Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

EP 2017, vlastní náklad / speed, heavy metal / Belgie

Dříve to byli ACID či OSTROGOTH, dnes jsou to EVIL INVADERS nebo... nebo právě SPEED QUEEN. O jakých kapelách je řeč tentokrát? Belgická heavymetalová scéna nabízí světu zajímavé kapely, které určitě stojí za pozornost. Staré legendy se staly v rámci žánru kultovními, dravé mládí si dere cestu na výsluní. A jednou z těchto nadějných kapel jsou i SPEED QUEEN.

Tato zatím poměrně neznámá pětice se dala dohromady v roce 2015 v belgickém Limburgu a ve stejném roce jí vyšlo první čtyřskladbové demo. Kapela se během velmi krátké doby dokázala dostat do povědomí a zahrála i na několika známých festivalech v Německu. Po SPEED QUEEN byl okamžitě v undergroundových kruzích hlad a volání po debutové nahrávce kapela vyslyšela letos, kdy jí vyšlo šest skladeb na EP "King of the Road".

SPEED QUEEN na to jdou pořádně zostra a hned první song "Midnight Murder" je v mých uších nejlepší. Žádné intro, ale ostré kytarové sólo a následující heavy/speed jízda, která je postavena na výborném riffu a melodických linkách. Belgičané během skladby mění rytmus při refrénech i ve druhé, klidnější polovině kompozice. Kapele dominuje čistý a skvěle srozumitelný zpěv Thomase Kenise, který dokáže s hlasem velmi dobře pracovat. Zpěv je tak barvitý - místy zastřený, místy ječák. Ve všech skladbách mu zdatně sekundují ostatní spoluhráči, kteří doprovodnými vokály skvěle dokreslují Thomasův zpěv. A to nejen v refrénech. Všech šest skladeb je doslova prošpikováno kytarovými sóly, která sice nejsou kdovíjak inovativní, ale do tohoto staroškolského hudebního projevu perfektně padnou. SPEED QUEEN sázejí kromě sól na výborné riffy a vysoké tempo. To potvrzují v titulním songu "King of the Road", ale i v následujích "Kids of Rock 'N Roll" a "Fly High". Každá skladba je vyšperkována chytlavým a opakujícím refrénem, takže se při několikátém poslechu přistihnete, jak si zpíváte s kapelou, nebo si alespoň podupáváte nohou. Předposlední "Speed Queen" vzorně reprezentuje svůj název a je nejrychlejším songem na nahrávce. Závěrečnou skladbu "Stay Drunk" zase zdobí několik vyhrávek a různorodých sólíček. Celá nahrávka byla pořízena s velice kvalitním zvukem. Žádná moderní a vyumělkovaná produkce. Přesto kapele nechybí hutný, vyvážený a čistý sound, který zároveň skvěle evokuje nahrávky let osmdesátých.

S prvotním počinem Belgičanů SPEED QUEEN panuje spokojenost. EP "King of the Road" představuje velmi energický heavy/speed metal se slibným potenciálem do budoucna. Jedná se o kvalitní nahrávku po všech stránkách, která musí bavit fanoušky kapel, jako jsou EVIL INVADERS či ENFORCER. Pokud klukům vydrží zápal a energie, určitě o nich v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

Seznam skladeb:

  1. Midnight Murder    
  2. King of the Road
  3. Kids of Rock 'N Roll
  4. Fly High
  5. Speed Queen
  6. Stay Drunk

Čas: 22:25 min.

Sestava:

  • Lander Savelkoul - baskytara
  • Toon Driezen - bicí
  • Tom Neeskens - kytara
  • Andreas Stieglitz - kytara
  • Thomas Kenis - zpěv

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 29. 06. 2017
Přečteno:
3466 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář