Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

CD 2017, Slovak Metal Army / black-pagan-death metal / Slovensko

Založení kapely ESCHATON se datuje do roku 2014 a zakladatelem je Tomáš Maga (kytara, zpěv, hudba), který sbíral zkušenosti na basu v DEMENTOR. Tomáš, Andrej (kytara) a Oskar (doprovodný zpěv, texty) se našli v kombinaci atmosférického black a death metalu. V kapele se po dobu dvou let vystřídalo více členů, největším problémem byl bubeník. Nakonec byla dohodnuta spolupráce s Tomem Brighterem (NAHUM, REVENGE DIVISION), který přislíbil i další spolupráci. Album se nahrávalo v GM studiu v Jablunkově u Martina Roženka (ADOR DORATH), který kromě studiové práce nahrál i na album klávesy.

Debutové album „Ultimum Exitium“ pojednává o smrti a konci života, o náboženství, duši a očistci a zároveň využívá řecké a latinské pojmy i symboliku z mytologických příběhů. Texty vyjma jednoho jsou ve slovenštině. Vydání alba zaštítila v současnosti velmi agilní slovenská firma Slovak Metal Army. Album, kromě dnes již obvyklého stažení nebo poslechu na Bandcampu, Bandzone a YouTube, múžete zakoupit v klasické jewel CD krabičce nebo ve formě digipacku. Osobně vlastním digipackovou verzi alba, který obsahuje osmistránkovou knížečku s texty, fotem kapely a jinými náležitostmi, co k CD patří. Na přední straně obálky je malba s vyobrazením tajemného potemnělého lesa, do kterého prosvítá z dáli světlo. Tolik jsem prostudoval a vyčetl... a určitě víc se dozvíte v rozhovoru.

Na albu „Ultimum Exitium“ se nachází šest skladeb a „Intro", které graduje jako dobrý scénář filmu. Počátek „Memento Mori" je mírným zklamáním, po takovém silném intru jsem očekáváal něco ohromného. Skladba sice není mdlá, rozjede se ve svižném deathmetalovém tempu severského typu, ale na samotné intro nikterak hudebně nenavazuje a nepomáhá tomu ani delší pauza mezi skladbami na CD. Když už, tak bych album otevřel samotnou metalovou rubanici. „Memento Mori" posléze mění tempo, zpomalí a dostane blackový odér. Taktéž se ohlásí druhý vokalista a místo growlu se objeví skřehot. Mezi oběma žánry se skladba převaluje nepočitatelně krát po dobu sedmi minut. Sem tam se do toho vleze heavymetalové sólo, které vystřídá opět severský kytarový vichr. Myslím, že to je takový heavy-black-deathový rozmar.

Zprvu s klidnějším heavy rozjezdem je „Omen" více thrashmetalovější, přičemž důraz je kladen na bicí. Skřehotavý zpěv v závěru s folkově-pagan soundem dostane recitační výraz. Čtyřka „Vortex" má uspěchané heavy/speedmetalové tempo, které se zpěvem sklouzne do hlubin temného podsvětí. Skladba je rychlá, neposedná a já nabývám dojmu, že pánové již nevěděli co by... A tak nějak bych mohl pokračovat dále i u „Ultimum Exitium", která se nese ve svižném tempu a středněobrátková „Radix Verum" s blast beaty je doplněná s heavy (speed) metalovým sólem a pagan zpěvem. Skladby jsou si velmi podobné. Každá má dvě až čtyři části s kolovrátkovým riffem, do kterého jsou vsunuta sóla, což vyvolává dojem zbytečné natahovaných skladeb. Prostě štafetový běh. Někdo běží pomalu, někdo rychle a jde o to jen doběhnout a předat kolik (sólo) a běží se dál, jen aby bylo dosáhnuto cíle (třeba v jiném rytmu).

Poslední melodická skladba, jejíž název koresponduje s názvem kapely ESCHATON, vybočuje ze stereotypu všech předchozích a překvapivě brousí jen ve vodách pagan metalu a nebál bych se říct, jako by z oka vypadla Hiraxovi a kapele RAMCHAT. Kupodivu tato píseň mi nejvíc sedla do uší. Takže bych možná vyladil lépe deathmetalovou stránku a odboural heavy metalové úlety anebo se začal věnovat pagan metalu, protože black-pohanských prvků se zde najde víc. Ale otázkou zůstává, zda je dobré znít obdobně jako jiná takto zavedená kapela. Nakonec i cover obálky alba je vzhledově obdobný k obalům alb paganmetalových.

K celkovému hodnocení bych jen dodal, že i přesto, že muzikanti odvedli přijatelnou práci, kapele chybí vlastní tvář. Nahrávce „Ultimum Exitium“ chybí charisma, nějaké styčné body, které by si člověk zapamatoval. Takto se, když jsou skladby poskládány z jednotlivých hudebních střepů a střípků, které občas nedrží pohromadě, řadí album k průměru…

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Memento Mori
  3. Omen
  4. Vortex
  5. Ultimum Exitium
  6. Radix Verum
  7. Eschaton

Čas: 36:42

Sestava:

  • Tomáš Maga. - kytara, zpěv
  • Oskar Blahušiak - doprovodný zpěv, growl
  • Andrej Kelčík - kytara

Album nahrávali mj:

  • Marek Ševčík - basa
  • Tom Brighter - bicí
  • Martin Roženek - klávesy

Facebook
Bandzone
Bandcamp

ROZHOVOR


Zveřejněno: 07. 08. 2017
Přečteno:
4079 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 08. 2017 20:13 napsal/a Cyberolas
Zvláštní...
Tohle je vážně rozporuplná nahrávka. Skvěle vystavěná sóla, naproti tomu zpěv a výraz, kterému nevěřím jediné slovo. A klip ke skladbě Eschaton je na tom podobně - trapné momenty bez špetky postprodukce jsou střídány dechberoucími záběry, které ani žádné šperkování nepotřebují. Já vážně nevím, co si o tom všem mám myslet. Ale každpoádně - nenechám si ujít příští nahrávku, bude - li.