Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2015, Non Stop Music Records / thrash-death metal / Švýcarsko

Švýcarsko sice není největší líhní kapel na světě, ale i odtud pochází řada jmen, která zanechala, nebo stále zanechávají, výrazný hudební otisk. DARKMOON ale asi zatím příliš velkou díru do světa neudělali, za což si asi částečně mohou sami – třeba jejich propagační aktivity vypadají trochu podezřele, když CD verze „Decline“ doputovala do redakce s více jak dvouletým zpožděním. 

Na webu DARKMOON je uvedeno, že muzikanti hrají black-death metal. Protože na předložené nahrávce tato hudební škatulka nesouhlasí, pustil jsem se do drobného průzkumu historie tohoto tělesa. O tom, jakou proměnou kapela během let prošla, jsem se přesvědčil na internetu a musím uznat, že ještě v době vydání předešlé nahrávky se Švýcaři do tohoto hudebního ranku víceméně vešli. Na „Decline“ se ale presentují v thrash-death polohách, o kterých se dá mluvit jako o celkem zajímavých, ale po několika skladbách i dost předvídatelných.

DARKMOON sice patří k hudebním uskupením hrajícím hlavně thrash metal, ale ne k k těm, u kterých je důležité smést všechno živé z povrchu zemského uragánem rychlosti, ale spíš k těm bandám, jež se snaží vytvářet melodické riffy. Jenže… skladby sice na první dobrou fungují skvěle, ale to žel satan trvá maximálně do půli nosiče. Pak se motivy začínají docela opakovat a jednotlivým štychům chybí něco, co by je pozvedlo o kousek výš z šedého průměru. Dobrým příkladem je množství riffů, které sice na začátku znějí jako odpálení nukleární apokalypsy, ale protože se mnohdy jedná jen o jeden zásek v moři tónů, zní to jen jako sepnutí rozbušky u nefunkční střely. Naopak, když už se kapele podaří vytáhnout z rukávu dlouho utajovanou kartu v podobě zajímavého motivu, tak namísto toho, aby jej nadále rozvíjela a pak vměstnala do dokonalé postupky, odloží jej stranou a více se mu nevěnuje. Především kvůli těmto dvěma faktům na mě hudba DARKMOON působí, jako by kapela zůstala stát někde na půli cesty. Což je velká škoda, protože z muziky, kterou pánové produkují, je jasně slyšet, že hráčské schopnosti i nápady jim nejsou cizí. Bohužel nahrávka v takovémto podání kapelu spíše směřuje do míst, odkud je to na hudební výsluní ještě hodně daleko. Jedinou skladbou, která ve mně vzbudí větší nadšení, je v pořadí šestá „Mirrors“. Právě tento song by se dal označit jako vrchol tvorby švýcarské pětice. Tato skladba plně odhaluje potenciál kapely a dává tušit, jaké možnosti dřímají v jejím celku. „Mirrors“ je kousek, který je příjemně proměnlivý. Nikam se v něm nechvátá a hlavně, veškeré motivy a melodie plují v souladu a potřebou této skladby.

Jestliže kotouč ukrývá hudbu, jenž jakýs takýs potenciál má, tak o jeho obalu se tohle napsat nedá. Šestistránkový booklet sice obsahuje všechny potřebné údaje o nahrávání, stejně tak jako texty a fota jednotlivých muzikantů, jenže titulní cover je, dalo by se říct, nijaký. Záměr autora byl nejspíš takový, že vytvoří front cover, při jehož prohlížení musí pozorovatele mrazit v zátylku. Tohle se nakonec úplně nepovedlo a proto je obal na můj vkus docela fádní. Klidně bych si namísto vyobrazení vyděšeného obličeje dokázal představit desítky jiných kreseb. Některé by dle mého názoru i podstatně lépe korespondovaly s hudbou.

Nebudu tvrdit, že „Decline“ je nahrávkou, kterou je nutné slyšet, ale momenty, které kapelu posouvají kousek nad průměr, se vystopovat dají. Některým posluchačům přinese i to (z mého pohledu) málo mírné potěšení, ale pro ostatní to nejspíš bude průměrný materiál s nějakými těmi dobrými nápady, které žel satan povětšinou nejsou dotaženy do zdárného konce. A právě do té druhé zmiňované skupiny se řadím i já. 
 
Seznam skladeb:

  1. Misgiving
  2. 1000000 Suns
  3. Riders in the Sky
  4. Resistance
  5. Longing For
  6. Mirrors
  7. Eater of the Stars
  8. Step Back!
  9. Darkness Complete
  10. To Live
  11. Enemy

Čas: 49:42

Sestava:

  1. Pascal Rechsteiner – baskytara, zpěv
  2. Laurent Strack – bicí
  3. Christian Waltert – kytara
  4. Gianrichy Giamboi – kytara
  5. Matthias Borer – zpěv

http://www.darkmoon.ch/

 


Zveřejněno: 23. 07. 2017
Přečteno:
3680 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář