Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Support Underground / death metal / Slovensko

Tuzemský label Support Underground je na naší scéně velice aktivní. V uplynulých letech pod jeho hlavičkou vyšla celá řada kvalitních desek, všechny ze škatulky thrash metal. Koník (majitel) se však nikdy netajil tím, že jeho nejoblíbenějším hudebním žánrem je death metal. A tak netrvalo dlouho a do své stáje ulovil i death metalové party. Jedním z titulů, které v nedávné době vyšly, je album "And What is the Truth?" od kapely MORDUM.

Tato death metalová smečka pochází ze slovenských Košic a na scéně to kroutí již od roku 1991. Ač se to zdá být neuvěřitelné, MORDUM se k debutnímu albu propracovali až nyní, tedy po šestadvaceti letech. MORDUM dosud měli na kontě pouze kazetové demo "Systems" z roku 1996. Vyšla ještě další záležitost "Destroy Future", ale nakonec se kapela na několik let uložila k dlouhému zimnímu spánku, ze kterého se probrala až v roce 2013. Po návratu došlo k určitým personálním změnám. Zásadní byla v podobě kytaristy a vokalisty Ľuby Lokši.

CD "And What is the Truth?" je, jak už bývá u Support Underground zvykem, velmi kvalitně zpracované. Celková grafika obalu je na vysoké úrovni, stejně tak nechybí obsáhlý booklet s texty, informacemi o kapele a sestavě. Každý fanoušek se tak dozví, že desítka skladeb byla nahrána v domácím Mordum studiu a o produkci se postarali členové Lubo a Roman. Také obal alba je výstižný a především logo kapely dává tušit, že nás čeká death metalová jízda po vzoru letitých ikon smrtícího kovu.

Jak jsem již uvedl, "And What is the Truth?" nabízí celkem deset skladeb. Po krátkém intru začínají MORDUM kosit skladbou "God Saves Only Queen". Okamžitě se na mě navalí poctivý death metalový obklad, který znatelně čerpá z raných devadesátých let. Hutné kytary, nulová šance pro odpočinek a obhroublý growl. Co se mi na MORDUM velmi líbí je skutečnost, že tato parta dokáže do své hudby propašovat i zajímavé melodie a kytarová sóla. A přitom vás neustále drží jako přikované. Titulní song "And What is the Truth?" patří, díky své pestrosti, mezi mé nejoblíbenější. Z celé nahrávky je dobře slyšet vyspělost jednotlivých muzikantů. Nahrávka totiž balancuje někde na pomezí klasického "floridského" death metalu a technického brutal/deathu. Nekompromisní pasáže střídají temné a pomalejší "mezihry", díky kterým získáte pocit, jako by si s vámi MORDUM zahrávali. Místy nechybí ani (nebál bych se říct) thrashový kytarový riff, např. ve skladbě "Rise of the Drones". Po zvukové stránce panuje spokojenost. Jednotlivé nástroje jsou čitelné, stejně tak vokál se nikterak neutápí a představuje velmi silný element. MORDUM napěchovali každou skladbu neskutečnou energií. Celý materiál vydá na něco málo přes čtyřicet minut. Skladby mají okolo čtyř minut, což je podle mého názoru naprosto ideální. Nejdůležitějším faktorem je, že mě MORDUM po celé album dokáží udržet ve střehu a nijak se nenudím. Žádná vata. A to ani v závěru alba, ve kterém vyčnívá vál "The Darkness of Altars". Ten takéž řadím mezi top skladby a to díky zajímavým kytarovým vyhrávkám a celkové hnilobné atmosféře.

Debutní album ostřílených košických MORDUM dopadlo na výbornou. Na své si přijdou milovníci kapel jako MORBID ANGEL, DEATH, SUFFOCATION nebo DYING FETUS. Osobně jsem z "And What is the Truth?" velice potěšen. Jedná se o svěží a velmi silný vítr na česko-slovenské scéně. Věřme, že MORDUM tato nahrávka nakopne a nebudeme muset na další počin čekat tak dlouho. Nápady, skladatelský um a chuť kapele evidentně nechybí. Kvalitní práce!

Seznam skladeb:

  1. God Saves Only Queen
  2. And What is the Truth?
  3. Dictators
  4. Rise of the Drones
  5. The Process of Digitizing
  6. The Magick Substance
  7. Lord of War or Peacemaker
  8. Poverty
  9. Fanaticism
  10. The Darkness of Altars

Čas: 41:34 min.

Sestava:

  • Roman Korosi - kytara
  • Gabi Antal - bicí
  • Marek Beluško - baskytara
  • Ľubo Lokša - kytara, vokály

Bandzone a Facebook


Zveřejněno: 29. 04. 2017
Přečteno:
3676 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář