Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/2LP 2017, Day After / rock, emo hardcore / Česko

Nejen studiově sešla za poslední roky ESAZLESA z očí. Pauza, která od posledního EP „St. Tropez“ trvala čtyři roky, však přispěla k tomu, že poprvé v historii těchto Západočechů se mají posluchači možnost pokochat velkou deskou. Ta následuje po sérii menších formátů a svou délkou uplynulá čtyři léta plně kompenzuje.

ESAZLESA se v tuzemském rybníčku vyšvihla do role nejrespektovanějších spolků. Občas až nekriticky přijímaných, ale nutno podotknout, že díky jejich přirozenosti, emocionálnímu náboji a divoké živé prezentaci si svou pozici zaslouží, a i když je třeba nehltáte plnými doušky, minimálně respekt je na místě.

S předchozími nahrávkami to mám vždy tak půl na půl. Formálně nemám co vyčítat, k úplnému nadšení jsem se nikdy neprokousal. Podobně je to i s letošním albem „Společnost psů“. Shledávám na něm velké množství pasáží a postupů, kdy mám pocit, že to lépe udělat nejde, na druhou stranu se najdou místa, která mě nenaplňují a znějí v podstatě obyčejně. Tápání u mě vždy vyvolává vokál zpěváka a kytaristy Boušeho. V podobných vodách se nikdy nerodili výteční zpěváci, sázelo se spíš na řev a z něho vysílané emoce. Ač mi nikdy kdo ví jak velcí zpěváci nepřišli ani u tuzemských špiček typu LVMEN, většinou mě jejich vokál nerušil. No… asi bych kecal, RAVELIN7 taky dřou uši. V tomto bodě to ale asi evidentně cítím jinak, protože kapela si pozvala na album celou řádků hostů a jeden z nich je právě Jan Mužík z RAVELIN7, což je přesně ten typ vokálu, díky kterému tuto kapelu poslouchám s výhradami.  Dalším z výrazných hostů za mikrofonem je Markéta z NEGERA, jejíž projev se mi v její domovské kapele líbí víc než tady, jako by se nakazila od Boušeho… (úsměv).

Po hudební stránce je album napěchované hravou hudbou, což nutně nemusí znamenat divokou a nespoutanou. Na kapele je cítit vývoj. Struktura skladeb je propracovaná do detailu, směřování jednotlivých kompozic má smysl a jakýsi řád. Přesto se „Esa“ nedrží jednotné šablonky a s každou další skladbou dokáží překvapit, nebo do ní implantovat nějaký vliv zvenčí – mimo běžné standardy a mantinely. Jako třeba hipsterská blackmetalová sypačka v „V mracích“, která v takovéto krátké formě funguje dobře. Za nejzajímavější věc považuji čtvrtou „Egerland“, která zní jako mix CRIPPLED BLACK PHOENIX s kvalitním country, což je dnes už věc normální, když to hraje i Nergal (dobře!) a třeba i David Vincent.

Výsledná tvář ESAZLESA působí oproti minulosti lehce zklidněnější formou a víc než emo hardcoreově zní rockově, možno si dle potřeby dosadit předložku post, což jim poměrně sluší. Jak už je zvykem, kapela se může opřít o kvalitní české texty, na kterých spolupracuje s textařem Zdeňkem Ježkem. Na tomto poli se jedná opět o pestrou záležitost, která má většinou spíš přesah do básnického abstraktna, ale dokáže být i trefná – viz manželský slib v duetu „V dobrém i zlém“.

Graficky nikdy ESAZLESA nepatřila do kategorie skupin, které mi jsou blízké. „Společnost psů“ je potom suverénně nejošklivějším obalem v jejich historii a vůbec nejde o tu růžovou barvu. Ovšem to pro mě není překvapení, tady v tom bodě se rozcházíme úplně jiným směrem. Tak to prostě je.

„Společnost psů“ je ve finále zajímavá deska a nebojím se říct, že se jedná o nejlepší zaznamenaný materiál skupiny. Jakási pomyslná klapka mi neustále brání se naplno pro tuhle kapelu nadchnout, což u mě přetrvává od jejich vzniku, ale tu kvalitu, provedení a chuť, jenž z nich přímo tryská, nelze ignorovat.

Seznam skladeb:

  1. Odvracení se
  2. Společnost psů
  3. St. Tropez II
  4. Egerland
  5. V dobrém i zlém
  6. _
  7. Mezek
  8. Bloudící městem
  9. Po zádech
  10. V mracích
  11. Bez lidí

Čas: 61 minut

Sestava:

Lukáš Bouška – kytara, vokál
Tomáš Macek – kytara
Jan Hrivňák – bicí, klávesy, texty
Ondřej Helar – basa, vokál
Zdeněk Ježek – texty

https://www.facebook.com/esazlesa

 


Zveřejněno: 19. 05. 2017
Přečteno:
4081 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář