Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

19. 4. 2017, Praha - Modrá Vopice

Po na koncerty poměrně skoupém úvodním čtvrtletí se jarní měsíce zdají býti v tomto ohledu zajímavějšími. Po drtivém koncertu DRAGGED INTO SUNLIGHT zavítaly do Prahy další interesantní kapely, tentokrát z (technical) deathové, případně death/grindové škatulky. Padesátiminutové sety si rozdělili francouzští BENIGHTED a španělští WORMED, jako support vystoupili OMOPHAGIA a UNFATHOMABLE RUINATION. (Opat)

Koncert francouzských BENIGHTED byl pro mě jakýmsi impulzem, abych konečně na chvíli vylezl ze své black metalové ulity a vydal se na nějaký ten death metal pěkně od podlahy. Což o to, BENIGHTED vždy slibují pěknou porci vyhlazovacího death metalu, ale když k tomu připočteme ještě španělské fyziky WORMED. Bylo se na co těšit. (Richard)

Akce se nakonec konala, jak už bylo avizováno ze začátku, v Pražské Modré Vopici. Měl jsem obavy, jestli není prostor na kapelu formátu BENIGHTED moc malý, ale nakonec se naše oblíbená špeluňka ukázala jako dostačující. (Richard)

Do nezáviděníhodné pozice startující kapely se dostali OMOPHAGIA ze Švýcarska. Pro začátek bych řekl, že kapelu hrající death metal v oblecích jsem viděl poprvé (vyjma fráčků z Itálie). Naneštěstí pro Beniho a jeho družinu upsanou pod známý label Unique Leader Records se dostavily tradiční zvukové potíže, tak typické pro první kapelu večera. OMOPHAGIA drtí technický death metal na pomezí DECAPITATED a HOUR OF PENANCE a zdvojené kytary tvořily v nářezových pasážích spíše zvukovou kouli, nad kterou čněly kopáky bubeníka Stefana Wilda. Vše zachraňovaly alespoň solové výjezdy, které byly slyšet výborně, a maniakální projev vokalisty. 25 minut uteklo jak voda a Švýcaři ve mně zanechali spíše rozporuplný dojem - hudba průměrná a k tomu si připočtěte velice slabý zvuk. (Richard)

Předkapely jsem před koncertem vůbec nestíhal poslechnout, nechal jsem se tudíž překvapit. Vlastně jsem sotva stihl i samotný koncert, vše se ale podařilo nakonec sladit tak, že jsem dorazil k Vopici, když doznívalo intro startujících OMOPHAGIA. Pětice z Curychu má na kontě dvě desky, setlist byl naplněn téměř výhradně skladbami z té druhé – loňské „In the Name of Chaos“. Technicky pojatý death metal poměrně standardního střihu neurazil, ale ani nijak zvláště nezaujal. Formálně oděné kapele, jíž však košile hyzdila červená tekutina, to bez pochyby šlapalo, chytlavější pasáže střídaly ty krkolomnější, ale 25 minut mi přišlo tak akorát, aby Švýcaři nezačali nudit. Navíc vokalista Beni mi naopak úplně ve formě nepřišel. Asi největší kaňkou byl sound, triggerované kopáky válcovaly zbytek nástrojové sekce. (Opat)

UNFATHOMABLE RUINATION z Londýna (ač původem jsou zde kromě dvou Angličanů také dva Italové a jeden Ekvádorec) se prezentovali brutálnějším tech-death metalem, přirovnat by se možná dali třeba k německým DEFEATED SANITY. Zvuk se zlepšil, nástroje už byly konkrétnější a kopáková salva vše nepřebíjela, hudebně mi pětice také byla o něco blíže, než jejich předchůdci. Vyhranost zainteresovaných byla jasně znatelná, muzikanti si očividně koncert užívali, ruce po hmatnících létaly zběsilou rychlostí. Po formální stránce vše v pořádku. Vystupování zpěváka Bena Wrighta mi ale čím dál tím více iritovalo. Nejsem zrovna příznivcem neustálého kecání a poňoukání k aktivitě, a tady toho bylo prostě přespříliš. Po každé skladbě, případně i uvnitř, vokalista hecoval návštěvníky, kteří podle něj pořád vypadali „unavení“, nechyběly ani různé variace slova „fuck“ s kadencí 30 za minutu. Já vím, možná to k tomu patří, mně to ale postupem času přišlo neskutečně otravné a vlastně mi to dojem z celého koncertu trochu zkazilo. (Opat)

S UNFATHOMABLE RUINATION přišla poněkud jiná liga, ať už co se týče hudebního výraziva, či zvukově. Londýnští se prezentují taktéž technickým death metalem doplněným ovšem o modernější a slammovější pasáže. Musím říct, že koncert byl zvládnutý velice dobře, ovšem mě to na duši moc nezahřálo. Když to řeknu laicky, tak je to na mě prostě moc "pidlikání", na úkor atmosféry. Tudíž se má mysl bavila především sledováním baskytaristy Federica známého třeba z CEREBRAL BORE (taková tvrdší odnož ARCH ENEMY, heh). Na závěr show se ukázal také první, velice slušný circle pit. (Richard)

Španělští WORMED byli první kapelou, kde zvědavost stoupala na 100 %. A vše bylo také naprosto v pořádku. Phlegeton (pochvala za triko SVARTIDAUĐI) za vokálem diktoval naprosto skvostně. V jeho hlase nebylo slyšet žádné variability, ale co z toho, prostě si to dával, stejně jako zbytek sestavy. Kvituji, že se zde podařilo vytvořit rovnováhou mezi technikou a atmosférou - ten vesmír z toho prostě prýštil. WORMED se podařilo ukojit snad všechny v sále (přes stovku platících určitě). Vystoupení nemělo chybu. Jediné, co bych vytkl, je na žánr poměrně dlouhý set. To je ovšem jen mé rozpoložení, ke konci setu už se dostavoval mírný stereotyp. (Richard)

Dvojice v podstatě co-headlinerů ukázala, že přeci jen náleží do jiné ligy než předcházející dvě bandy. Tím je ale určitě nechci žádným způsobem shazovat, obě předvedly kvalitní výkony a o jejich muzikantském umu nemůže být pochyb. Rozdíl tam ale prostě znatelný byl. Na španělské astronomy WORMED jsem se ze soupisky těšil asi nejvíce. Nejen, že loňský počin „Krighsu“ mě dostal a rád ho občas protočím. Také už jsem se čtveřicí měl živou zkušenost, když před pár lety v témže klubu vystoupila před novozélandskými ULCERATE, a šlo o perfektní záležitost. (Opat)

Tentokrát mě WORMED dostali možná ještě více. Zvuk byl naprosto precizní, Migueloudova kytara není tak ponořená do hloubek jako třeba u předcházejících UNFATHOMABLE RUINATION - dva Mesa aparáty, kterými vynahrazuje absenci druhé kytary, má nastavené o něco středověji a výsledkem je konkrétnější vyznění. Nástroje včetně vokálu byly dokonale vyvážené a nic tak nebránilo užít si vesmírnou atmosférou opředené technické finesy. Je naprosto neskutečné, jakým způsobem jsou WORMED sehraní. Hudba Španělů je dosti komplikovaná, co se týče struktury skladeb – neustálé záseky a stopky naprosto drtily, tím spíš, že snad pokaždé se všichni trefili naprosto přesně. Nevěděl jsem, co sledovat dříve, kytarista, basák Guillemoth i bubeník G-Calero předvedli excelentní technický výkon a vše skvěle doplňoval grindovým vokálem Phlegeton. Vrcholem setu pro mě byla „Computronium Pulsar Nanarchy“, jež je mým favoritem z nové desky. Celkově parádní set, pro mě vrchol (ač těsně) večera a skvělé atmosféře přispělo i velmi sympatické vystupování kapely. (Opat)

Jak říkám, bylo to těsné. BENIGHTED totiž řezali jedna báseň. Francouzi nedávno poměrně výrazně obměnili sestavu, přibyl bubeník Romain Goulon a kytarista Fabian „Fack“ Desgardins, jediným původním členem v line-upu tak zůstává zpěvák a showman Julien Truchan. Francouzské řezníky jsem poprvé slyšel někdy kolem vydání „Icon“ (2007), od té doby se ještě více vypracovali do popředí death/grindové scény a potvrzují to i enormním nasazením naživo. Set začal intrem „Hush Little Baby“ z nové desky „Necrobreed“, na které logicky navázal song „Reptilian“ a rozpoutalo se peklo. Fanoušci se do toho pustili s vervou, stejně jako jejich miláčci na pódiu. Dobrou náladou (a možná i nějakým tím pivkem) disponující Julien občas prohodil pár vět, před skočnou „Let the Blood Spill Between My Broken Teeth“ došlo i na tradiční „rozeřvávání“, jinak měla ale show spád, jak se sluší a patří. (Opat)

Z novinky zazněla třeba ještě „Forgive me Father“, „Versipellis“ nebo titulní „Necrobreed“, nechyběla hitovka „Experience your Flesh“. Jak vidno, do minulosti se BENIGHTED příliš neohlížejí, to až závěrečným coverem SEPULTURY. Pětice to tam v 50 minutách nařezala bez nějakého velkého sraní a již zmiňované oživení sestavy jí rozhodně pomohlo – zejména bicman Romain předvedl velmi přesvědčivý výkon ve srovnání s Davidem Diepoldem, který u BENIGHTED zaskakoval na Brutal Assaultu 2015 a něco tomu prostě chybělo. Tentokrát bylo vše stoprocentní a troufám si tvrdit, že nikdo neodcházel nespokojen. Jediné, co mě osobně mrzí, že asi nikdy naživo neuslyším „Spit“ i s Kvarforthem. (úsměv) (Opat)

Musím pochválit skvěle zvládnutou organizaci. Všechno šlapalo na čas a nekuřácký koncert byl opravdu nekuřáckým. Inu, BENIGHTED do nás začali sypat svůj grindcorem nasáklý death metal, s první skladou z nového alba s názvem „Reptilian“ a přes „Reeks of Darkened Zoopsia“ jsme se dostali až ke klasice s názvem „Let The Blood Spill Between My Broken Teeth“, při které se samozřejmě sborově přidali i fandové. Mimochodem, když jsme u fandů, pod podiem se konal neúnavný mosh pit, který vtáhnul i mě (zcela dobrovolně). Takto to má vypadat. Došlo i na „Slut“, „Necrobreeeeeda“, či „Experience Your Flesh“. Zamrzela pouze absence přítulného strýčka Friztla. Těžko říct, zda kralovali WORMED, či BENIGHTED. v mém osobním měřítku mám obě bandy na stejné úrovni. Jen BENIGHTED byli maličko variabilnější a vystoupení tak bavilo více. Obzvlášť Truchan za mikrákem zvládal neuvěřitelné množství poloh. Samozřejmě opět zvládl celý set naboso. Závěr vystoupení patřil povedenému coveru „Biotech is Godzilla“ od brazilské SEPULTURY. (Richard)

Akce skončila přesně tak, jak bylo plánováno, tedy v jedenáct. Trochu jsem se obával, zda bude v nevelké Vopici při takovém line-upu k hnutí, nakonec to ale šlo. Sál byl zaplněn, ale ne přehnaně, takže spokojenost asi na všech stranách. Zejména WORMED & BENIGHTED naprosto zabíjeli, dostal jsem to, na co jsem se těšil, možná i víc než to. Díky Obscure Promotion za další zdařilý koncert. (Opat)

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 21. 04. 2017
Přečteno:
3519 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 05. 2017 00:42 napsal/a stefanos
OK
Hodně posluchačů na malém prostoru a i když jsem přišel hlavně na Unf Ruination a Wormed, tak ta první kapela určitě zaujala vizuálně, takoví Erasure křížení s Fialou z ODS. Určitě pracují v nějakým skleníku a každý den je u flipčártu pořádně proškolujou.
22. 04. 2017 09:03 napsal/a Dharm
Skvělé!
Parádní akce a parádní report. Díky za něj, pánové. Popravdě nevím, co bych dodal, vše bylo řečeno a přesně tak, jak jsem to viděl i já. Snad jediná věc - přidat asi 10 vykřičníků za zmínku, že do sestavy přibyl Romain Goulon :)) To je totiž šílenec patřící do světové extraligy extrémních bicmanů, hned po bok Kolliase apod. Bylo to famózní, neskutečně jsem si to užil!