Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Krátké zamyšlení nad tupostí a tupostí...

I.

Tak nám zase jednou v mailu přistála hodně bizarní zpráva. Respektive zprávy dvě. Kdyby šlo jen o tu hlavní, asi bychom se nad ní nepozastavili, ale demence Ochranného svazu autorského, jedné z „nejoblíbenějších“ organizací vůbec (myslím, že kdyby si u nás měli lidé vybrat, jestli jim víc vadí praktiky Islámského státu, nebo OSA, „hrdé neziskové organizace zastupující práva hudebních autorů z celého světa“, výsledek by byl jednoznačný), dosáhla vrcholu.

Jak se jí to povedlo? Inu rozeslala zřejmě na všechny dostupné e-mailové adresy zprávu, že rozdala výroční ceny za rok 2016. A k průvodnímu slovu přilepila důležité sdělení, nad kterým zůstává rozum stát: „Informace obsažené v této e-mailové zprávě jsou důvěrné a mohou být předmětem obchodního tajemství. Jakékoliv sdělení či zpřístupnění může být nejen v rozporu s ochranou obchodního a listovního tajemství, ale zároveň může být i trestněprávně postižitelné.“

Tak nevím. Můžeme přiloženou tiskovou zprávu vydat, nebo ne? Přemýšlí někdo ve firmě, která ročně kasíruje milióny korun za veřejné hudební produkce a má další významné příjmy (v podstatě daně) z prodeje nosičů dat? Vypadá to, že na to už roční rozpočet, který v roce 2015 činil zhruba 135 000 000 korun, nestačí. Aby bylo jasno - rozpočtem myslím prostředky, které sežere vlastní provoz OSA, dohromady spolek vybral přes 900 000 000 korun!

Takže co s tím? Můžeme metalistům, hardcoristům a punkáčům beztrestně sdělit, že v panoptiku oceněných zabodoval KABÁT, a sice v kategorii „Populární skladba roku“? Vzhledem k tomu, že už to před námi riskly různé zpravodajské servery, třeba iDnes, riskneme to taky. Takže Populární skladbou roku 2016 je... „Pohoda“. Přišlo mi to nějaké divné, protože tuhle odrhovačku znám déle než rok a něco... a ejhle, ona je stará asi patnáct let a stejnou cenu získala i loni. Chápu, že kategorie má nějaká pravidla (nejúspěšnější skladba dle výše inkasa ze všech identifikovatelných druhů užití), že jde o popularitu, ale rozum mi to zase nebere. Neměla by cenu za nejpopulárnější skladbu roku 2016 získat písnička, která v tom roku měla premiéru? Jestli ne, další důvod pochybovat o duševním zdraví soudruhů z Ochranného svazu autorského... Mimochodem, na oficiálních fotkách ze slavnostního večera se KABÁTI, resp. ocenění autoři Tomáš Krulich a Milan Špalek. neobjevili.

Obecně mi v čím dál tím delší řadě různých výročních cen přijdou právě Ceny OSA jako ty úplně nejzbytečnější. A jak jsem zjistil rychlou rešerší diskuzí pod články na všeobecných zpravodajských portálech, shoduje se na tom zhruba 100 % těch, kteří se rozhodli podělit o své pocity. A nic na tom nemění fakt, že mezi oceněnými jsou i osobnosti, které si respekt zaslouží.


II.

Ale abych nerýpal jen do vcelku snadného terče, rýpnu i do vlastních řad, řad pořadatelů, vydavatelů a muzikantů, kam se tak nějak řadíme i my se svým pisálkovstvím. Neuplyne týden, aby nám v mailu nepřistála zpráva podobného znění: „Naše skupina právě vydala nové album. Je na něm osm skladeb. V příloze je obal.“ Nebo: „V červenci pořádáme v Horní Lhotě festival. Tiskovku a plakát si stáhněte zde.“

Zdá se vám na uvedených příkladech něco divného? Nám jo. Nevíme, co od nás autoři těchto zpráv chtějí. Asi jsme trochu omezení, nebo nechápaví, ale co my s tím, že někdo vydal desku nebo pořádá koncert? Kdyby napsal: „Milí chlapci, máme venku nové CD, mohli byste o něm informovat prostřednictvím vašich stránek? V příloze je tiskovka a obrázek. Předem děkujeme.“ Nebo: „Milí chlapci, budeme pořádat festival, byli bychom rádi za podporu, posíláme plakát a tiskovku ke zveřejnění, za které děkujeme,“ to by byla jiná. To chápeme a rádi zveřejníme. Ale abychom si hráli na detektivy a přemýšleli za jiné, to opravdu ne. Začali jsme zprávy prvního druhu mazat, aniž bychom na ně reagovali. Zrovna tak nehodláme stahovat obří fotky a tiskovky z kdejakých úložišť, když stačí přiložit text ve wordu (nebo obdobném textovém procesoru) a obrázek v rozumném rozlišení přímo k e-mailu.

 


Zveřejněno: 10. 06. 2017
Přečteno:
3927 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 06. 2017 22:12 napsal/a immortal
No, ty vole...
Jestli pak ta svoloč má EET (smích). Já bych jim dal neziskovku - zdanit je...a pořádně. Jednoznačně navrhuji OSA zrušit bez náhrady a pozůstalé okamžitě pověsit.
12. 06. 2017 11:28 napsal/a corbow
mazec
to je primo seeeeec mazeeeeec!!!!!!!!
10. 06. 2017 13:58 napsal/a Oliva
Špatný vtip
Nepřekonatelný nejkratší špatný vtip: OSA - Nezisková organizace. Viz zde vpravo: https://www.facebook.com/Ochrannysvazautorsky/?fref=ts
10. 06. 2017 11:49 napsal/a Coornelus
Prachy
Ta vybraná škvára je teda mazec. Čekal jsem hodně, ale tohle je mnohonásobně víc.