Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, Cecek Records / hardcore, crust / Česko

Od roku 2009 se píše historie východočeské skupiny CONQUESTIO. Tehdy se čtyři pětiny z žánrově podobně laděné party LIFE POSSESSION vydaly vstříc novým obzorům a po nějakých těch personálních změnách se sestava usadila na kvintetu v čele s křičící Terkou. Aktuálnímu albu „Nářek“ předcházel jeden demosnímek a účast na několika kompilacích, nyní je tu velký debut, který obsahuje dvanáct songů na ploše necelé půlhodiny.

CONQUESTIO mají nejblíže k HC/crustu, punk uvedený v záhlaví profilu kapely na Bandzone je třeba brát s velkou rezervou, spíše v ideové rovině, protože hudebně se jedná o řádně naostřený nářez, který hojně koketuje i s thrash metalem. Tenhle trend je mi poslední tři čtyři roky hodně sympatický, kapely jako PRŮMYSLOVÁ SMRT, STOLEN LIVES, ČAD, ADACTA nebo CONOPED mi dělají radost a CONQUESTIO se do téhle vybrané společnosti mohou směle zařadit. Kvalitativně za zmíněnými partami v ničem nezaostávají, a navíc nabízí jeden trumf - slečnovské vokály. I když slečnovské... Terka má hlásek jako rozzuřená tygřice, její frenetický řev by zahnal bandu Křižáků, kdyby předzpívávala Husitům. (úsměv) Ale vážně - Terčin projev je hodně agresivní, a když se s ní začne u mikrofonu střídat hlavním povoláním kytarista Laco, Terka má jasně navrch. Asi to chápe i kapela a mužské vokály používá jen tu a tam jako zpestření, hlavní slovo má slečna.

Když jsem si poprvé album pustil, říkal jsem si, že asi došlo k mýlce, nebo jsem to špatně pochopil - začátek první věci „Na obzoru beznaděj“ je jako vystřižený z nahrávek alternative post emo hardcore kapel, zatímco já čekal hardcore punk. Ale všeho do času, znenadání se rozjíždí nadupaná melodická hodně rychlá muzika, v níž hrají prim kytarové vyhrávky a celé to je hodně chytlavé, navíc i do skoku, takže si dovedu představit, jak to na koncertech pařmeni rozjedou. A rychta pokračuje i ve druhé „Jsou kolem nás“, zase se hraje do skoku, ale ne pořád, muzikanti ví, že stereotyp by byl cestou do hrobu a tak šikovně mění tempo a zařazují i pomalejší pasáže. A vůbec se snaží hrát co nejvariabilněji, což platí nejen pro obsluhovače strunných nástrojů, ale i pro bicmena, který hraje razantně a pestře. Je evidentní, že sestavu tvoří zkušení instrumentalisté, kteří dokáží zahrát vše, co vymyslí - a že vymýšlí zajímavé věci... Až si říkám, jak je možné, že se o téhle kapele zatím příliš neví, ale nejspíš to bude absencí oficiální nahrávky. Teď by se to mělo výrazně změnit, protože „Nářek“ je pro mě rázem kandidátem na hardcore album roku.

V podstatě na nahrávce nenacházím jedinou položku, která by mi překážela. Jistě, dá se ukázat na určitý mustr, který kapela používá, a který se opakuje, tj. prolínání ultra rychlých úseků s pasážemi pomalejšími, hojné zařazování melodických vyhrávek a sól, a hlavně typické HC/thrashové rytmy, ale když to zabírá, tak proč ne. Mě těch dvanáct skladeb baví poslouchat, k čemuž přispívá i rozumná stopáž mezi dvěma a třemi minutami, i občasné překvapivé momenty, třeba recitace v „Jsem vinen“, a v neposlední řadě produkce. Tu dáma a pánové nepodcenili a za pomoci Buráka a Martina (Street Sound) pořídili pěkný ostrý a čitelný zvuk, všechny nástroje jsou pěkně slyšet, mají přirozený zvuk, což kvituji hlavně u šťavnatých bicích.

Co by ale zasloužilo větší péči, je obal. Na žánrové poměry svým způsobem OK, ale na nějaké bezbřehé jásání na výtvarné frontě to není. Přední strana je tmavá, takže na ní postava o kus hlavy připraveného zoufalce není dobře vidět, okolo se vznášející duchové (nebo kdo to je) nejsou vidět prakticky vůbec, stejně jako červeně vyvedené logo a název alba. Grafika je obecně taková hodně old school, barevná kombinace tmavá/červená/bílá dejme tomu, ale bez pořádného světla se člověk při luštění názvů skladeb neobejde. Aspoň, že texty jsou bílé na tmavém... Když už jsem nakousl texty, tak tady se žádné překvapení nekoná, témata jsou typicky hardcorová, tj. společenské problémy, no future, beznaděj, ekologie, kritika církve, války, médií a fašismu. Zpracování průměrné, žádný velký poeta se v kapele nenachází.

Na závěr dvě zajímavosti. Zatímco žánroví souputníci preferují vinylová vydání, CONQUESTIO vydali CD a flash disk; druhý nosič prý pro fanoušky digitálních formátů. A ke cti kapely nutno dodat, že CD i „fleška“ stojí krásných 100 korun, což je s ohledem na kvalitu tvorby cena vskutku symbolická. A přijde mi škoda, že tenhle zdařilý materiál nevyšel i na tom asfaltu, kde vychází spousta mnohem slabších nahrávek. Ale třeba se ještě gramodesky dočkáme. A druhá perlička - název alba „Nářek" je shodný s názvem kapely - v překladu z latiny totiž CONQUESTIO taky znamená nářek.

Seznam skladeb:

  1. Na obzoru beznaděj
  2. Jsou kolem nás
  3. GNWP
  4. Loutky
  5. Už nikdy
  6. Kladivo na čarodějnice
  7. Jsem vinen
  8. Opilí vrazi
  9. Fear
  10. Obloha padá
  11. Přírody pláč
  12. Hledáš, ztrácíš

Čas: 28:50

Sestava:

  • Terka - zpěv
  • Laco - kytara, zpěv
  • Libor - kytara
  • Mihal - basa
  • Trojka - bicí

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 28. 06. 2017
Přečteno:
4210 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář