Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

CELEBRATUM - Instinct CD 2004 - METAL AGE

Tak tohle cédéčko je plné překvapení!

Překvapení  č. 1 ? album norské blackmetalové skupiny vydává slovenský label Metal Age Productions. Před pár lety nemyslitelné, dnes skoro normálka, nikdo se nad tím ani nepozastaví.

Překvapení č. 2 ? to nastává v okamžiku zasunutí mechaniky playeru, kdy se na displeji objeví na black metal neuvěřitelných 58 minut. Jak se s takhle dlouhým časem pomalovaná pětice Romul (voc), Vargon (dr), Wahrrl (guit) a Morchyon (guit) a Vlad Tepes (bass) asi popere?

Překvapení č. 3 ? nepoprali se s tím zle. Úvodní bezejmenné intro nemá s black metalem resp. metalem obecně nic společného, radost by z něj mohl mít sběratel hluků Radek Kopel. Death-Gate už je ale nátěr černočerný, u kterého musím ocenit všechny mistry obsluhující strunné nástroje. Z jejich strany totiž nejde o bezhlavé drhnutí strun, ale o pestrou a zajímavou hru. Trošku horší je to s bicíma, ty sice jedou rychle a přesně, ale dost monotónně. Chvílemi si pánové vzpomenou, že někdy před 8 ? 9 lety začínali jako doom/death kapela a zvolní tempo, což není na škodu. Abych nezapomněl na zpěv, nebo spíše projev hlasivek Romula, tak ten je většinou typicky blackový skřehoto ? chrapot. Občas mi nezapadá rychlost řevu do rychlosti hudby ? ta jede dvakrát rychleji a trochu  to ruší. Co ale neruší, naopak uším lahodí, je porce kytarových vyhrávek, které jsou všudypřítomné a odlišují tím Celebratum od podobných spolků. V půli alba nastává ozvěna intra, hudba šestky je jako stvořená do nějakého temného filmu. Nejlepší kus na desce má číslo 7. Úvodní zvuk bicích připomíná bušení kladiva do kovadliny a pak se rozjíždí uhrančivá kytara a přecejen trochu uhlazenější vokál (ale v rámci stylu, žádná čistota to není) a skladba projde řadou zvratů temp a nálad.

Překvapení č. 4 ? na CD jsou návdavkem  umístěny dvě videa ? jedno koncertní  a jedno filmové, což také u podobných kapel nebývá pravidlem. Koncertní záznam ukazuje, že Norové pěkně šlapou i před lidma, černobílý videoklip z nějaké továrny má netradiční ?scénář? a je hodně ujetej.

Překvapení č. 5 ? mě se tohle CD líbí jako celek ? zajímavá ponurá muzika chvílemi díky strojovému tempu zamíří až k industriálu, k tomu velmi povedený zvuk, video bonusy ? to vše je OK. Trošku únavná je akorát ta stopáž, protože po jednom soustředěném poslechu cítím únavu a další play mačkám až po nějaké té pauze. Jinak ale za své penízky obdrží kupující kvalitní zboží.

Čas: 58:05

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Death-Gate
  3. Ecstacy of Pain
  4. Revenge
  5. Riders of Storm
  6. Act of Insanity
  7. Mirror of Suffocation
  8. Sweet Wine
  9. Time Dwell
  10. Pestilent Womb

bonus: 2 videa

web: http://www.celebratum.net

www.metalage.sk


Zveřejněno: 11. 04. 2005
Přečteno:
3482 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář