Teď jedna otázka přímo na Dodiho. Krom jedné kytary, kterou obsluhuješ ty, se v kapele vystřídali muzikanti na všech hudebních postech. Bylo náročné hledat nové členy a neměl jsi chuť to někdy zabalit? Popřípadě co tě motivovalo jít dál?

Dodi: Zmena členov bola aj dostatečná motívacia zároveň. Chcel som ísť ďalej a ukázať, že nikto nie je nenahraditelný. Je vždy veľmi náročne zaučiť nového člena a potom čakať ako zapadne do partie. V podstate sa pri mne vystriedalo cez 20 ľudí, ale vždy to nejako šlo. Práve tieto personálne rošády brzdili našu bandu. U nás je ťažké s prácou a preto ľudia odchádzajú preč za hranice. Môžem svedomito vyhlásiť, že nie som žiadna despota alebo diktátor v kapele. Snažím sa skôr pozitívne myslieť a robiť kompromisy v kapele.

Nějakou dobu jste hráli pouze ve čtyřech. Tedy s jednou kytarou. Když odešel Elvis, tak jste plánovali ihned za něj najít náhradu, nebo byla i úvaha, že to dále potáhnete jen ve čtyřech a tak jste jako pokus nahráli „Infamy Divine“?

Kazateľ: No, vtedy to bolo dosť divné obdobie, lebo sme boli zvyknutý hrať ako kvintet. A zrazu po Elvisovom odchode sa z nás stalo kvarteto. Každá jedna skladba, ktorú sme hrali buď na skúške alebo aj naživo, znela trochu inak. K tomu všetkému sme mali pred sebou termín nahrávania v štúdiu. Nechceli sme to zrušiť a hľadať nového člena. Vieš, ono musíš nájsť dobrého muzikanta, ktorý by do kapely zapadol nielen ako hudobník ale aj ako človek. Kým by sa naučil hrať všetky dané skladby, tak by to trochu trvalo a zbytočne by nás to brzdilo. Preto sme sa rozhodli, že to nahráme vo štvorici a nového člena budeme hľadať až po nahraní EP „Infamy Divine“.

V březnu vyšla vaše nová deska nesoucí název „Idolatry“. Jaké zatím máte na tento materiál ohlasy? A jak je na tom vaše spokojenost s nahrávkou?

Kazateľ: Ohlasy sú naň veľmi pozitívne, či už zo strany fanúšikov alebo recenzentov. Pomaličky sa objavujú aj kritiky zo zahraničia. Máme za sebou už aj pár rozhovorov pre webziny a ziny. Osobne si myslím, že sme konečne nahrali album, ktorý rozvíril vody undergroundu nielen u nás doma na scéne. Samozrejme, že s odstupom času sa tam nájdu nejaké tie veci, ktoré by sme teraz spravili inak, ale to už je jedno. Album je vonku a sme s ním nadmieru spokojní.

Jak dlouho trvalo složit materiál pro aktuální nosič? A jak dlouho trvalo samotné nahrávání?

Kazateľ: Celý proces nahrávania trval od apríla do augusta 2016, kedy sme si povedali, že je hotovo. V podstate 5 mesiacov sme to postupne nahrávali a aj finálny mix a master upravovali.

Dodi: Material na nový album vznikal pekne postupne už po vydáni EP. Skutočne sme sa snažili všetko ako sa hovorí vypilovať a dobre sa na nahrávanie pripravit. Myslím, že sa nám nový album podaril a ja som osobne z neho stále nadšený.

Jak ve vašem případě probíhá skládání? Kdo je tím hlavním iniciátorem, který nosí nejvíce nápadů?

Kazateľ: Neviem, ako by som Ti na to presne odpovedal. V podstate si predstav chalanov doma, ako si prehrávajú večer doma gitarové linky a skladajú tie hlavné štruktúry. Následne s tým prídu na skúšku, kde sa to zhmotní. Postupne sa pridávajú nové a nové riffy, ktoré ich napadnú. Potom sa k tomu pridajú bicie. Piluje sa to dovtedy, kým nevznikne základná kostra skladby. A ak je to už hotové, tak začnem pracovať na lyrike a následne aj na speve do danej skladby. Týmto spôsobom sa maká na každej jednej skladbe, takže asi tak.

Nahrávání a míchání proběhlo v Popradu ve studiu Barla. Prozraďte nám o tomto studiu něco víc.

Kazateľ: Tak v podstate sa jedná o štúdio Martina Barlu, ktorý je bubeníkom kapely ASTAROT. Vedeli sme o tom štúdiu a Martinovi už skôr s počutia od iných muzikantov., ktorí  v jeho štúdiu nahrávali. Vypočuli sme si aj nejaké tie nahrávky, napríklad posledné veci od INFER. Zapáčil sa nám ich zvuk. Zmenu štúdia sme zvažovali už pri skladaní materiálu na album „Idolatry“. A tak keď sme koncom marca 2015 vystupovali v Poprade na akcii Drunk ´N Roll Night vol. 4 v klube Rock Fabric, Martin tam bol ako zvukár. Nahral celý náš set a následne na druhý deň spravil mix celej nahrávky. Potom nám preposlal ukážku. Zvuk bol vynikajúci, hlavne bicie zneli úžasne. Zapáčilo sa nám to a on nám preposlal komplet nahrávku s daného koncertu. Už vtedy sme vedeli, že využijeme jeho služby. Dali sme si poriadne záležať na procese nahrávania a pohrali sa aj zo zvukom. Nahrávanie na etapy a celkový odstup od jednotlivých dní v štúdiu nám viditeľne prospelo. Veľa vecí sme nechali aj na Martinovi, ktorý nás vždy usmernil a ak sme spravili chybu, pomohol nám to upraviť a naskladať tak, aby to nakoniec znelo vražedne dobre.

Obal jste svěřili do rukou jistému Peteru H. z Digital Wortex. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale na nic kloudného jsem nezjistil. Jak jste se k tomuto člověku dostali a jak probíhala spolupráce?

Kazateľ: Je to môj mladší brat a ako grafik je známejší pod značkou DigitalWortex. Tejto práci sa venuje už dlhé roky a doteraz vytvoril mnoho grafických návrhov nielen pre nás, ale aj pre iné známe kapely ako sú PURGATORY, FACELESS, INFER, BRUTE atď. V podstate s ním spolupracujeme už od roku 2008, keď nám spravil obal a komplet grafiku k albumu „Beyond The Reach Of Heaven“. Čo sa týka práce okolo obalu atď., tak vždy tie svoje predstavy ako by to malo vyzerať predostriem Ďodimu a zvyšku kapely. A ak sa im daný námet pozdáva, tak to začnem riešiť spoločne s bratom. Dodám mu texty a pár návrhov ohľadom grafiky, aby sa mal čím inšpirovať a zvyšok už prenechám jemu samému. Vždy mu nechávam voľnú ruku. A ak má hotové nejaké tie skice, respektíve už hotovú podobu obalu alebo zvyšok grafiky určenú do bookletu, tak to spoločne skontrolujeme a prediskutujeme, že či sa bude niečo na tom meniť alebo nie. Potom postupne každú jednu grafiku prepošlem Dodimu na tzv. schválenie. A ak je všetko v poriadku, tak sa to môže sfinišovať a hotovo.

Dodi: Alebo lepšie povedané aj zbytku kapelky na schvalenie, heheh. Ja len nechcem mať na obaloch obrátené kríže, pentagramy, trojholníky a znaky ktoré mi nič nehovoria. Inak som za všetko peklo z tohoto sveta a milujem temné obrazy. „Idolatry“ motív je nádherný a pekne vyzerá aj na našich nových bielych tričkách.

Kdo přišel s nápadem umístit do obalu motivy pekelných sabatů (smích) a má, front cover znázorňovat i něco jiného, než pouhé uctívání (proč ten dým, andělé, ďábel s trumpetou…)?

Kazateľ: Už keď sme tvorili materiál na tento album, tak som mal v hlave pár ideí, ako by to teoreticky malo vyzerať. Vždy sa mi páčili stredoveké maľby a rytiny, hlavne veci od Gustava Dorého a Albrechta Dürera. Čo sa týka tých grafických námetov (front cover, booklet), tak všetko to bolo myslené tak, aby to človek vnímal ako jeden celok. Spoločne s textovou zložkou to vystihuje celú tú podstatu modlárstva, uctievania zakázaných božstiev a symbolov.

Většinou to bývá tak, že se o psaní textu stará zpěvák. Je to tak i v PERVERSITY? A o čem konkrétně texty pojednávají?

Kazateľ: Texty mám na starosti ja. Už samotný názov nášho nového albumu napovie o čom tie texty pojednávajú. Tentoraz som si ako tématiku vybral Modlárstvo. Jedná sa v podstate o uctievanie modly alebo fyzického objektu ako reprezentácie Boha. Vo všetkých náboženstvách je táto modloslužba silne zakázaná. Správanie považované za modlárske alebo potenciálne modlárske môže zahŕňať vytvorenie akéhokoľvek typu obrazu božstva alebo iných osobností náboženského významu, ako sú proroci, svätci a duchovný, vytváranie obrazov akejkoľvek osoby alebo zvieraťa, využívanie náboženských alebo sekulárnych symbolov. Názov albumu „Idolatry“ poukazuje aj na uctievanie tzv. falošných božstiev a bohov. Človek sa dopustí modlárstva kedykoľvek sa ukloní, pokľakne alebo iným spôsobom si uctí sochu iného božstva, či démona na miesto kresťanského Boha. Jedná sa o môj vlastný pohľad na rôzne prejavy uctievania zakázaných božstiev, idolov, kultov a rituálov. V podstate som sa tématicky posunul bližšie k zdroju všetkého zla, zmätku a temnoty, ktorej sa ľudstvo ako také bojí viac ako dvetisíc rokov.

Vaše dvě nahrávky, konkrétně desku „Ablaze“ a mini CD „Infamy Divine“ vydala česká firma Lavadome Productions. Její práci jste si hodně pochvalovali. Proč jste tedy nakonec s novinkou zakotvili u Metal Age Productions?

Kazateľ: S tímom Metal Age Productions sme sa dostali do styku už pri nahrávaní albumu Ablaze v roku 2011. Lenže vtedy sme sa nejako nedohodli na podmienkach, a tak tento album a aj nasledujúce mini EP „Infamy Divine“ sme ešte vydali pod hlavičkou Lavadome Productions. S tímom MAP sme však boli v kontakte aj naďalej. A tak, keď sme sa pripravovali na nahrávanie materiálu k albumu „Idolatry“, pohrávali sme sa s myšlienkou zmeny vydavateľstva. Cítili sme, že potrebujeme tú zmenu ako soľ, že potrebujeme tú podporu nielen do zahraničia ale aj na našej domácej scéne. Takže po nahraní albumu sme poslali promo do Metal Age. Chalanom sa náš nový materiál zapáčil natoľko, že nás kontaktovali s tým že nám to chcú vydať. Musím však povedať, že nakoniec aj Lavadome mali záujem o vydanie albumu „Idolatry“. Boli sme v rozpakoch, rozmýšľali sme ako to poriešiť. S Janom sme sa nakoniec o všetkom pekne porozprávali, vysvetlili sme si nejaké tie veci okolo toho a v dobrom sme ukončili spoluprácu. V styku sme s ním aj naďalej, ostali sme dobrími priateľmi. Metal Age Productions sú ako vydavateľstvo na scéne už od roku 1993, a ich vydané tituly si zaslúžia rešpekt. Sú súčasťou nemeckej distribučnej firmy EMP, takže sa náš album dostane tam kam má. Máme s nimi podpísanú zmluvu a je to tím ľudí, ktorí sú metaloví fanatici a to je len a len dobre pre nás.

Kapela je celkově věrná, až na jednu výjimku, vydavatelům z Česka, nebo Slovenska. Čím to je? Jste přesvědčení, že pro dobrou propagaci se člověk nemusí dívat přes hranice?

Kazateľ: Prvý album nám vyšiel pod hlavičkou francúzskeho vydavateľstva Perennial Quest Records.  Spolupráca s nimi bola výborná. Bohužiaľ po vydaní 6 titulov to firma nadobro zabalila. Ďalšie albumy nám vyšli na striedačku v slovenskom a v dvoch českých vydavateľstvách. Aj s nimi bola spolupráca dobrá. Lenže stále nám niečo chýbalo. Tá správna podpora pre kapelu od vydavateľa. Teraz sme zakotvili u Metal Age Productions. A ako som už načrtol v predchádzajúcej odpovedi. Je to vydavateľstvo s 24ročnou históriou a mnohými vydanými titulmi, ktoré si zaslúžia rešpekt. Momentálne sme s ich prístupom k nám, propagáciou, podporou a vecami s tým súvisiacimi spokojní. Čo sa týka toho zahraničia, tak tam to je stále také otázne. Promo sme rozposielali do tých väčších a aj tých menších vydavateľstiev. Odozva bola buď žiadna alebo minimálna s tým, že nám to nevydajú. Stále to bude aj o tom či máš budget na dobré zahraničné štúdio, a správny tím ľudí prípadne človeka, ktorý ťa tam pretlačí.

Díky za rozhovor. A pokud máte ještě něco, co chcete říct, tak prosím.

Kazateľ: Vďaka za podporu, a záujem o našu tvorbu a kapelu.

Dodi: Pozdravujeme našich českých bratov a tešíme sa na koncerty u vás. Death metal Eternal!

RECENZE

http://www.perversityband.com/
https://perversity.bandcamp.com/


Zveřejněno: 13. 08. 2017
Přečteno:
3767 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář