Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Brněnský klub Melodka hostil již šestnáctý ročník udílení publicistických rockových cen Břitva...

Břitva ve znamení Malignantů, Papagáje či poslední Orby

Brněnský klub Melodka hostil již šestnáctý ročník udílení publicistických rockových cen Břitva, které se zaměřují na převážně tvrdé až extrémní žánry a jejichž letošní završení proběhlo netradičně v rámci akce Waiting For The Summer.

Hlavní kategorii s velkým náskokem ovládlo album „Formulӕ“ mezinárodně slovutných MASTER'S HAMMER, kteří letos po zhruba čtvrtstoletí dlouhé koncertní pauze odehrají vystoupení na Brutal Assaultu, jenž jako již tradičně zvítězil v rámci festivalů.

Cenu za druhé místo díky albu „The Metallist“ převzali MALIGNANT TUMOUR, jejichž ostře metalový rokenrol se dále dočkal ocenění za hraný dokument „The Way Of Metallist “ a videoklip „Walk As We Talk“, ale především se stal vstupenkou do Galerie legend. Do ní byla dále uvedena zcela zásadní osobnost dějin českého bigbítu Vladimír Mišík se skupinou ETC… a jedni z prvních domácích heavymetalových průkopníků VITACIT.

Výrazných výsledků dosáhl i největší tuzemský punkový vydavatel Papagájův hlasatel, jehož triumf v rámci firem způsobila loni mimořádně intenzivní produkce nových i reedičních nahrávek, z nichž vinylová edice dávného dema „Řeznickej krám“ kapely TELEX se rovněž dočkala ocenění.

Médiem roku byla vyhlášena proslulá hardcorepunková bible Hluboká orba, jejíž vůbec poslední číslo bylo dokončeno až po smrti hlavního tvůrce Filipa Fuchse, jemuž byl věnován i bronzově oceněný festival Killed By Brno, konaný s podtitulem Filip Forever Gig, a jehož loňská předčasná smrt byla označena coby jedno z největších zklamání roku.

Mezi další výrazná zklamání se zařadilo úmrtí legendárního kytaristy Radima Hladíka, ale také zrušený koncert skupin TÖRR a ROOT, jímž se město Valašské Klobouky loni na podzim dočkalo převážně negativní pozornosti metalových příznivců a médií. Pokud hlasující publicisty něco naopak potěšilo, byla to hlavně společná iniciativa skupin odmítajících hrát s kapelou ORTEL.

Kategorie Album, Festival, Médium a Firma ocenily první 3 místa, v rámci Zklamání získaly nejvíce hlasů 3 různé skutečnosti, Galerie legend každoročně oceňuje 3 skupiny.

Album roku: 1. MASTER'S HAMMER – Formulӕ, 2. MALIGNANT TUMOUR – The Metallist, 3. DEMIMONDE – Cygnus Oddyssey

Objev roku: MALLEPHYR

Neřadové album roku: TELEX – Řeznickej krám (LP edice)

Minialbum & split & singl roku: CULT OF FIRE – Life & Sex & Death

Video roku: MALIGNANT TUMOUR – The Way Of Metallist 1991-2016

Videoklip roku: MALIGNANT TUMOUR – Walk As We Talk

Kniha roku: Václav Votruba – Kniha kovu

Festival roku: 1. Brutal Assault (Jaroměř), 2. Obscene Extreme (Trutnov), 3. Killed By Brno – Filip Forever Gig (Brno)

Médium roku: 1. Hluboká orba, 2. Pařát, 3. Fobia

Firma roku: 1. Papagájův hlasatel, 2. MetalGate, 3. Obscure Promotion & Brutal Assault Agency

Potěšení roku: společná iniciativa skupin odmítajících hrát s kapelou ORTEL

Zklamání roku: zemřel Filip Fuchs (Hluboká orba, SEE YOU IN HELL, United Crusties), zemřel Radim Hladík (MATADORS, BLUE EFFECT), Valašské Klobouky rušící koncert TÖRR a ROOT

Galerie legend: Vladimír Mišík & ETC..., VITACIT, MALIGNANT TUMOUR

 

Kompletní výsledky vyjdou v neděli 14. května na webu www.cenybritva.cz.

 


Zveřejněno: 13. 05. 2017
Přečteno:
3673 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 05. 2017 08:24 napsal/a Coornelus
MH
Návratovky za mě: 1. Konve (o parník před zbytkem) 2. Formule 3. Vagus 4. Mantras. Šlágry se nedaj poslouchat :-)))
19. 05. 2017 08:07 napsal/a immortal
Jj
Pravda Johane, před Mantras ta fošna určitě je. Nějak jsem na to pozapomněl, ale Vagus se mi líbí víc resp. je pro mne poslouchatelnější. Nic proti gustu, tisíc lidí, tisíc chutí.
18. 05. 2017 19:52 napsal/a Johan
MASTER´S HAMMER -> Immortal, Sagi
MASTER´S HAMMER s loňským albem vyhráli všechny ankety, nejen Břitvu, ale i redakční bilanci tady na Fobii a včera i Cenu Anděl. Což znamená, že se deska líbí... Nesouhlasím s tvrzením, že jsou Formule nejslabší z novodobých nahrávek, z mého pohledu je druhá za Konvemi, před Vagusem i Mantras... O Okultistovi netřeba více psát, to je klenot, Šlágry se mně taky nelíbí, k tomu jsem cestu nenašel, jedna skladba se dá poslouchat, zbytek není nic pro mě :-)
17. 05. 2017 22:46 napsal/a immortal
Re: MH
Tak Šlágry mohou oslovit snad jen příznivce Evy a Vaška. Slušně řečeno to byl úlet nejhrubšího zrna. Jinak bych nezavrhoval ani Okultistu, tam bych řekl, že si Štorm pohrál s texty bravurně. Poslední fošna se mi jeví z těch novodobých jako nejslabší o nějakém BM už nemůže být řeči, ale proti gustu...hodnotitelé vyhodnotili...hotovo.
16. 05. 2017 16:28 napsal/a Oliva
MH
Jak se zdá, mnoho lidí má na Master's Hammer značně odlišný názor než Sagi. Svědčí o tom nejen výsledky Břitvy, ale i nominace h&h Andělů nebo redakční anketa Fobie. Franta Štorm je podle mě jeden z naprosto nejlepších textařů u nás a také hudebně mě i ta poslední deska převážně baví, stejně jako víceméně všechny minulé desky. Možná je to tím, že nejsem žádný ortodoxní metalista, takže mě nijak nevadí ani ony metalisty tolik proklínané Šlágry, jež jsou z mého pohledu zajímavým experimentem, v jehož rámci si dokážu najít minimálně 3-4 oblíbené skladby. Souhlasím s tím, že Rituál a Konve jsou vrcholem, ale ostatní desky podle mě jen o něco zpět.