Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

CD 2017, vlastní náklad / folk metal / Česko

Brněnská skupina pojmenovaná ŽREC (pohanský duchovní) funguje na naší scéně už od roku 2004 a přestože v posledních pár letech nebyla její aktivita nijak závratná, tak věřím, že vyznavači domácího folk metalu na ni zcela jistě nezapomněli. Po dvou plnohodnotných  CD „Žertva“ (2008) a „Paměti“ (2012), na které jste si mohli přečíst recenze od mých kolegů, přichází kapela po pěti letech čekání s dalším studiovým počinem, jímž je tentokráte trochu kratší nahrávka (4 věci včetně intra) v podobě EP s názvem „Klíč k pokladům“

Abych řekl pravdu, tak zmíněná dvě předchozí alba nemám nijak detailně naposlouchaná, tím pádem bych tentokráte asi upustil od nějakého srovnávání minulé a současné tvorby a věnoval se pouze aktuálnímu materiálu, který mi byl skupinou zaslán. EP otevírá zhruba minutové instrumentální intro, v tomto případě pěkně po česku pojmenované „Uvedení“, které nás příjemným způsobem naladí na to, co nás v následujících minutách po hudební stránce čeká. Hned po něm přichází na řadu titulní a podle mě zároveň i nejlepší skladba „Klíč k pokladům“, která na ploše zhruba 7 minut přináší opravdu povedenou kombinaci folkových a metalových prvků a představuje celou kapelu v tom nejlepším světle. Výrazný prostor zde v určitých pasážích dostávají pro daný styl tradiční nástroje, jimiž jsou flétna nebo housle, své nezanedbatelné místo tu však mají třeba i klávesy. Další v pořadí je instrumentálka „Řeka domova“, při jejímž poslechu si opravdu dokážu představit bublající říčku protékající takřka nedotčenou krajinou. Druhou zpívanou a zároveň i poslední písní na CD je taková docela melancholická věc s názvem „Vozka“, vyprávějící o poslední cestě člověka vedoucí z tohoto světa. I když má tahle skladba takřka 9 minut a je nejdelší představenou kompozicí na nahrávce, tak si troufnu tvrdit, že když se s ní při jejím poslechu naladíte na stejnou vlnu, nebude vás v žádném případě nudit. Ostatně jako celé tohle EP. (úsměv) Akorát je trochu škoda, že zde není alespoň o jeden zpívaný song více, protože Styrbjörnův čistý vokál a celkový projev vůbec, se mi dosti zamlouvá a dovolím si napsat, že je jedním z hlavních opěrných bodů současné tváře kapely.

Nahrávalo se v průběhu loňského roku ve zbraslavském studiu Project Record, mix a mastering obstaral Sheafraidh (TROLLECH, STÍNY PLAMENŮ atd.) v KSV studios (Praha). Za mě je výsledná zvuková podoba naprosto v pohodě, nástroje jsou dobře čitelné a dohromady to celé hraje tak, jak bych u podobného druhu muziky očekával.

Krásně zpracovaný booklet, na němž se podíleli malíř Luca Bertolla a Zuzana Obetková (grafika) opravdu stojí za důkladnou prohlídku, při níž si zároveň můžete prostudovat poutavé texty k oběma zpívaným věcem. Zajímavostí je, že každý song má v bookletu vyhrazenou jednu stranu, která graficky koresponduje s jeho názvem a obsahem. Jediné, co trochu postrádám, je autor textů a také nějaký kontakt na kapelu, což si myslím, že by mělo být samozřejmostí.

Dohromady hodnotím EP jako velmi zdařilé a věřím, že jeho vydání skupinu zároveň i nakopne k trochu pravidelnějšímu fungování. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Uvedení
  2. Klíč k pokladům
  3. Řeka domova
  4. Vozka

Čas: 22:19

Sestava:

  • Torham – kytary, brumle
  • Sarapis – bicí, perkuse
  • Isica – klávesy, flétny
  • Horn – baskytara
  • Styrbjörn – zpěv
  • Thar - housle


Web
Facebook


 


Zveřejněno: 05. 06. 2017
Přečteno:
3884 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář