Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

3. - 4. 6. 2017, Plzeň – Amfiteátr Lochotín

Jako každý rok přinesl Metalfest hlavně heavy metal a různé speciální projekty, tvrdší žánry hrály minoritní roli. Ale fest se koná v pěkném areálu, mám to „za rohem“, několik kapel mě zajímalo, tak jsem na sobotní a nedělní program vyrazil a zhlédl několik kapel…


Sobota 3. 6. 2017

SEPTICFLESH je má oblíbená kapela. Naživo super, až na polovinu nasamplovaných věcí, včetně čistého zpěvu a basy zpěváka, který ji používá jen jako přívěšek. Podle mne ji ani nemá zapojenou. Zvuk byl solidní, ani jejich set nebyl vůbec od věci.

CITRON s Láďou Křížkem a Tanjou mne vyloženě zklamal. Podprůměrná zábavová kapela. A Tanja má jenom svůj „one hit wonder“ „Nad hlavou létá rock and roll“ a to bylo dost hrozné tedy... Měl jsem radost, že kapela hrála i staré fláky z alb „Vypusťte psy!“ a „Radegast“, nicméně výsledek hodně, hodně rozpačitý.

Finové ENSIFERUM hrající pagan předvedli strhující výkon. Pro mne to byla nejlepší kapela dne. Škoda jen, že akordeonistka nebyla skoro vůbec slyšet. Jinak kapele nemůžu vytknout zhola nic. Její set byl výtečný, což se projevilo i na bublajícím kotli. ENSIFERUM propagovali své aktuální album „One Man Army“.

AMARANTHE. Tahle kapela zcela jistě zaboduje na diskotékách, když udělá místní DJ rockový set. No, aby neurazil diskofily, tak k tomu je určena tato naprosto nudná kapela se třemi zpěváky (!). Kapela patrně píše svou hudbu stylem ctrl+c a ctrl+v, nebo má jasně danou šablonu, do které vkládá náhodně generované techno podkresy, nějaké ty kytary a pak zpěvy - jeden čistý chlapský, jeden growl a zpěvanduli, které to občas pěkně ujíždělo, ale zase uměla vrtět zadkem. Jinak ale katastrofa. Pokud má takhle vypadat další směr rockmetalové tvorby, tak potěš koště tedy.

Tarja + Sharon del Adel. Samotná Tarja má skvělý hlas, když zpívala sama, bylo to výborné. Sharon byla nemastná neslaná. Nakonec jsem si uvědomil, že mi to nedává vůbec nic a ani nečekal na konec setu a jel domů.


Neděle 4. 6. 2017

DR. LIVING DEAD jsem toužil zažít naživo. Kapela vystupuje zamaskovaná - všichni mají zelené masky ve formě lebek s HC šátky. Jejich vystoupení bylo zcela strhující a na to, že hráli už ve 12:40, byl pod pódiem řádný kotel, i když v tu chvíli docela silně pršelo. DR. LIVING DEAD hrají řízný trashík směrem k HC a neskutečně jim to šlape. Zpěvák a basák projevili velký vztah k fanouškům a i po vystoupení si přišli plácnout s první řadou. Takhle nějak si představuji živelné vystoupení, jednoduše skvělé. Jo a jsou to Švédi, i když bych je tipoval do USA. (úsměv)

AVATAR, pro mne veliký objev nesmrtelné „göethenburské“ scény. Nu-metaloví šašci, zpěvák občas připomínající svým výrazem Marylina Mansona a hodně energická show s bezchybně šlapající kapelou s mnoha vtípky. Ne často je vidět, že by bubeník šel hecovat své spoluhráče, utekl do zákulisí, odkud byl přinesen zpěvákem zpět a další hromady srandiček. Hodně pěkný byl i vizuál kapely složený z černé, červené, žluté a bílé barvy a kašpárkovské doplňky a make-up. Na tohle se zaměřím, to byla vážně paráda.

Staří američtí thrasheři EXODUS hrají od roku 1980. V Plzni duněl velmi rychlý thrash a na to, jací to jsou tatíci, to byla řádná klepačka. V předposlední skladbě si jako backvokalisty přivolali zpěváka a basáka od DR. LIVING DEAD - paráda! Zpěvák neopomenul pozdravit loni zemřelého „Lemmyho“ a celý amfiteátr mu vzdal hold.

Jak mám lesní kmen KORPIKLAANI rád, tak tentokrát mne jejich vystoupení ale vůbec nebavilo. Měli skvělého houslistu a zpěvák létal po celém pódiu a hecoval fans, ale nějak se mi nedostavil ten správný pocit... Jinak odezva od fanoušků byla veliká.

MAX & IGGOR CAVALERA RETURN TO ROOTS. Protože jsem nikdy nezažil klasickou sestavu SEPULTURY (Igor, Max, Andreas a Paolo), byl jsem velmi zvědavý. Koncertní sestava mne nenechala na pochybách, že to bude paráda, protože už při zvučení se po pódiu mihnul Tony Campos, který nehrál snad jenom v TUBLATANCE - skvělý basák, kterého jsem kdysi objevil v mých zamilovaných STATIC X. Kytaru obstaral Marc Rizzo, bez kterého by SOULFLY nebyli tím, čím jsou. Marc je skvělý, zcela. Max a Igor jsou stálice. Kapela otevřela svůj set megahitem „Roots Bloody Roots“ z fenomenální desky „Roots“ a pak ji odehrála takřka celou track po tracku (tuším, že chyběla akorát „Dictatorshit“). Musím uznat, že mne tahle smršť nenechala na pochybách, že jsem udělal dobře, že jsem si toto vystoupení nenechal ujít. Bylo prostě skvělé, i když Max už toho má asi dost, dědek jeden. (smích) Většinu sól obstaral Marc, který je opravdu znamenitý. Po odehrání „Roots“ došlo ještě na pár fláků ze začátků existence SEPULTURY a potěšil i cover CELTIC FROST „Procreation (of the Wicked)“, který je například na kompilaci „Blood-Rooted“. Pro mne to byl obrovský zážitek, mnohem větší, než když jsem kdysi shlédl SOULFLY, shodou okolností taktéž na Metalfestu. Toto byla ta správná tečka letošního, jinak velmi slabého Metalfestu.

P.S.: Je super, že tu je zákaz kouření na veřejných prostranstvích, ale abych přišel z open air festivalu nahulenej jak z hospody, na místě se navíc nedalo dejchat, to bych ani ve snu neočekával. A blbečkům, kteří jdou do kotle, zapálí si tam a cigárko drží pěkně v úrovni hlav ostatních lidí, tak těm bych pro výstrahu sekal ruce…

 


Zveřejněno: 07. 06. 2017
Přečteno:
4163 x
Autor: Kubrt | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 06. 2017 16:39 napsal/a raf
Sepultura
Ano, nejlepší koncert Sepultury byl v Havířově, ale tenkrát je smázli před nima hrající Sacred Reich.
08. 06. 2017 12:05 napsal/a Avram
Stručný ale jediný
Pánové, stručný ten report asi je, ale jiný jsem pořád na internetu nenašel...
07. 06. 2017 23:31 napsal/a immortal
Sorry...
Pánové, nejlepší koncert Sepultury byl 5. 12. 1996 v Práglu ve sportovní hale v Holešovicích. To asi nic nepřekoná. Každopádně musím uznat, že i jejich sety na Brutalu stály za to.
07. 06. 2017 21:42 napsal/a Jakub Kubrt Vilingr
Sepultura
První ročník Metalfestu byl ultimátní kapela na a dramaturgií, to se už nezopakuje. Taky jsem původně nechtěl jít, protože je tam příliš hevíků... Upřímně Ti závidím tu Sepulturu, to musel bejt zážitek.
07. 06. 2017 21:15 napsal/a Helvetes
Sepultura
Nejlepší koncert Sepultury,byl v roce 1991 v Havířově..To byl tenkrát mazec!!!Na Metalfest už dva roky nejezdíme,není totiž na co!Když to porovnám treba s prvním ročníkem,kterej byl neuvěřitelně nadupanej,tak to je teď velká bída.