Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Czar of Bullets / post sludge, doom metal / Švýcarsko

PALMER pochází z města Langenthal z kantonu Bern. Vznikli v roce 2000 a ve stejném složení fungují až do dnešní doby. Pro zajímavost bych zmínil, že kytarista Jan Wälchli se ukázal na nějaký čas i v kapele Frederyka Rottera ZATOKREV. Nakonec je i spojuje takřka obdobný styl hudby. PALMER má na svém kontě čtyři alba. Debutové stejnojmenné EP vyšlo v roce 2004, za čtyři roky poté se objevili s plnohodnotným albem „This One Goes to Eleven" a v roce 2011 s albem „Momentum". A na začátku letošního roku u společnosti Czar of Crickets, která v poslední době je víc než aktivní, vydali nahrávku „Surrounding the Void".

CD je zabaleno do klasického digipacku. Uvnitř obalu je dvanáctistránková knížečka s texty a se základními informacemi o nahrávce či kapele. Zaujalo mě logo kapely, které je vytištěno přes celou dvoustranu bookletu, má zlatý font a je vytvořené tak, že když jej obrátíte vzhůru nohama, tak si opět přečtete logo PALMER - takže se jedná o ambigram. Na obalu digipacku si to hned neuvědomíte, protože pod logem je ještě přidán název nahrávky. Celkově je digipack vyveden do černé barvy a s prstencem složený ze spirál v hnědém provedení, které obíhají kolem nicoty. Celý obal je nic neříkající prázdnota. Prázdnota je i v něm. Jen si myslím, že na velikosti písma se zas tolik při volném místu nemuselo šetřit. Ale možná to tak má být, protože jinak by celkový dojem nekorespondoval takto nicotně s názvem alba „Surrounding the Void".

„Surrounding the Void" se trochu od předešlých alb liší, byť jakýsi základ na nahrávce je. Předešlá alba, aspoň podle ukázek, co jsem měl možnost slyšet, měla silný metalcorový základ. Na současném albu je slyšet více pomalejších doomových pasáží, které kontrastují se zahuhlaným sludge rockem / metalem. Ale v podstatě je to jedno, protože bych řekl, že míchanice nějakého core s doom metalem je to, o co tu jde (úsměv).

„Surrounding the Void" prvními tóny u „Home Is Where I Lead You" dává vzpomenout na NEUROSIS, ať už stavbou skladby, který nezapře metalcorový vliv se silnými riffy nebo doomová zatěžkanost, která přechází v rockové uvolnění. Úvodní skladba, byť není nikterak dlouhá, nabízí jakousi epičnost, která takto nenásilně přejde k dvojce „Misery", jež přináší prostorovou rozmáchlost všech tónů skladby, ať už jde o rychlejší tempa či doomové pasáže, brutálnější řev nebo „klidnější“ přednes. A to, co bylo nakousnuto v jedné skladbě, pokračuje v následující „Divergent", která nabízí více těžkých sludge prvků. Předlouhá devítiminutová skladba, která ke konci nabídne bezmála třiminutový noise ambientní zvuk, končí tak akorát, aby ukázala, co v kapele PALMER vězí.

Instrumentální „Artein", která rozděluje album na dvě části, se nese v klidném esoterickém duchu, byť se ke konci opět objeví atmo-noise zvuk, který graduje tak, aby mohl vyskočit nářez „Digital Individual". Do smrticího riffu je naroubováno volnější zahuhlené sludge tempo a jen konstatuji, že je to výborná skladba, po níž následuje taktéž výborná řezničina „Fate_Hope", která kromě hysterického řevu nabídne i mluvený utrápený vokál. „Importunity" nesází až tak na rychlost, ale více na svoji brutalitu, hodně je zde citelný basový spodek a to vše doplňuje sekaný riff. Konečným tahem této skladby je kytarová onanie. Jakási epičnost jde z každé skladby, ať je kratší či delší, anebo ať si brutalita podává ruce s uhlazenější tváří. Takovým možná částečně atmo brutálním eposem je „Rising", který také i přes svoji délku udrží pozornost. Jen ten useknutý konec. Brrr. Ve vesmírném „Implosion" prostředí ještě před koncem zůstaneme. Trochu neklidu zanechá parádně chrastivá sludge basa.

Album „Surrounding the Void" je naplněno zajímavými prvky až po svůj hodinový okraj a byť nejsem přímo posluchač této hudby, tak moji pozornost si udrželo a příznivci této hudby či žánru budou určitě chrochtat blahem. A když ne, tak aspoň mlaskat. Pro příznivce vinylů jen doplním, že kromě digitální formy a CD bylo album vydáno na 2LP v klasickém černém provedení.

Seznam skladeb:

  1. Home Is Where I Lead You
  2. Misery
  3. Divergent
  4. Artein
  5. Digital Individual
  6. Fate_Hope
  7. Importunity
  8. Rising
  9. Implosion

Čas: 1:00:36

Sestava:

  • Steve Diener - zpěv
  • Jan Wälchli - kytara
  • Ueli Heiniger - basa
  • Remo Röschli - bicí

www.palmernoise.com
http://palmer.bandcamp.com/
www.czarofcrickets.com


Zveřejněno: 08. 05. 2017
Přečteno:
3688 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář