Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2017, Redblack / avantgarde metal / Česko

Vypadá to, že jedna kapela a jeden projekt Desedovi nestačí. Vedle domovských DARK GAMBALLE a rok a půl mladých HELLYUM je tu v řadách další sešlosti, jež si říká TRNY & ŽILETKY. Kromě Deseda ji tvoří kytarista/basák/zvukotvůrce Majkl (bývalý člen DARK GAMBALLE) a bubeník Paull Black, který má prsty (paličky) ještě v ROUTE TO THE OTHER SIDE, kapele hrající jižanský (hard) rock. V TRNECH & ŽILETKÁCH ale pořádně přitlačil na pilu, protože mu Majkl coby autor muziky naordinoval řadu rychlých pasáží. A nejen rychlých, ale i řádně tvrdých - od prvního poslechu je zřejmé, že paralel s DARK GAMBALLE tady najdeme méně než více, to už se spíše blížíme HELLYU.

Při vší úctě k Majklovi je to Desed, který na sebe strhává většinu pozornosti. Jeho zpěv je skoro nezaměnitelný; jediné relevantní přirovnání je David Koller, a to v momentech, kdy Desed pěje umírněným civilním hlasem - a to se v případě „Trnů & žiletek“ děje sporadicky. Od začátku se totiž hraje nečekaně nadupaná muzika, v případě úvodních „Trnů“ fičí pointrová pasáž na pomezí thrash a death metalu, Desed taky hlasivky nešetří a řve jako by jej na nože brali... Ale samozřejmě to nevydrží dlouho, po chvíli se překlopí do smířlivějších poloh, přičemž ona smířlivost je příliš hodná na deathmetalisty, ale hodně zlá na rockery; což platí i o muzice. Ta se poměrně dlouho odvíjí celkem obyčejně, standardně, o to zajímavé se stará Desed, který i ve chvílích, kdy řve, dodává skladbě jistou chytlavost - a v okamžiku, kdy začne refrén, už jde o hitovost. Právě díky refrénům na mě „Trny“ zabírají, muziku žel za příliš nápaditou nepovažuji, přijde mi poněkud sterilní, neživá, zbytečně tlačená silou. V podobně dusné atmosféře se zpočátku odvíjí i druhá „Královna Jizva“, v níž nejde posluchači naproti ani Desed, který od začátku lamentuje zoufalým hlasem do odlidštěné strojové muziky.

Velký podíl na vyznění alba má i zahuštěný zvuk. Chápu záměr protagonistů znít chladně, zle, místy i drásat nervy, ale na mě je zvuk zašpiněný příliš. Ale i přes nějaké ty výhrady mě nahrávka baví poslouchat. Chce to trpělivost, čas, více poslechů, pak začnou nabírat reálné obrysy různé zajímavé vychytávky, už v té „Královně“ se objevují třeba pomalejší úseky, které jsou odlehčené a působí vůči okolnímu marasmu kontrastně. Stejně tak ženský recitativ v podání Soni Valáškové, která se s tím moc nepáře a posílá mor na ty, kteří neuctívají její jméno (myšleno královny Jizvy). „Ona“ má k DARK GAMBALLE docela blízko, nebýt tedy občasných thrashových klepaček a Desedova řevu (taky občasného). Opět musím zpěv vyzdvihnout, protože tady se Desed místy dostal až na hranici příčetnosti, přesto mi ty nejvypjatější polohy přijdou chytlavé. „Zvíře“ je ještě pochmurnější, podzimní náladu podtrhují syntetické (pa)zvuky i pochodová tempa, tady se blížíme k depresive divno (snad až) doom metalu. To „Nevědomí“ je o poznání „snesitelnější“, kapela jej zřejmě bere jako první singl, když k němu udělala videoklip. A je to chytrý tah, protože jde o další hitovku, která by mohla oslovit širší publikum (kdyby o to stálo). Závorka je nejspíš stigmatem nejen TRNŮ & ŽILETEK, ale i DARK GAMBALLE a řady dalších z metalového podzemí se rekrutujících kapel, které se postupně přetransformovaly - fanouškovská základna jim zůstala spíše z minulosti a nové posluchače hledají nesnadno...

Ale TRNY & ŽILETKY dělají pro to, aby zaujaly a nenudily, dost, a když už si říkám, že v první polovině vystřílely všechny ostré náboje, překvapí avantgardní „Vlk a město duchů“, ve které se objevuje flétna v podání hostující Hedviky Šlápotové, někdejší členky DARK GAMBALLE, i klavírní tóny, které jsou v ostrém kontrastu vůči jinak (opět) agresivní muzice. Podobně zamotaná je i „Chyba“, „Jižní anděl“ se pak sype v modern thrash/death stylu, ale taky pěkně zamotaně, až mě napadá, že první polovina nahrávky byla ještě k posluchači vstřícná... (úsměv) Ale i tady se dá najít cosi speciálního, saxofon, kterým Přemek Máčel skladbu posunul do lehce alternativních sfér. „Krvavé noční sporty“ dlouho fičí v thrash´n´rollovém duchu, přímočará vypalovačka by mohla být docela old school, kdyby se nepřeklopila v další ponurost, do které Desed deklamuje ne zrovna veselá slova... a co na konci „vyvádí“ saxofon, to snad ani nelze slovy pospat. (úsměv) Úplný závěr je pak celkem logicky umírněnější, saxofon sice opět nechybí, ale v „Akátu“ není tak rozverný a lépe zapadá do celku, který po předchozích atacích nervové soustavy díky příjemným melodiím a čistému zpěvu i pohladí.

Nic laskavého ale nepřináší texty. Zhruba polovina je věnovaná „jí“, té, která autorovi zanechala šrámy na duši i na těle („ochotně se svlíkáš, ozdobená žiletkami“, „lehávám s tebou mezi skalpely“, „škrábni mě kouskem vázy, kterou včera rozbila jsi pro štěstí“...). Ale není to tak černobílé, jestli si tedy slova dobře vykládám - „Ona“ je spíše o smutku nad ztrátou kamarádky, jíž v těle kolovaly jedovaté trny (drogy?). Zamyšlení hodný je určitě vlčí text, který pojednává o havárii jaderné elektrárny Černobyl, ale ono obecně platí, že Desed píše zajímavě, ať popisuje touhy dravce (dvounohého), nebo různé životní strasti.

CD je zabaleno v černobílém lakovaném digipacku, přičemž písmenka a obrázky jsou bílé, podklady pak černé. Vložený booklet pak disponuje ještě šedou barvou, jež tvoří podklad pro texty a siluetové fotky, které zachycují kapelu v klipu ke skladbě „Nevědomí“. Grafika je umírněná, dalo by se říci obyčejná, ale z mého pohledu určitě lepší než nějaká patlanina.

Seznam skladeb:

  1. Trny
  2. Královna Jizva
  3. Ona
  4. Zvíře
  5. Nevědomí
  6. Vlk a město duchů
  7. Chyba
  8. Jižní anděl
  9. Krvavé noční sporty
  10. Akát

Čas: 40:00

Sestava:

  • Majkl - hudba, kytara, basa, zvuky
  • Desed - texty, zpěv
  • Paull Black - bicí, perkuse

Hosté:

  • Přemek Máčel - saxofon
  • Hedvika Šlápotová - flétna
  • Soňa Valášková - recitativ

www.bandzone.cz/trnyaziletky
facebook.com/trnyaziletky
trnyaziletky.bandcamp.com

 


Zveřejněno: 25. 05. 2017
Přečteno:
3788 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář