Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD / LP 2017, Czar Of Revelations / rock, grunge / Švýcarsko

Poměrně často na našich stránkách omíláme, jak nám chodí na recenze desky od sympatického švýcarského vydavatelství Czar Of Revelations, za kterým stojí hyperaktivní Frederyk Rotter. Fredy je evidentně hybná síla tamní ug scény, jenž je jako muzikant nejznámější z působení v kapele ZATOKREV. V případě recenzované nahrávky nového uskupení NEO NOIRE se věc má malinko jinak, Fredy totiž v této skupině aktivně působí a představuje nám další polohu svého talentu a aktivity.

NEO NOIRE jsou i nejsou od jeho domovských ZATOKREV vzdálení. Předně se NEO NOIRE nepohybují v metalu, i když lehčí náznaky postmetalového ostří tady lze vycítit také, ale primárně se o metal a tlačení na pilu nejedná. Skladby jsou přesto zahalené melancholickým nádechem a jejich atmosféra je v několika případech podobně stupňovaná, jako to známe u post spolků. Na druhou stranu se na „Element“ nachází věci, které fungují principem sloka refrén a mají blíže k rockovému písničkářství.

Jedním z vlivů, ke kterým se sami NEO NOIRE hlásí, jsou devadesátkové kapely a samozřejmě i hrdinové z grunge vlny. Vliv grunge je zde několikrát cítit a i když mám s tímto feelingem u jiných kapel problém, v tomto případě se jedná o takové otření se, které si z tohoto košilatého stylu něco vyzobne a vhodně použije, aniž by to působilo hloupě. Tím pádem druhá „Save Me“ nebo sedmá „Neo Noire“, kde si v refrénu vzpomenete na STONE TEMPLE PILOTS a ve slokách zase na ALICE IN CHAINS, nejsou na škodu a nemůžou urazit, byť, to si přiznejme, podobných kvalit jako u jmenovaných velikánů nedosahují.

Když už jsem naťukl vliv kapel a žánrů, kterým NEO NOIRE dávají vzpomenout, je třeba ještě zmínit zpěv. Ty to žánry byly vždy ve velké míře o charismatických hlasech za mikrofonem. Nemá cenu tady vzpomínat všechny ty zfetované osoby, nebo zástup sebevrahů, ale jedno jim upřít nešlo, jejich barvu hlasu poznáte, i když vás probudí o půlnoci. V tomto směru to s kluky ze Švýcarska nedopadá úplně nejlépe, ale rozhodně se nejedná o žádný propadák. O vokály se má údajně dělit jak již zmiňovaný Fredy, tak jeho parťák Thomas Baumgartner. Popravdě nevím, jaký z hlasů mám ke komu napasovat, ale těch poloh je na albu více a kdybych si měl tipnout, většina asi bude patřit Thomasovi, který mi často v jedné ze svých poloh připomíná Scotta Weilanda, ale pochopitelně nechybí ani „mečící“ Layne Staley a mnoho dalších. V tomto případě jsou vokální variace velmi pestré.

Mezi highlighty alba považuji hned otvírák „Walkers“, kde úvodní basová linka dokáže navodit ten správný rockovo grunge feeling devadesátek, aniž by NEO NOIRE zněli jako vyložené retro. Skladba navíc disponuje opravdu chytlavým refrénem, zatímco ve sloce, hlavně díky barvě zpěvákova hlasu, cítím podobnost s A PALE HORSE NAMED DEATH, kteří se obrací také o pětadvacet let zpět, ale dělají to s velkým umem. Za zvýšenou pozornost potom určitě stojí čtvrtá v pořadí „Home“. Jedná se o nejpomalejší song na desce a mám pocit, že tahle věc se kapele podařila na výbornou. Hloubavá nálada skladby je podpořeně další z několika hlasových poloh, která vhodně doplňuje hudební náplň.

Z výše popsaného je jasné, že debutová deska NEO NOIRE mi přijde fajn. Hudba na ní je chytře vystavěná a mě jakožto fanouška grunge vlny tohle album baví poslouchat, což se málokdy u podobné současné muziky stane. Samozřejmě se vždy budu klanět k mým pubertálním hrdinům, které mám teď náladu si okamžitě pustit, ale jako zpestření a alternativa k tisíckrát omletým deskám funguje „Element“ příjemně.

Seznam skladeb:

  1. Walkers
  2. Save Me
  3. Shotgun Wedding
  4. Home
  5. Element
  6. Spark
  7. Neo Noire
  8. Infinite Secrets

Čas: 52:13

Sestava:

  • Thomas Baumgartner - kytara, zpěv
  • Frederyk Rotter - kytara, zpěv
  • Franky Kalwies - basa
  • David Burger - bicí

www.neonoire.net

 


Zveřejněno: 12. 08. 2017
Přečteno:
3474 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář