Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Představuje se frýdecko-místecká blackmetalová kapela. Na otázky odpovídal zpěvák Sath.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Torturu jsme založili někdy v roce 2006. Název Tortura nám přišel jako dost příznačný pro žánr, který hrajeme, tedy black metal. Slovo tortura vychází z latiny - právo útrpné či mučení. Tortura byla součástí vyšetřování středověkých církevních soudů. Prvotním impulsem pro vznik Tortury bylo velké přátelství mezi mnou (Sath) a Martenem, měli jsme a máme stejný hudební vkus a stejný sen – mít kapelu.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Po několikaleté odmlce se kapela nachází od jara 2015 v této sestavě:
Sath – 34 let, zpěv. Spolu s Martenem zakládající člen kapely. Zpěvem se zabývá od roku 2006.
Marten – 30, kytara. Na kytaru hraje od dětství, pochází z hudební rodiny, učil se od otce.
Ra – 27, kytara, doprovodný zpěv. Na kytaru hraje asi 7 let. Působil také v kapele Ars Moriendi.
Alesek Drumsofchaos – 40, bicí. Na bicí hraje od dětství. Předchozí působení: Sacrist (album – „The Substance of Illusion“), Demiurg – krátká spolupráce pro sampler Institut černého kovu.
Laco – 59, baskytara.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Jedná se o první album v této sestavě, které jsme si zafinancovali z vlastních nákladů. S nahrávkou v GM Recording Studio Jablunkov jsme spokojeni, do budoucna nevylučujeme další spolupráci.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou především v češtině, jen několik z nich je v angličtině. V současné době se přikláníme spíš k češtině, vyhovuje nám její přirozenost a možnost lepšího vyjádření. Autorem jsem já – Sath, co se týče témat, jedná se o faktický pohled na lidskou společnost, jak v dnešní době, tak v historii, s nádechem jisté dekadence, ponurosti a odporu.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo jsem vytvořil já (Sath), nakreslil jsem ho krátce po vzniku kapely na účtenku v hospodě. Na obalu CD „Heretic Pride“ se podílela celá kapela, ve spolupráci s grafikem. V současné době vlastní webovou stránku nemáme, jen profil na Facebooku a Bandzone. Grafika je pro nás důležitá, chceme se i díky ní odlišit od typické jednotvárnosti černobílého stylu.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Satyricon, Immortal, Death, Mayhem a mnoho dalších.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Spolupracujeme s MuSick Attack Productions.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

V současné sestavě jsme s koncertováním začali v roce 2016 na festivalu Kamenité Čas Rock Fest, ve Vyšních Lhotách, dále jsme si zahráli na Undergrinder Mania ve Starém Městě, dvakrát v ostravském klubu Barrák na akcích Voices of the Beasts a Necro Metal Pilgrims a také v třineckém Barrocku na akci Ret Fest.
Za nejpovedenější koncert považujeme akci Necro Metal Pilgrims v Barrák Music Clubu, v Ostravě. Byla zde skvělá atmosféra díky mnoha fanouškům a také výborné zázemí ze strany pořadatelů.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ano, rozhodně.

Plány do budoucna…

Práce na dalším albu je v plném proudu a koncertů máme naplánováno taky dost.

RECENZE

Bandzone
YouTube
Facebook

 

 


Zveřejněno: 01. 06. 2017
Přečteno:
4360 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 06. 2017 20:46 napsal/a Johan
??? -> stupor
Nevím, jestli sis všiml, ale nejde o klasický rozhovor, ale o anketu. Stejných deset otázek používáme řadu let a posíláme je kapelám, o kterých jsme ještě nepsali, nebo vydaly debutovou nahrávku. Kapely pak mají možnost se zároveň s recenzí trochu představit - jak tu možnost využijí, je na nich. Když mají chuť, mohou napsat cokoliv, představit se zevrubně, když ne, je to pak takové strohé. Obecně si myslím, že i na úplně debilní otázky lze odpovědět tak, že vznikne skvělé čtení, naopak i sebelepší dotazy lze odfláknutými odpověďmi poslat do kopru. Každý strůjce svého štěstí... V normálních rozhovorech se samozřejmě snažíme jít do hloubky a obecné otázky nepoužívat.
01. 06. 2017 08:49 napsal/a stupor
Ach Jésu
Nudnejší rozhovor som hádam asi ešte nečítal. V 21. storočí, keď prístup k internetu má hádam každý a odvšadiaľ, je takýto info/bio rozhovor absolútne zbytočný. Stačí kliknúť na ich banzone a dozviem sa toho viac len zo samotného profilu. Na takéto "počítačovo generované" otázky, ako z nejakého úradného dotazníka, sa ani nedá zaujímavo odpovedať. Myslím, že by väčšinu čitateľov potešilo, ak by sa autor trochu inovoval svoj prístup, prípadne prenechal túto sekciu niekomu kreatívnejšiemu.