Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MCD 2017, Slovak Metal Army / modern metal / Slovensko

Vypadá to, že nad aj pod Tatrou sa blýska. Po delší době se na Slovensku objevil agilní label, za kterým stojí Juraj Haríň, známá postava slovenského undergroundu z před zhruba dvaceti lety, kdy vydával časopis Rock Extremum i muziku pod hlavičkou Immortal Souls Productions. Loni se Juraj po dlouhé odmlce do metalového kolotoče vrátil s novým projektem Slovak Metal Army a s jasnou vizí podporovat jen a pouze domácí kapely. Jedna z prvních, která se pod logem SMA objevila, se jmenuje DEATH SENTENCE. Ne, nejedná se o někdejší doommetalovou partu z Moravy, ale o v podstatě nové těleso z Banské Bystrice, které existuje zhruba dva roky. Což je v souvislosti s volbou názvu kapely tak trochu faux pas, protože v dnešní době stačí pět minut na zjištění, jestli už někdo totožný název nepoužil... a tady jej nepoužili jen Brňané, ale i další kapely.

Slovenští DEATH SENTENCE se na debutu prezentují, zjednodušeně řečeno, moderním metalem, který čerpá z thrash i death metalu a neštítí se ani metalcore a odboček jinam. První song začíná ve středním tempu, ale po „předehře“ se rozjíždí svižná natlakovaná muzika, z které výrazně vyčnívají bicí a vokály; kytary jsou podivně zahuhlané, což je obecně problém celé nahrávky, když kapela přitlačí na pilu. Ve volnějších pasážích, nebo když se objeví vyhrávka či sólo, jsou kytary normální, dobře zní i v thrashovém úvodu „Lose Everything“, která je o poznání jednodušší než první song a má takovou celkem čitelnou strukturu. Thrashoví staromilci asi budou mluvit o moderně, ale ono je to spíš dané produkcí, hudebně se o žádnou velkou modernu nejedná, snad jen prostředek je jinde, zvolnění se u thrash metalu na tak dlouho nenosí.

Jestliže jsem uvedl, že vyčnívá zpěv, tak je třeba dodat, že se Kain snaží o co největší pestrost, takže různorodě řve/křičí a přidává i čisté polohy, ve kterých ale není úplně silný v kramflecích, hlavně v „Lose Everything“ jsou vokály hodně nejisté. Ona je místy nejistá i kapela, která se za každou cenu snaží o variabilitu a v jedné skladbě toho chce stihnout co nejvíc, takže opustí celkem nosné téma pro jiné, z mého pohledu méně zajímavé – což se děje v dobře načaté „Darkest Night“, která se postupně překlopí do nezáživné polohy. Poloakustický úvod „Voodoo Doll“ pěkně předznamenává navazující melodickou pasáž a písnička se víceméně odvíjí v režii silných melodií, které se otírají o metalcore, ale i o grunge a indie rock, nebo jak lépe vyložené oddychové momenty zařadit. S melodiemi kapela pracuje i dále, postupně jako by se propracovala od nadupané muziky k umírněnější, kytary kouzlí i nějaká sóla a i když by mě teoreticky měly spíše bavit ty ostřejší skladby, ve finále mi druhá polovina alba přijde zajímavější. Až na poslední „The City Of Dead Angels“, která je ponurá a chybí v ní nějaký zajímavý nápad, pořád je to husté a hutné a zapamatovatelné cosi nikde. Závěrečné „Outro“ je elektronická hříčka, která by spíše pasovala k nějaké industriální kapele.

Ve finále mi „Burning World In My Hands“ přijde jako typické hledání se, zkoušení různých poloh, žánrů, postupů, které zatím tvoří nesourodý celek. Debut DEATH SENTENCE nenadchne, neurazí, neudělá díru do světa, ale ani nedopadl nikterak tragicky. Ono omílané „každý nějak začínal / každý začátek je těžký“ tady platí na sto procent, takže není třeba lámat hůl ani kytary, náznaky čehosi zajímavého tu jsou, jen by to chtělo zpřehlednit – což platí i o zvuku.

Standardnímu obalu v podstatě není co vytknout, na druhou stranu ale není co chválit. Informace nechybí žádné, fotek je taky víc než dost, ale že by se jednalo o něco svěžího nebo interesantního si nemyslím. Hlavně titulní strana, byť koresponduje s názvem alba, příliš krásy nepobrala.

Seznam skladeb:

  1. Damned Empty Generation (President Is Dead)
  2. Lose Everything
  3. Darkest Night
  4. Voodoo Doll
  5. The World Is Waiting
  6. The City Of Dead Angels
  7. Outro

Čas: 25:02

Sestava:

  • Marek alias Kain – spev
  • Martin Bahna alias Baxa – bicie, sprievodný spev
  • Adam Turňa – basgitara
  • Lukáš Letovanec – gitara
  • Samo Mlynárčik – gitara

www.fb.com/deathsentenceoffc
www.slovakmetalarmy.sk


Zveřejněno: 18. 05. 2017
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 05. 2017 10:33 napsal/a Coornelus
název
Ten název kapely... to je neštěstí :-(