Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2017, Support Underground / thrash, speed metal / Česko

Téměř po dvou letech se znovu o slovo přihlásili plzenští LAID TO WASTE. Když jsem recenzoval jejich prvotinu "Counterattack", bylo zapotřebí tuto čtveřici alespoň krátce představit. Tentokrát to již nepovažuji za nutné. Jednak proto, že v období mezi oběma nahrávkami kapela často koncertovala v různých částech Česka i na Slovensku. A v druhé řadě proto, že se LAID TO WASTE bez přehánění velice rychle zařadili k tomu vůbec nejlepšímu, co tuzemský thrash metal nabízí.

Nové album dostalo název "Mental Decay" a vyšlo stejně jako debut u velice aktivního labelu Support Underground. Zatím jako digipack. Pevně věřím, že se v budoucnu dočkáme i vinylové verze, protože této desce by moc slušela. Ale to předbíhám. Po vydavatelské stránce je vše na vysoké úrovni. Skvělá grafika, booklet s texty, velmi kvalitní fotky členů kapely (jako bonus společná fotka s mými finskými oblíbenci RANGER - tleskám), info o nahrávání, atd. Také na samotném obalu si LAID TO WASTE dali záležet. Ten vznikl v ilustračním studiu Profikomiks a k albu "Mental Decay" se výborně hodí. Jedinou výtku bych měl k logu kapely, které je poněkud v pozadí za celou kresbou. Osobně mám na obalech raději výrazné logo kapely tak, aby bylo okamžitě jasné o koho se jedná. Ale možná, že jsem jen detailista (úsměv).

Album "Mental Decay" nabízí celkem osm nových skladeb, které dohromady vydají na něco málo přes půl hodinky materiálu. Ideální. Od první skladby "Reborn" je jasné, že LAID TO WASTE to berou za správný konec. Po krátkém intru prásknou kluci do koní a začínají pozvolna nabírat na tempu. Zhruba po minutě se vše zlomí a dostává se mi očekávané thrash/speedmetalové nálože. A zůstávám stát s hubou dokořán. LAID TO WASTE mi právě vytřeli zrak. Takhle promakaná muzika už na tuzemské scéně dlouho nebyla. Perfektní kytary doslova hoblují sluch. Nejvíce však oceňuji pestrost jednotlivých skladeb. LAID TO WASTE se nebojí zvolnit, být melodičtí ani to tam "bezduše" namlátit. Vše ale s jasným cílem posluchače pobavit, přikovat k reprákům a zároveň ho stále udržet v pozoru. A to se kapele povedlo dokonale. Kytarová hra je naprosto strhující a to nejen díky skvělým thrashovým riffům, ale také kvůli sólům. Tady Vojta doslova čaruje a můj obdiv směřuje především ke skutečnosti, že si sóla nejsou nikterak podobná a každé je něčím jiné. Jednou překypuje energií a divočinou (např. v titulní "Mental Decay"), jindy zase nabízí heavy melodickou projížďku (např. v "The Strangler") v podobě příjemného poslechu. Dalším specifikem je Zdendův zpěv. Jeho skvěle srozumitelný řev se více než dříve blíží opravdovému zpěvu (v dobrém myšleno) a jeho přechody do ječáků představují obrovský posun a to je pravé koření. A průšvih to není ani ve chvílích, kdy se Zdenda snaží o melodický zpěv. Naopak, tohle jsou ty momenty, které jeho i celou kapelu posunují vpřed. Pochvalu zaslouží i americká sekce v kapele - bicman Ryan se ukazuje jako správný hnací motor kapely a Sky s rytmickou kytarou tvrdí muziku a stará se o to, aby kytary byly perfektně hutné, syrové.

"Mental Decay" skvěle funguje jako celek, přesto si jednotlivé songy zaslouží krátký rozbor. Zmiňovaný otvírák "Reborn" vyniká změnami tempa, skvělý na úvod. Titulní skladba "Mental Decay" patří k těm, které spadají do škatulky speed metal - chytlavé, rychlé, bez kompromisu. "The Breaking Wheel" si mě zase získala svým "rock´n´rollovým" riffem i tempem a v "Blood of the Innocent" řadí LAID TO WASTE opět nejvyšší kvalt. Skvělý refrén, včetně backing vokálů.... religion with fire, haha! Druhou polovinu alba otevírá instrumentálka "Bells of Return", ve které skvěle vynikne muzikantský um všech čtyř členů. A díky jednomu z riffů mám pocit, že poslouchám skladbu "Dungeon Master" od německých IRON KOBRA (úsměv). Skladbou "The Strangler" mi udělali LAID TO WASTE velkou radost. Energické, melodické, zapamatovatelné... a hlavně hodně heavy! Sóla, zpěv. Tohle nemá chybu! Také song "Violence Be the Cure" přešlapuje na hraně heavy/speed metalu. V závěru skladby je pak celá kapela jako utržená ze řetězu. Možná, protože... violence set me free? (úsměv). Ani závěrečná "Collateral Damage" vás nenechá v klidu a masíruje nekompromisním způsobem do posledního úderu. Outro a konec. Velká spokojenost panuje s kvalitními texty v angličtině a také s velmi povedeným zvukem, který LAID TO WASTE pořídili v KSV studios.

Závěrem lze napsat jediné: LAID TO WASTE vyzráli do hotové kapely, která je schopna nahrát prvotřídní album na úrovni zahraničních kapel podobného ražení. Kapelu sleduji, podporuji na koncertech a jsem upřímně šťastný, že svoji snahu, talent, vůli a pokoru dokážou přenést i na hudební nosič, který se poslouchá jedna radost. Na "Mental Decay" je slyšet velký progres každého člena a zároveň nelze ignorovat vliv kapel, jakými jsou třeba RAZOR nebo z mladších zmiňovaní RANGER či EVIL INVADERS. Nejdůležitější je ale fakt, že na této široké a již vydlážděné cestě dokážou LAID TO WASTE najít vlastní trasu a kličkují po ní dle vlastního uvážení. To u nás zvládá opravdu málo kapel. "Mental Decay" představuje album, které potěší fanoušky old school metalu a jiné podobné na naší scéně nenajdete. Plný počet nedostává jen z čistě motivačních důvodů (smích). 9,5/10 - skvělá práce!

Seznam skladeb:

  1. Reborn
  2. Mental Decay
  3. The Breaking Wheel
  4. Blood of the Innocent
  5. Bells of Return
  6. The Strangler
  7. Violence Be the Cure
  8. Collateral Damage

Čas: 32:06 min.

Sestava:

  • Ryan - bicí
  • Sky - kytara
  • Zdenda - baskytara, vokály
  • Vojta - kytara

Facebook a Bandzone


Zveřejněno: 22. 05. 2017
Přečteno:
3947 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 05. 2017 09:14 napsal/a Peťan
Vinyl podruhé
Ano, přesně jak píšeš. Tahle nahrávka si vinyl opravdu zaslouží. Pevně věřím, že do toho kluci a Koník půjdou!
24. 05. 2017 17:20 napsal/a Johan
Vinyl
Opravdu výborná nahrávka, zábavná, pestrá, naprostý souhlas s recenzí. Za mě 8/10 a čekám na vinyl!