Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2017, Support Underground / power/speed metal / Česko

O soběslavské metalové kapele GARANT jsem na webu Fobie poprvé psal prakticky přesně před čtyřmi lety, kdy jsem zhruba s dvouletým zpožděním recenzoval její debutové album „Dobyvatelé part I.“. A jelikož se mi tento materiál velice zalíbil, tak jsem v mezidobí skupinu po očku sledoval a těšil se na avizované pokračování tohoto příběhu. To se GARANTU podařilo vydat pod křídly firmy Support Underground v červnu letošního roku, kdy se na povrch zemský dostalo CD s předpokládaným a pochopitelným názvem „Dobyvatelé part II.“.

Kdo z vás tuhle jihočeskou pětici zná, tak jistě ví, že jejím stylovým zaměřením je melodický metal, to znamená muzika, v níž se spolu mísí prvky power, speed a heavy metalu, podpořené orchestrálními motivy. Na rozdíl od prvotiny, jejíž obsah byl rozdělen do několika částí, je nové CD prezentováno jako celek a včetně úvodního, elektronickými prvky obohaceného intra, přináší dohromady 10 kousků, které kapelu představují opravdu v tom nejlepším světle. Důkazem toho je kupříkladu hned první věc „Non Nobis, Domine“, ke které byl pořízený i zdařilý videoklip, třetí a nejdelší kompozice na albu „Krutý vládce – hrdinou“, asi nejrychlejší pecka „Srdce z kamene“, hned následující hutný „Hannibal“ nebo třeba baladická „Ať řeka tvá duši mou unáší dál", která je velice zajímavým zpestřením a ukazuje, že to kapele sluší i v této poloze. Ale ono bych v podstatě mohl jmenovat všechny prezentované skladby, jelikož každá je nějakým způsobem zajímavá a nenašel jsem mezi nimi žádnou, která by mi vyloženě nesedla. Samozřejmě, že jak bývá u podobné muziky zvykem, je CD protkáno spoustou zajímavých vyhrávek a sólíček, které přispívají ke kvalitě jednotlivých songů. Jednou z hlavních deviz a v podstatě i takovým poznávacím znamením GARANTU je zpěvačka Andrea Michálková, která stejně, jako na debutu, předvádí opravdu výtečný výkon a její hlas je pro mě doslova pastvou pro uši. S lehkostí a ladností sobě vlastní nám Andrea prostřednictvím svých zajímavých textů (výjimkou je pouze věc pod číslem devět, kde je autorem slov baskytarista Milan Říman, pro něhož se mimochodem jedná o studiovou premiéru v dresu kapely) provede spoustou historických příběhů a událostí, jejichž hrdiny jsou většině z nás dobře známé postavy, podle nichž třeba získaly některé písně i svoje názvy. Jako příklad můžu uvést skladby „William Wallace“, „Hannibal“ nebo „Napoleon Bonaparte“. Ale těch postaviček, které vás během poslechu alba osloví, je pochopitelně mnohem více. Největší podíl na hudební složce desky má klávesák Vlasta Roško, jemuž sekunduje kytarista Dan Malich a malou měrou se podílejí i ostatní členové skupiny.

Výborně ušitý zvukový kabát je dílem skvělého muzikanta a studiového odborníka Honzy Kapáka a jeho čestického Hellsoundu.

Asi jedinou věcí, ze které jsem docela rozpačitý je obal CD, který podle mě vůbec nevystihuje charakteristiku skupiny a její hudby a působí poměrně zavádějícím dojmem. Vzhledem k dobyvatelským tématům by sice byly hroby a kostlivec na titulní straně nejspíš akceptovatelné, ale myslím si, že v úplně jiném finálním zpracování, než je to nám předložené. Pokud bych totiž kapelu neznal, dle pohledu na přebal bych jí zařadil někam do vod blacku, deathu nebo podobných metalových odnoží, k čemuž napomáhá i ponuré vyznění bookletu. Je mi samozřejmě jasné, že spousta lidí se k obalu vůbec nedostane (nebo ho neřeší), protože si nahrávku při nejlepším maximálně někde stáhne, ale být skupinou, tak bych prostě zvolil jinou grafickou podobu. Jinak vnitřní část je docela v pohodě, nechybí v ní kompletní texty ani foto aktuální sestavy kapely, z jehož popisu se ovšem nedozvíte, na který nástroj kdo hraje a tím pádem před sebou máte takovou malou hádanku. (úsměv)

I když tohle album hodnotím nepatrně nižší známkou než předchozí jedničku (rozdíl půl bodu), tak věřím, že i díky podpoře vydavatelské firmy se druhým „Dobyvatelům“ dostane zasloužené pozornosti všech příznivců melodických metalových žánrů.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Non Nobis, Domine
  3. William Wallace
  4. Krutý vládce – hrdinou
  5. Srdce z kamene
  6. Hannibal
  7. Ať řeka tvá duši mou unáší dál
  8. Hon na čarodějnice
  9. Bůh války
  10. Napoleon Bonaparte

Čas: 45:26

Sestava:

  • Andrea Michálková – zpěv
  • Daniel Malich – kytara, zpěv
  • Vlastimil Roško – klávesy
  • Milan Říman – baskytara
  • Petr Bobajevský – bicí


Web
Bandzone
 


Zveřejněno: 11. 08. 2017
Přečteno:
4438 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář