Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, World Terror Committee / black metal / Řecko

Zprvu jsem samozřejmě očekával, že helénské božstvo skrývající se pod názvem ACHERONTAS se vydá cestou již nastolenou. Minulý opus „Ma​-​IoN (Formulas of Reptilian Unification)“ byl skvělou ukázkou rituálního a ambientem nasáklého černého umění, které dokázalo pohltit na dlouhé hodiny. Čekal jsem tedy něco ve stejném duchu, okořeněného o nové nápady. Nové album se dokonce vydává za pokračování minulého dílka, pod názvem „Amarta अमर्त (Formulas of Reptilian Unification Part II)“. Skutečnost je ovšem jiná, ACHERONTAS se vrací zpět k primitivnosti. Nečekejte ale žádný „raaaww...“ black metal, stále se jedná o vysoce sofistikované umění.

Že by ale ACHERONTAS v mezidobí mezi alby nějak stagnovali, to se rozhodně říci nedá. Nejdříve přišel v roce 2015 split s finskými HORNA s názvem „Atavistic Resurgence“, kde řečtí přispěli pouze s jednou, ale dle mého vydařenou kompozicí. Zato na druhém splitu se SLIDHR v roce 2016 vyznívala parta okolo Acherontase velice slabým dojmem - SLIDHR jsou formát, o tom žádná. Jedná se ovšem „jen“ o splity a regulérní album je regulérní album..

Spolu se zveřejněním obalu, názvu alba a veškerých detailních informací se chlapci z Athén vytasili s prohlášením, že se tedy vrací zpět, jak už jsem naznačil výše, k primitivnějšímu znění materiálu. Mně osobně toto prohlášení moc sympatické nepřišlo, a to především kvůli důvodu, o který se tento text opíral. Rozhodně si onu zprávu dohledejte na facebookové stránce kapely, já to v recenzi rozebírat nechci, zabralo by to určitě pár dlouhých odstavců. Nicméně pokud má onen návrat k časům minulým vyústit v kvalitní materiál, tak vše prominuto. Fanoušek by měl následovat umělce.

Mimochodem, famozní nezmar Gionata Potenti, aka Thorns již není členem ACHERONTAS. Jeho místo na bubenické stoličce obsadil Tom Vallely z londýnských LYCHGATE či řeckých MACABRE OMEN.

„Amarta अमर्त (Formulas of Reptilian Unification Part II)“. Dostává se nám typického rukopisu ACHERONTAS, ač bez ambietních proporcí. Řekové jsou přímočařejší, mají větší tah na branku. Nicméně vokál samotého Acherontase je to, co je poznávacím znamením jejich přednesu. A právě on zde káže naprosto skvěle, jak je u něho zvykem. Jeho vokál je neskutečně uhrančivý, a to především v čistém provedení. Vallely nijak nezaostává za Thornsem, jeho hra se mi líbí, dostává dost prostoru, především po zvukové stránce, každé cinknutí do činelu je slyšet. Namátkou budiž třeba pátá „Yesod Inversum“, tam v některých pasážích Tom přehlušuje celý arsenál nástrojů... no a jestli mu někdo více než slibně sekunduje, tak je to na kytaru hrající Saevus Helcath. Je to on, kdo dává albu nejvyšší rozměr hned po Acherontasovi. Naprosto v každé skladbě je nespočet jeho vyhrávek, nápadů, změn. Ať už se jedná o řezavější pasáže („I-AM Ness...“), nebo melodické sólo v jedné z nejlepších skladeb na albu s názvem „Rosa Andromeda“.

Řečtí přecházejí z pomalejších, táhlých pasáží, do rychlých spádů, kde především kytarové plochy tvoří působivé momenty. Málokdy narazíme na nějaké opakování již vyřčeného, skladby oplývají zvraty, Acherontas předvádí jak čistý, tak jeho typicky blackový přednes. Žádná skladba se nenese v monotonním duchu. Všude je co vstřebávat, či objevovat nové a toho si vážím. Konec alba náležitě obstará pomalá, melodiemi protkaná „Amarta“, aby vše opět utichlo v akustických kytarách...

ACHERONTAS servírují sofistikovaný materiál, avšak bez přidaných ambientních a rituálních hodnot. Na jednu stranu zklamání pro fanouška minulého počinu, na druhou stranu... no a co? Řekové si umí výborně pohrát s kytarovými plochami, které i tak onu atmosféru podávají na temném podnose. Některé pasáže jsou opravdu uhrančivé a není třeba pachu z kadidla ani svícnů na oltářích. ACHERONTAS se rozhodli nasekávat, a k tomu příležitostně rozjímat. Abych pravdu řekl, celkem jim to žeru, ač jsem byl velice, ale velice skeptický. Otázkou je, co by bylo bez Acherontosova vokálu, ten chlápek má v sobě neuvěřitelnou esenci všeho nadpozemského. Další sympatickou věcí je, že album nenudí a není třeba vaty. I když tomu nahrává i vcelku krátká a rozumná stopáž. Kéž by si toto uvědomovalo více spolků. 

Seznam skladeb: 

  1. Tablets of Mercury
  2. Schism of Worlds
  3. I-AM Ness - The Tradition of EYE
  4. Sopted Denudata
  5. Yesod Inversum
  6. Rosa Andromeda
  7. Savikalpa Samadhi
  8. Amarta
     

Čas: 47:29

Sestava:

  • Acherontas V.Priest - vokál, kytara, basa
  • Saevus H. - kytara
  • Scorpios Androctonus - klávesy, basa, vokály
  • Hierophant - basa 
  • Tom Vallely - bicí
     

https://acherontascoven.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/W.T.C.Productions 


Zveřejněno: 09. 05. 2017
Přečteno:
3579 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář