Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

5. - 9. 7. 2017, Trutnov - Na Bojišti

Peťan:

Spát jsem šel sice brzy (cca v půl druhé), ale bouřka, která přišla někdy před šestou hodinou ranní, mi klidný spánek nedopřála. Co naplat, ten metal je řehole (smích). Vstávačka v sedm, snídaně na pumpě, vychlazené pivko. Ranní seance na benzíně s kamarády prostě nemají chybu. Probíráte muziku a pro změnu muziku a také to, co kdo vyvedl v podnapilém stavu včera večer, haha. V pátek jsem měl v programu hned několik jmen, která jsem musel stůj co stůj vidět a kvůli kterým jsem na letošní Obscene dorazil (i když, přijel bych stejně).

Program pro nás začal hned první kapelou v deset ráno. Ke snídani nám totiž hráli naši jihočeští kamarádi KAOSQUAD. Konečně na Obscenu! Tahle trojice z Blatné a Písku drtí old school death/grindcore, který na tuzemské scéně nemá obdoby. KAOSQUAD jsem v našich zaplivaných pajzlech viděl nesčetněkrát, ale na velkém pódiu nikdy. Kluci se s tím poprali bravurně! Dvacetiminutový výplach krátkých, intenzivních válů (nejen z nového sedmipalce "Institute for Mental Decay"), ve kterých se střídají dva vokály, zkrátka stál za to. Ála za bicíma diktoval tempo, Kozel s Víťanem dokonali zkázu. Zvuk jak víno. Kdybych zavřel oči, tak bych si myslel, že hrají TERRORIZER! Na závěr cover od AUTOPSY. Vymalováno. Paráda. Můžeme jít na oběd!

Odpoledne jsme strávili ve městě, kde jsme nakonec neplánovaně přečkali i podvečerní slejvák. Do areálu dorážím na švédské veterány CRUDE S.S. Tuhle bandu jsem jeden čas hodně sjížděl a byl jsem moc rád, že jsem je konečně viděl live. A stálo to za to! Zašpiněná porce klasického švédského hardcore/crustu. Úsměvy na všechny strany, radost z hraní, skvělá odezva. Punkový nátěr jak se patří!

Vlčí brigáda alias WOLFBRIGADE! No jasně, povinnost! Tyto Švédy mám hodně rád a pokaždé mě naživo baví. Letos jim navíc vyšlo skvělé album, ze kterého pár songů zaznělo. A nutno říct, že toto byla ta pravá severská jízda. Klasický d-beat/crust, zahuhlaný vokál, punkové riffy a metalický zvuk. Punk ohlodaný až na samou kost. WOLFBRIGADE se s tím nepárali, natlačili do nás celou řadu svých skladeb, které jsou si sice podobné jako vejce vejci, ale to vůbec nevadí. WOLFBRIGADE vládnou svým přístupem, energií a způsobem hraní, jak to umí jen oni. Necelých padesát minut toho nejhrubšího švédského crustu. Co dodat? Výborné!

Naši včerejší snídaňoví souputníci z Japonska - SYSTEMATIC DEATH - právem patří mezi legendy. Vždyt to kroutí již od roku 1983! Tentokrát to na Obscenu rozbalili ve velkém stylu. Hodně šílený hardcore doslova drtil klouby. Krátké vály plné energie, tak, jak to umí jen japonské extrémní kapely. SYSTEMATIC DEATH si Bojiště úplně podmanili. Akrobatické skoky, non-stop mosh pit a k tomu skvělý výkon kapely, jejíž členové se již zdaleka neřadí mezi nejmladší. Na pódiu jim však najednou bylo zase dvacet. Zkrátka nebylo kam uhnout. SYSTEMATIC DEATH právem dostali jeden z hlavních hracích časů. Super!

Následoval první ze dvou očekávaných koncertů večera - brazilští VIOLATOR. Vůbec poprvé v Česku, konečně se je podařilo Čurbymu dotáhnout! Pro mě kapela, která patří k absolutnímu top nové vlny thrashe. Letos slaví patnáct let na scéně a na Obscenu to čtveřice rozbalila ve velkém stylu. Thrash metal jak víno, trochu SLAYER "Bay Area styl", trochu KREATOR, trochu stará SEPULTURA. Ale hlavně brazilská krev a jižanský temperament, neskutečná energie a skvělá pódiovka. Thrash metal plný ostrých riffů, zběsilých kytarových sól a štěkavého thrashového vokálu. Kluci disponovali perfektním zvukem a v hledišti rozpoutali doslova peklo na zemi. Vážně, odezva byla neskutečná. Všudypřítomná natěšenost, zejména u mladších ročníků, byla cítit. VIOLATOR museli bavit každého thrashera. Však se do jisté míry jednalo o splnění malého snu. Setlist bych osobně sestavil z poloviny jinak, ale na tom nesejde. Nejvíce mi seděla závěrečná vykopávka "United for Thrash". I nový song zněl skvěle. Co mi však na VIOLATOR hodně vadilo, bylo jejich protahování setu dlouhými monology o tom jak jsou "true", o tom jak jsou nadšení, atd. Chápu jejich nadšení, ale jednou by to stačilo. Takhle to bylo až příliš. O to víc mě pak zklamala absence největšího hitu kapely "Thrash Maniacs". Nebýt dlouhých proslovů, mohl tento song, který kapelu kdysi vynesl do povědomí thrashové veřejnosti, v pohodě zaznít a vše by bylo, jak má. I tak, perfektní koncert a jedna z top kapel!

Následující INFEST jsem sledoval z povzdálí. Nebylo to špatné, ale čekal jsem možná o dost více. Přiznávám, že nepatřím mezi jejich pravidelné posluchače a i když mě INFEST vždy nějak míjeli, respektuji je. Podobně jsem vnímal i jejich set, který se mi jevil jako průměrný. Mix hardcore/powerviolence a místy i grindu však ostatní bavil. Bylo skvělé pozorovat spokojené výrazy fans. Druhou polovinu INFEST jsem strávil v distru a sbíral síly na zlatý hřeb večera (festivalu).

RAZOR!!! Ne, ku*va RAZOR!!! V mých čtrnácti letech jedna z prvních thrashových kapel, které jsem slyšel. Dávný sen vidět tuto legendu naživo se konečně splnil a bylo to jedním slovem velkolepé! RAZOR nastoupili jako čtveřice obyčejných chlapíků a mně se chtělo regulérně brečet. Hrábnutí do strum a bum - "Cross Me Fool"! Totální euforie, tohle se musí zažít. Vejška v tranzu, Žakyn v tranzu, Pája v tranzu, já v tranzu.... nechápu, co se děje! RAZOR měli skvělý a naprosto charakteristický old school zvuk. Legendární songy zněly stejně jako z desky. Kapela se nijak neloudala a sypala jeden hit za druhým. Playlist byl neskutečná paráda - "Iron Hammer", "Violent Restitution", "Cut Throat", "Hot Metal", "City of Damnation" a další. V závěru dvojice nesmrtelných klasik "Take this Torch" a "Evil Invaders". Bob Reid opřený za mikrofonem zvládal všechny vokály s velkou bravurou, stejně tak svoje party basák Mike. Pořád ještě nový bicman Rider Johnson pak totálně drtil v každém songu. A na závěr si nechávám samozřejmě kytaristu Carla. Dave Carlo představuje borce, který drhne jedny z nejlepších kytarových riffů v historii metalu a přitom je téměř slepý. K tomu mu nechybí humor, uvádí skladby a hraní si opravdu užívá. Hluboce před tímto chlapíkem smekám. RAZOR odehráli jeden z nejlepších koncertů v historii Obscenu a jeden z nejlepších koncertů, který jsem kdy viděl! Totální návrat do minulosti, všechny slavné songy, headbanging till death. Takhle jsem si nezapařil už hodně dlouho. Jakkoliv byli VIOLATOR super, RAZOR hráli o ligu nebo spíše o tři výše. Koncert, který z hlavy nikdy nevymažu a budu si ho pamatovat do konce života. Díky Čurby, Díky RAZOR!!! Bylo to excelentní!!!

Chtěl jsem se ještě v areálu zdržet na SEE YOU IN HELL, ale kluci sorry, příště. RAZOR jsem potřeboval rozdýchat v klidu, mimo areál. V euforii píšu přítelkyni, jaké to bylo. Chudák, nemá to se mnou lehké (smích). Dáváme ještě pivko, poté usínám a v hlavě si přehrávám všechny songy RAZOR. Nezapomenutelný večer!

 

Žrout:

Ráno mě probouzí klapání na stan. Lehce poprchává. Vylézám, až když je po dešti. Je něco kolem půl deváté. Klasické kafíčko na benzínce, které pohladí, ranní hygiena a už mažu do areálu mrknout na Jihočeské komandos KAOSQUAD. Staruje se v 10:00. Jihočeši rozjíždějí svůj neotesaný grindcore s deathmetalovým feelingem a před podiem se schází docela slušná společnost. Zvuk je výbornej. Bicí střídaj hřbitovní nálady s tradiční sypkou, mesa boogie se zvukem kytary prořezává ranním oparem. Dobrá volba na ranní odmaštění zalepených ušních bubínků. Tahle banda už hraje nějakej ten pátek a poslední dobou jim to začíná slušně šlapat. Nechci bejt hnidopich, ale odvažuji se napsat, že jejich pojetí staroškolskýho death/grindu se v našich vodách moc nevyskytuje. Díky za tuhle partu. Není tomu snad ani měsíc, co jim otec jihočeského grindu sám „velký“ Iny (GRIDE) pokřtil na festu v Čermné u Sušice sedmipalec s názvem „Institute For Mental Decay“ a rovnou si tam s nima vystřihnul cover GRIDE – "Destrukce rozumu". Celej jejich set tam zněl kurevsky dobře. Vydával Berry na svém labelu Magick Disk Musick. Pokud máš rád starobu a prasáckej metal grind, mrkni těmhle bláznům na stránky. 

Další dvě kapely dávám jen tak levým uchem, jelikož jdu na snídani a narovnat se pravým čepovaným festivalovým ležákem. První kapela je SHITFUCKINGSHIT z Itálie, která taky srší starobou spíše ve středotempém grindovém duchu, ale moc mě nebaví. Druhou partou jsou BLACKMAIL z Maďarska. Jen letmo rozeznávám v sestavě a zdravím pana doktora z HUMAN ERROR. Hudebně to zní mému srdci blíž, pomalé hutné pasáže střídají crustové násery. Co mi ale doslova ustřeluje kecky, jsou PSYKOANALYYSI z Finska. Ugggghhh. Vždycky mě na OEF nějaká kapela mile překvapí. Jejich mix hardcore/punku/grindu má neuvěřitelnou sílu a srší živelností. Tihle kluci mě baví. Hrajou ve třech, kytara, buben a vokál. Na ksichtech masky, jako kdyby se zrovinka chystali na místní pobočku Money bank. Podobnost s finskými TINNER, myslím, není jen náhodná. Super. Super. 

Další nastupují na plac Brňáci NO GOD RETHORIC. Pro mě neznámá partička. Brno, jak je prolezlý vším tím punkem a crustem, tak je to až zázrak, že se tam vylópne takováhle smršť. Na basu rozpoznávám Johana z PRŮMYSLOVKY, takže Jihlava mix. Good.

Potřebuji oddych, doplnit tekutiny a tak procházím areál nakoukávám do dister, sem tam něco pojím. Zastavuji se tradičně v distru nebo vlastně spíš v bistru u Matěje a hned vedle mají stan Hare krišna – Govinda. Jak jsem je minulé ročníky vychvaloval, letos to tak bezvadný nebylo. Placky sice boží, celerová a řepová, ale zakoupil jsem zde nějaký špíz, který se chlapcům moc nepovedl. Těsto nebylo ani zdaleka propečené, lépe řečeno syrové a přesolené. Nevěšme hlavu, nemůže být každý den posvícení. Vypadá to, že jsem si vytáhl černého Petra. Zpravuji si náladu dole u bistra s pizzou. Za 140 Kč pizza jak víno. Fakt letos nejlepší jídlo fesťáku. Ještě ty langoše vypadaly velice lákavě. Na ty mi ale v břiše nezbylo místo. Jako již tradičně, jak jinak, na celém OEF nezakoupíte masové produkty, vše je jen vegan a vegetarian a výběr je zde opravdu velký. Smažené nudle, smažené brambory, různé vege kebaby, karbanátky, smažené sýry, pizza, kršňácká kuchyně, vege absinth meloun atd atd, všichni ale víme, že guláš, bramborový či čočkový salát s plátkem prefabrikátu a vegeburger od Matěje hraje prim. Po jídle odcházím na zasloužený odpočinek, nabrat síly ke stanu. Sluníčko svítí. Rekreace jak má být. Odpočatý se vracím k báru a potkávám KAOSQUAD a zjišťuji, že chlapci se vrhli do oslavování povedeného setu. Plyn sešlápnutý až dolů na podlaze… a bez připomínek prosím! Zábava jede na plné obrátky. 

Do víru hudby se vracím až na band DEATHTOPIA. Jeden japončík na kytaru s evropskou posilou za zbytkem nástrojů. Velice slušná porce svižného gore seath metalu. Doporučuji k poslechu. PSYCHONEUROSIS mi nějak protekli mezi prsty. Finskou INFERII sleduji ze strany z backstage. Zvuk i nasazení mě baví. Další hrubozrný grindcore se severským feelingem. Všem fanouškům grindcore doporučuji poslechnout si jejich stará dema. Bohužel během jejich vystoupení se strhává liják. Jak jinak, bez deště by si nikdo tenhle fesťák přece neužil naplno. Sláva rudému blátu, místní to specialitě. Po nich nastupují MEAT SPREADER. Co se vám vybaví pod jmény DEAD INFECTION a SQUASH BOWELS? Polský jatka, gore blitka, námrd, uááááá. Jaro se chopil mikráku a už to jede. Žádný pro mě známý hymny, je to totiž celkem nová kapela a hned pěkně z vostra a vod podlahy. Je vidět, že jsou to ostřílení muzikanti a hraje jim to zaslouženě.  

ANARCHUS celej prokecám, neboť nejen hudbou živ je člověk. Byť legenda – založeno léta páně 1987 – nedávám. Kecám s naším řidičem Honzou a přichází problém s dodávkou. Nejde vůbec zastrčit klíč do spínací skříňky. Takže momentálně nemáme jak se dostat domů. Další parta, na kterou se vracím k podiu – CRUDE SS, Švédsko. Další skvělá porce staroby a disbeatu. Kolikrát v tomhle článku napíšu slovo old school. Ono to tak ale bohužel, nebo bohudík je. Tohle je další kapela, která vstala z hrobu. Průkopníci crust/punku. Pod podiem to vře. Jak jinak. Destroy Capitalism – Respekt the Earth. Zdá se mi to, nebo letos Čurby výběr kapel směřoval více do disbeatu a thrash metalu? V dřívějších dobách to tu jelo více v gore grindu a žilo víc death metálkem.  

Na podium už se hrnou WOLFBRIGADE, lycantropunk, opět Švédsko. Rychlý d-takt žene neúprosně vpřed ponuré melodie těchto severských černooděnců. Lidově by se dalo říct, diktát. Na tanečníky to funguje. Crusteři mají dnes svátek. Změna ve stylu je ale nevyhnutelná. V backstage už se připravují samurajové SYSTEMATIC DEATH. Další veteráni scény. Kapela ze země vycházejícího slunce, konkrétně z Yokohamy. Lidi z týhle bandy jsou propojený s kapelama jako DEATHSIDE (mohli jste již vidět na OEF), FORWARD nebo BASTARD. A právě s těmahle lidma mi bylo velkou ctí stát na jednom podiu a to v Brně v roce 2010. Tehdy měli na území ČR premiéru a myslím, že to velkou měrou měl na svědomí Filip Hell (R.I.P.). Díky. U té příležitosti vyšel u Insane Society split SYSTEMATIC DEATH / SEE YOU IN HELL. Yacht club tenkrát praskal ve švech. Velká to byla párty. Stejně to vypadá před podiem i dnes. S.D. letos přijeli v trochu jiné sestavě. Není tu původní kytarista ani basák. První hrábnutí do strun a přichází bezhlavej námrd, přesně tak jak to v Japonsku umí. Rychlá a zběsilá punk/hardcore jízda. A znovu a ještě rychleji s úsměvem na rtu, pot teče proudem. Punk forever. 

A teď pozor. Přichází další vražda. Chvilka nepozornosti a jsme zpět v Jižní Americe, konkrétně v Brazilii. VIOLATOR a jejich staroškolský thrash metal, plný násilí, nenechal nikoho v klidu. Pod podiem je stále plno, z podia se skáče, roztáčí se kola štěstí, skoky do rozbouřených lidských vln. Do tohohle se pouštět je sebevražda. Areál je komplet našlapanej. Zpočátku pozoruji, jak se bubeník vypořádává s problémem s dvojšlapkou. Půl válu jede jen rukama a stejdžmástři se mu snaží problém odstranit. Mezi dalším songem dostává nový nástroj. Jede se dál a pochybuju, že někdo z pod podia něco zpozoroval. Myslím, že nějaký technický problém proběhl i na postu baskytary. Jediný, co setu bere šťávu, jsou dlouhé proslovy mezi songama, jinak dnešní set VIOLATOR patřil do top tenu letošního OEF. Thrash till death.

Z Jižní Ameriky se přesouváme do severní a od thrashe k hardcore. Na podiu už se připravují průkopníci ze staré školy - INFEST. Tohle je část historie. Stavební kameny power violence hardcore. Joe Denunzio, ač v civilním životě je to usměvavý pán, na podiu se mění v totálně nasranýho bejčka, kterej likviduje vše, co se mu přisere do cesty. Dobrou půlku setu tráví dole mezi rozjařeným davem fanoušků. Jeho život visí doslova na kabelu od mikrofonu. Když se pak vyškrábe nahoru a někdo se mu znelíbí, bere ho za flígr a mrská ho do běsnícího davu. Lidi skáčou a paří jak o život. Na basu sám Chris Dodge, jehož jméno je spojeno např. se Slam A Ham records, SPAZZ, NO USE FOR A NAME, DESPISE YOU, ANCIENT CHINESE SECRET a dalo by se vesele pokračovat. Po všech těch metalech a grindech je to příjemný zpestření. 

Po hardcore smršti nastupuje opět metalový šílenství. Na scéně jsou nastoupení RAZOR. Založeno 1983. Přichází totální thrashmetalová bouře. Kanadský kapely jsou prostě skvělý a vidět RAZOR naživo je pro mnohé splnění snu. Starý pardálové roztočili kola thrash metalu na plné obrátky. Žakyn v kleče vzývá oldthrashmetalová božstva. Thrashdictátor Vejška válcuje moshpit. Běda tomu, kdo se mu připlete do cesty. Skoro celej set jede v rytmu tupatupa. Jak jinak.  Mě už drtí únava a abych se přiznal (teď mě všichni thrash fans ukřižujou), na prdel si z nich nesedám. 

Po nich se prostor pod podiem značně vylidňuje. Na prkna nastupují přátelé z Brna. SEE YOU IN HELL. Punk hardcore. Staří harcovníci tuzemské scény. Mají za sebou turné po Japonsku, Jižní i Severní Americe a mnoho, mnoho koncertů všude možně i nemožně. Naposledy na OEF hráli myslím v roce 2002. To měl Beňo ještě dvojšlapku. V nové sestavě bez Filipa (R.I.P.) jim to zní  jinak. Přece jen obě kytary dávají jejich muzice trochu jiný rukopis. Zazní jak nové tak i starší songy a dva covery. WOLFBRIGADE a druhý už si nepamatuju. Dávám si půl setu z pod podia, vlny skokanů a taneční tlačenice opadla, mosheři šli na pivo nebo spát. Držím se už jen silou vůle. 

Na večer by se jíst nemělo, přesto se ještě musím nacpat, aby tělo mělo co zpracovávat a chystám se opustit areál. Nálada je v plném proudu. Dám ještě pivko a kecám s týpkama z NOT!, kteří to budou otevírat (na druhém místě) zítra ráno. Stíhám ještě poslechnout kapelu MYTERI, která mě mile překvapila. Zní to hodně sehraně a má to sílu. To si musím poslechnout někdy pěkně v klídku. Navzdory únavě dávám ještě kus setu pražského uskupení GOMORA. Jako že dřív to byl rychlej námrd, dneska mi to zní ještě rychleji. Dobrej zvuk. Když se nad tím tak zamýšlím, tak vlastně žádná kapela za tyhle dva dny neměla špatnej zvuk. Spokojenost. Poslední kapelu pátečního programu vynechávám. Chca nechca odcházím k autu, kde se řeší zítřejší oprava vozu a k tomu se popíjí Diplomatiko – třtinový  rum. Lehce svlažím hrdlo, loučím se a totálně zničenej odpadám do stanu.
 

 

Fotky: Skalík

Kompletní galerie

Žroutovy fotky


Zveřejněno: 14. 07. 2017
Přečteno:
3561 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 07. 2017 21:12 napsal/a mičl
vio
víc Violator :D :D
15. 07. 2017 14:30 napsal/a Peťan
-> Mičl
Souhlas! :) A doufám, že tě Razor taky semleli hehe :)
14. 07. 2017 21:08 napsal/a mičl
oef
v pátek cca od 18.00 až 00:00 byl jeden z nejsilnějších festivalových line-upů, jaký jsem vůbec kdy v životě zažil, a taky jedny z nejsilnějších shows!!!! ANARCHUS, WOLFBRIGADE, SYSTEMATIC DEATH, VIOLATOR, INFEST, RAZOR, masakr!!!!