Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, které vychází v květnu 2017 + tipy na koncerty.

V květnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Květnové tipy: Coornelus

SÓLSTAFIR (Island) – „ Berdreyminn“
Rock, Season of Mist
Koncem května se objeví na pultech šestá řadovka SÓLSTAFIR. Pro jedny kapela z kategorie „bejvávalo líp“, pro druhé neustále se vyvíjející organismus, který už sice dávno není metalem, ale hudbou s velkým přesahem a vlastní nenapodobitelnou tváří. Skupina, která proslavila Island víc než chrlící sopka Eyjafjallajökull, promlouvá ke stále většímu publiku a za sebe jen doufám, že si neustále dokáže uchovat své ostrovní kouzlo a na novince „Berdreyminn“ vytvoří svou neopakovatelnou atmosféru plnou vydařených skladeb.

THE RUINS OF BEVERAST (Německo) – Exuvia
Death/doom/black, Ván Records
Alexander von Meilenwald, jediný to člen THE RUINS OF BEVERAST, vydá své páté řadové album, které to nebude mít lehké. Očekávání jsou totiž obrovská. To, co vytvořil na dosud posledním albu „Blood Vaults - The Blazing Gospel of Heinrich Kramer“ v roce 2013, byla hotová apokalypsa. Loňské vánoční připomenutí se s dvouskladbovým EP očekávání ještě navýšilo. Je evidentní, že tento chlapík umí a tak nezbývá než pár dnů vydržet. Nelze očekávat nic jiného než pořádnou porci atmosférické hudby na pomezí death doomu s blackovým feelingem té nejvyšší kvality.

SABBATH ASSEMBLY (USA) – „Rites of Passage“
Okultní doom/rock/folk, Svart Records
SABBATH ASSEMBLY jsou poměrně aktivní kapelou, co se vydávání desek týká. Za posledních sedm let už se přihlásí s pátým albem, které by se mělo opět zabývat tématikou zla, ale zároveň i dobra. Kapela se totiž hlásí k učení Církve Posledního soudu, což možná ani přesně nevím, jestli chci do detailu znát. Nicméně kapele, v jejíž začátcích fungovala za mikrofónem má oblíbená Jex Thoth, nelze upřít potřebnou zvláštní auru a smysl pro tvorbu slušných skladeb, kterým vládne pro tuto disciplínu tak potřebný skvělý vokál, jakým disponuje zpěvačka Jamie Myers.

Tipy na koncert:
11. 5. ORANSSI PAZUZU, COBALT, DEMIMONDE – Praha, Futurum
12. 5. Waiting for the Summer s vyhlášením cen Břitva – Brno, Melodka
16. 5. BONGZILLA, BLUES FOR THE RED SUN, KING KEPORKAK – Praha, Strahov 007

 

Květnové tipy: Opat

HATE (Polsko) - „Tremendum“
Death metal, Napalm Records
Polští HATE se zejména posledními čtyřmi až pěti deskami zařadili do čelních pozic tamní metalové scény. Hlavně počiny jako „Morphosis“ (2008) nebo „Erebos“ (2010) jsou v mém osobním žebříčku hodně vysoko. Předešlé „Crusade:Zero“ už nebylo tak zásadním dílem, přesto šlo o nadprůměrnou a vysoce kvalitní záležitost. Po jeho vydání ale kapelu opustil dlouholetý kytarista Destroyer (KRIEGSMASCHINE), HATE poté pro koncerty doplnil Domin, zda se však zapojil i do komponování „Tremendum“ nevím. Každopádně se na novinku, která vyjde již v pátek 5. května u rakouských Napalm Records, těším velice. HATE už dříve zveřejnili úvodní skvělou palbu „Asuric Being“, jíž následně doplnili o klip k „Numinosum“, která už takovou peckou není. V rámci celkového konceptu však může být vše jinak.

GOD DETHRONED (Nizozemsko) - „The World Ablaze“
Blackened death metal, Metal Blade Records
V roce 2010 vydali fantastické album „Under the Sign of the Iron Cross“ a chvíli nato se rozpadli. Upřímně jsem konce Nizozemců GOD DETHRONED litoval, v roce 2014 ale byli zpátky a výborný set předvedli i na festivalu Brutal Assault. A teď jsou plnohodnotně zpět, když také 5. května vydají u Metal Blade Records desetiskladbovou desku „The World Ablaze“, z níž už nyní lze slyšet songy „On the Wrong Side of the Wire“, „Annihilation Crusade“ a titulní „The World Ablaze“. Po reunionu doplnili GOD DETHRONED basák Jeroen Pomper a kytarista Mike Ferguson, i na jejich vliv můžeme být zvědavi.

CULT OF ERINYES (Belgie) - „Tiberivs“
Black metal, Code666 Records
Kapela, jejíž debut „A Place to Call My Unknown“ mě v roce 2010 naprosto uzemnil. Nadšení pokračovalo i s její částí splitka s tureckým projektem ZIFIR, druhou řadovkou „Blessed Extinction“ nebo krátkým EP „Transcendence“. Je tedy logické, že jsem nesmírně natěšen na to, s čím dvojice Mastema a Corvus přijde tentokrát. Na „Tiberivs“ se kromě nich podíleli Déhà (bicí, klávesy, kytara), Algol (basa, kytara), Baron (kytara), Marc DeBacker (kytara) a Alex (basa v první skladbě „Achaea, 41 B.C.“). Horší zprávou je, že vokalista Mastema ještě před vydáním desky kapelu opustil a jeho místo v budoucnu zastoupí zmiňovaný multiinstrumentalista Déhà. Bude těžké Mastemův charakteristický hlas nahradit, kromě blackového ryku totiž u CULT OF ERINYES využíval i velmi příjemné polohy čistého vokálu. Slyšte skladby „Germanicvs“ a „Loner“. Zbytek 17. května.

OFERMOD (Švédsko) - „Sol Nox“
Black metal, Shadow Records
Po pěti letech se s novým počinem vytasí Mika Hakola a jeho luciferiánská družina OFERMOD. Obě předchozí řadové desky „Tiamtü“ a „Thaumiel“ byly skvělými i neotřelými zážitky. OFERMOD jsou sice jasně zařaditelní do škatulky black metal, neváhají ale do své hudby začlenit ani vlivy deathu a občas nechybí ani náznak heavy metalu. Kapela na to prostě jde po svém, což se v dnešní době cení. Album na formátech CD, LP i MC vydá 29. května firma Shadow Records a slyšet z něj už teď můžete songy „The Alpha of the Antichrist“ a „Smaiut N Set“.

DØDSENGEL (Norsko) - „Interequinox“
Black metal, Debemur Morti Productions
DØDSENGEL se před pěti lety vytasili s poměrně neobvyklým dílem. Dvojalbum „Imperator“ totiž dosahovalo celých dvou a půl hodin, což na jeden zátah rozhodně není jednoduché vydržet, přestože jde o počin velmi kvalitní. Tentokrát už se podobné dávky nedočkáme, „Interequinox“ bude ale i přesto bezesporu albem hodným větší pozornosti. Dvojice Kark/Malach Adonai si tentokrát připravila 11 okultních skladeb, které doznají 19. května podoby CD i LP díky francouzskému labelu Debemur Morti Productions. Poslechněte předposlední kompozici na „Interequinox“ s názvem „Gloria in Excelsis Deo“.

Tipy na koncert:
5. 5. LAID TO WASTE (křest CD), EXORCIZPHOBIA, BRAINDEAD, 1000 BOMBS – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
18. 5. GRÁ, ARS VENEFICIUM, EYELESSIGHT – Praha, Exit-us

 

Květnové tipy:  Johan

INSANIA – „Na počátku byl spam“
Insania music, X Production / Redblack
INSANIA je natolik profláklý pojem, že další slova jsou zbytečná, nehledě na to, že právě ve hře se slovy je principál tohoto kabaretu Poly mistr. Zkuste tedy dvě ochutnávky z alba, které vyjde v polovině května: „Nebe a Nietzsche“ a „Mezi námi přeskočila jiskra“.

AJATTARA (Finsko) – „Lupaus“
Black metal, Svart Records
AJATTARA možná nepatří mezi nejznámější finské party, ale za dvacet let jejími řadami prošla celá řada více či méně známých muzikantů a do letošního roku disponovala osmi řadovými počiny. Ten devátý se objeví za pár dní a bude jakýmsi restartem kapely, která se před pěti lety odmlčela, ale nyní se vrací ve víceméně totožné sestavě; jen bubeník se změnil, protože ten minulý už není mezi námi. AJATTARA na novince servíruje black metal ne úplně tradičního ražení, byť všechny běžné atributy žánru používá - krkavčí hlas, severské mrazivé kytary, rychlé tempo; přidává k nim ale nemalou dávku originálně pojatých pasáží a nešetří ani melodiemi. Přesvědčit se o tom můžete od 12. května, kdy Svart Records vydají CD i 2 verze gramodesek.

NARGAROTH (Německo) – „Era Of Threnody“
Black metal, Inter Arma Productions
Další dvacet let fungující kapela, nebo spíše projekt Ashe, svého času používajícího pseudonym Kanwulf, jinak Reného Wagnera. NARGAROTH vždycky patřili mezi tradicionalisty, ale postupem času ostré hrany trochu obrousili a pokračují v tom i na „Era Of Threnody“. Z novinky, kterou 16. 5. vyvrhne Inter Arma Productions, zní black metal protkaný nečekanými zpestřeními, takže úplná vyhlazovací jízda to není, objevují se i pomalejší melancholické pasáže, nad kterými Ash přemýšlel dlouhých sedm let, jež uplynuly od předchozí desky.

DESIRE FOR SORROW (Česko) – „Visions“
Cyberpunk / melodic black metal, MetalGate Records
Na tenhle počin jsem opravdu zvědavý. Ne natěšený, protože až tak muziku jihočeské svého času meloblackové party „nežeru“, ale zaujal mě promo text vydavatele, který hovoří o cyberpunku namíchaném do melodického black metalu. Moc si to neumím představit, ale uvidíme... Koncepční album vydají, stejně jako předchozí počiny kapely, MetalGate 13. května, a slibují i speciální grafické pojetí obalu, o který se postará mezinárodní grafické studio All4Band.

Tipy na koncert:
6. 5. ČAD, CATASTROFY, LAHAR, CONOPED - Písek, Pí
19. – 20. 5. Punx Picnic 2017 aka Käng Attack! - Praha, Modrá Vopice
25. 5. RAGNAROK, CVINGER, INFINITYUM, AETERNUM VALE - Praha, Nová Chmelnice


Zveřejněno: 01. 05. 2017
Přečteno:
3552 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář