Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

LP/CD/MC 2017, Hells Headbangers Records / old school death metal / Francie

Francouzské death metalisty SKELETHAL sleduji už nějaký ten rok. Naposledy jsem je slyšel minulý rok na německém festivalu Raging Death Date a tam kapela oznámila, že pracuje na nové desce. Teď, více než po roce, máme finální produkt tady. Je jím album nesoucí název "Of the Depts..."

SKELETHAL tvoří dva týpci, kteří působili v thrashových INFINITE TRANSLATION pocházejících z francouzského města Lille. Jon Whiplash obsluhuje bicí a baskytaru, Gui Haunting kytaru a vokály. Pro živé hraní svou sestavu samozřejmě doplňují. Na scéně SKELETHAL působí od roku 2012, vydali demáč, split a především dvě velmi podařená EP alba - "Deathmanicvs Revelation" a "Interstellar Knowledge of the Purple Entity". Po třech letech konečně nastal čas na velkou desku.

O tu se postaral label, který patří mezi naprostou elitu - Hells Headbangers Records. Album "Of the Depts..." je opatřeno parádním obalem, který evokuje klasiky žánru - přebaly starých desek ENTOMBED, MALEVOLENT CREATION či GRAVE. Zajímavostí je, že autorem je sám Jon Whiplash. Ten navíc maloval všechny obaly SKELETHAL, ale i třeba spřízněných HEXECUTOR. Vinylovou verzi představuje graficky skvěle zpracovaný gatefold s texty, informacemi i fotkou. Album vyšlo také jako picture-disc, CD i na kazetě.

Na desce "Of the Depts..." najdeme celkem devět songů. Kdo SKELETHAL zná, toho pánové nepřekvapí. Otvírákem je dlouhá skladba "Sons of Zann", která začíná krátkým intrem. Poté se však servíruje pěkně po staru. SKELETHAL rozplétají staré a roky zakořeněné postupy, ctí deathmetalové tradice a čerpají z bezedné studny, kterou téměř před třiceti lety plnily americké i evropské spolky jako DEATH, OBITUARY, ENTOMBED či MORGOTH. Francouzi oživili old school death metal a uchopili jej za správný konec. Guiův obhroublý a hnilobný vokál diktuje cosi o mrtvolách a hřbitovech, ale především skvěle sedí do hudby, kterou SKELETHAL produkují. Nekompromisní death metal, který místy nešetří ani thrashovými riffy, je na svou škatulku poměrně pestrý. Nechybí pomalejší valivé pasáže, které já prostě miluji. Pak se vše zase vrací do zaběhnutého pořádku a SKELETHAL z vás vymlátí duši. Kytary dominují. A to i v sólech, která jsou dobře slyšet a skvěle dokreslují hlavní riffy. SKELETHAL se navíc nebáli zařadit i několik lehce melodických pasáží, které jsou kořením nahrávky. Ve skladbě "Spectral Cemetery" SKELETHAL vsadili na parádní změny rytmu, "Chaotic Deviance" zase trochu vyhnila do švédského střihu. "Glimpse of the Great Purpose" vás zase semele svým těžkotonážním rozjezdem, který plynule přechází v přímočarou jízdu, aby jste v závěru songu zase vstřebávali death metal ohlodaný až na kost.

Druhou polovinu otevírá dvouminutový výplach "Catharsis". Nejrychlejší a nejvíc jednotvárný song na desce. Zde do nás SKELETHAL vypustí svůj hněv, zničí vše kolem, a hotovo. Následují skladba "Pantheon of the Abyss" proto začíná melodickými vyhrávkami, které přechazí ve středně-tempou mašinérii, jíž vládne výborný riff a opakující se sólo. Možná nejlíbivější song na desce, haha. Omyl, SKELETHAL otáčejí o 180 stupňů a nasazují vražedné tempo, změny rytmu jsou na denním pořádku. Skvělá skladba! Munice nedochází ani v závěru. "Scaly Smelly Flesh" jen potvrzuje vysoce nastavenou laťku a upaluje v rychlém tempu, které zvolní až krátce za svou polovinou. "Outer Conviction" má v sobě vše. Špinavý úvod je typický severský "kolovrátek", pak sólo, střední tempo, poté ještě o kvalt níže, zase sólo,... zmar a hniloba. Jeden z nejlepších songů na desce. Závěrečná skladba "Morbid Ovation" odbíjí poslední čtyři minuty života. Choroba dosáhla do posledního stádia. SKELETHAL svým typickým způsobem a s téměř doomovou atmosférou dosáhli svého. Na CD verzi najdete ještě cover od legendárních DISMEMBER a jeden starší song.

To se zase jednou něco povedlo! Jasně, deska "Of the Depts..." historicky nepřináší nic nového, ale je parádní oslavou old school death metalu a jeho průkopníků. Vše navíc s výborným zvukem a vlastními nápady. První velká deska francouzských SKELETHAL se povedla na výbornou. A osobně ji řadím na stejnou úroveň, jako alba od GRUESOME či SKELETAL REMAINS. "Of the Depts..." doporučuji všem staromilcům, co mají rádi death metal v té nejryzejší podobě!

Seznam skladeb:

  • Strana A:

1. Sons of Zann    
2. Spectral Cemetery    
3. Chaotic Deviance    
4. Glimpse of the Great Purpose

  • Strana B:

5. Catharsis    
6. Pantheon of the Abyss
7. Scaly Smelly Flesh    
8. Outer Conviction
9. Morbid Ovation

Čas: 39:37 min.

Sestava:

  • Jon Whiplash - bicí, baskytara
  • Gui Haunting - vokály, kytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 21. 07. 2017
Přečteno:
3699 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář