Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

LP/CD 2017, Steamhammer, Century Media / heavy metal / USA

Každý metalový fanda má během roku několik očekávání v podobě nových alb svých oblíbených kapel. Jedna z desek, kterou jsem opravdu netrpělivě vyhlížel, byla novinka od amerických NIGHT DEMON. Tato parta mně před časem učarovala svojí skvělou deskou "Curse of the Damned" a tak nový materiál byl okamžitě v mém hledáčku. Naštěstí čekání nebylo tak dlouhé...

NIGHT DEMON je trojice, která pochází z Kalifornie a vznikla teprve v roce 2011. Všichni muzikanti jsou však ostřílení borci a především zpěvák a basák v jedné osobě, Jarvis Leatherby, je známý z legend CIRITH UNGOL a JAGUAR. NIGHT DEMON vydali v roce 2012 stejnojmenné a syrové EP, o tři roky později vyšla již zmiňovaná deska "Curse of the Damned". Nyní po necelých dvou letech leží na pultech obchodů další asfalt v podobě druhé velké desky, která nese název "Darkness Remains".

Novinka vyšla jak u labelu Steamhammer, tak u Century Media Records jako digipack i jako vinylová verze. A protože NIGHT DEMON hrají tradiční heavy metal, ladí s tímto žánrem i parádní obal, který v mých očích lehce evokuje staré obaly IRON MAIDEN. Samotný nosič obsahuje vše, co opravdový posluchač potřebuje - texty, informace o nahrávce i kapele. A co víc, verze vinyl + CD za necelých 500 Kč je v dnešní době ještě příznivá cena...

Úvodní skadba "Welcome to the Night" pro mně není překvapením. To proto, že byla použita jako singl a videoklip, a já ji slyšel snad 20x. NIGHT DEMON se prezentují jako naprosto poctivý heavy metal, který vás vrátí zpátky v čase. Melodická kytara, dlouhá i kratší sóla, chytlavé riffy, skvělá basová linka a časté změny tempa i charakteru skladby. Tomu všemu dominuje Jarvisův výrazný a čistý zpěv, který se nejen příjemně poslouchá, ale má poměrně charakteristickou barvu. Jednou je měkký, po chvíli trochu chraplavý a místy jde do výšek. Všechny skladby jsou zpěvné a doslova lezou do uší. NIGHT DEMON nahráli deset skladeb a každá je svým způsobem odlišná. Zmiňovaný otvírák "Welcome to the Night" je jasný koncertní hit, "Hallowed Ground" řádně přitápí pod kotlem svým tvrdým riffem, trojka "Maiden Hell" patří k nejrychlejším skladbám na desce a disponuje výraznými backing vokály, "Stranger in the Room" dává vyniknout kytarám i zpěvu ve středním tempu i výrazně zklidňuje celou nahrávku a první polovinu desky uzavírá skladba "Life on the Run" s vynikajícím riffem a perfektním zapamatovatelným refrénem. Jeden z vrcholů alba "Darkness Remains".

Po otočení desky vás NIGHT DEMON nenechají v klidu. "Dawn Rider" je skladba, která několikrát mění tempo, místy dokonce zabrousí i do hard rocku sedmdesátých let. Melodická vyhrávka v úvodu "Black Window" jen podtrhuje rozmanitost jednotlivých skladeb a pak už se servíruje svižné tempo na pomezí heavy/speed metalu. Zde asi nejvíce vyniká zvuk baskytary. "On Your Own" mě zase pohltila díky parádnímu hard´n´heavy riffu a krátkými sólíčky, jimiž kytarista Armand prokládá jednotlivé sloky. Předposlední song "Flight of the Manticore" je zdařilá instrumentálka, ve které vyniká především kytara, ale NIGH DEMON skrz ní dokážou ventilovat i celou řadu nálad. Závěrečná "Darkness Remains" je příjemným, temným a pomalým završením skvělé desky.

Na CD verzi najdeme i dva bonusy v podobě coverů. Nikdy jsem nebyl fanouškem QUEEN, ale cover jejich velehitu "We Will Rock You" je prostě perfektní a pro mě rozhodně lepší než originál (úsměv). Druhou předělávkou mi udělali NIGHT DEMON velkou radost. Song "Turn Up the Night" od BLACK SABBATH doslova miluji. Jsem rád, že kapela sáhla po skladbě z období, kdy v BLACK SABBATH působil nezaměnitelný Ronnie James Dio. Respekt!

Co napsat závěrem? NIGHT DEMON mi svojí novinkou vykouzlili úsměv na rtech. A to takový, že se ho nemohu zbavit. "Darkness Remains" představuje desku, která musí potěšit každého fanouška heavy metalu. Nechybí mu naprosto nic - skvělá produkce, výborný zvuk, ideální stopáž, retro nádech ani vlastní nápady. A co víc, v záplavě dnešních kapel se zase jedná o partu, která má vlastní tvář. Málokdy se mi stane, že doposlouchám album a řeknu si "To už je konec? Chci ještě!". A to si říkám po každém poslechu "Darkness Remains". Hit za hitem, volnost, nadšení, kvalita. Jo, tahle deska se poslouchá sama!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Welcome To The Night    
  2. Hallowed Ground    
  3. Maiden Hell    
  4. Stranger In The Room    
  5. Life On The Run    
  • Strana B:
  1. Dawn Rider    
  2. Black Widow    
  3. On Your Own    
  4. Flight Of The Manticore
  5. Darkness Remains

Bonus:

  1. We Will Rock You (QUEEN cover)
  2. Turn Up the Night (BLACK SABBATH cover)

Čas: cca 38 min.

Sestava:

  • Jarvis Leatherby - zpěv, baskytara
  • Armand John Anthony - kytara
  • Dusty Squires - bicí

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 17. 05. 2017
Přečteno:
3535 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář