Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Digitální vydání, 2017 / alternativní rock / post grunge / Česko

Pražská skupina 1ST CHOICE fungující už od roku 2001 má za sebou docela bohatou historii, včetně vydání tří studiových alb, pro mě samotného se však prostřednictvím tohoto článku jedná o vůbec první setkání s ní a její tvorbou obecně. Samozřejmě, že z působení v jiných kapelách je mi dobře známá osoba bubeníka Honzy Martinka, ale to je tak zhruba vše, co jsem v první chvíli věděl. Důvod, proč jsem se rozhodl rozšířit si své povědomí o téhle partě, je nasnadě. Po dlouhých 9 letech od předchozího CD totiž přichází skupina s novým materiálem, prozatím tedy pouze v digitální formě, který dostal název „Rivers“ a ve studiové podobě se na něm poprvé fanouškům představuje zpěvák Hubert Kořínek, jenž do 1ST CHOICE nastoupil v roce 2013. Jak sami kluci uvádí, na nahrávce pracovali s velkou intenzitou zhruba rok, písně na ni však začaly vznikat už takřka před 10 lety.

Co se hudebních stylů týče, nejčastěji se ve spojení s muzikou kapely objevují označení jako post grunge, alternativní rock nebo punk rock a je vcelku možné, že tam někdo ze čtenářů a posluchačů objeví i nějaké další vlivy. Mně to v celkovém kontextu přijde jako docela zajímavá melodická hudba, která je ale zároveň i dostatečně úderná a řízná. Aktuální placka přináší devět nových anglicky zpívaných skladeb z repertoáru kapely plus jeden bonus, jímž je řekněme slušnější verze songu „Squirt“, který by ve své původní podobě dle skupiny samotné mohl vzbudit u některých lidí pohoršení. Jak už jsem řekl, tak ve tvorbě Pražáků můžeme zaregistrovat docela široké spektrum hudebních vlivů, tím pádem je i sestava skladeb na nahrávce poměrně rozmanitá, zaznamenat můžeme jak songy tvrdšího rázu, mezi něž patří třeba „The Lost Tape“ a „Squirt“, tak i kousky s jemnějším vyzněním „River Lodge“ nebo „Defending My World“, v nichž ale samozřejmě stále nalezneme hutný rockový základ, na němž je muzika 1ST CHOICE postavená. K tvrdšímu vyznění některých písní jistě přispívá i křičený a místy zkreslený vokál, já sám ovšem v tomhle případě preferuju spíše věci, kde převažuje čistý melodický zpěv, který mi do skladeb pasuje více a podle mě i lépe vystihuje jejich atmosféru. Drsnější způsob zpěvu totiž songy posunuje směrem do hudebních vod, které mi nejsou zas až tolik blízké, ale jako doplněk nebo takový kontrast ho beru v pohodě. Vítaným zpestřením je zařazení cella ve skladbách „Just Forget“ a „Defending My World“ a zajímavě působí i zapojení akustické kytary. Za nejpovedenější kousek na albu pak osobně považuji osmičku „Heterosexual“.
 
Nahrávalo se od března do září loňského roku ve studiích Svárov a Dark Deer, mix a mastering měl na starosti Lukáš Martinek. Ač je to trochu s podivem, tak přestože nahrávka oficiálně spatřila světlo světa 1. března letošního roku, tak už má za sebou i křest, který proběhl v říjnu loňského roku v pražském klubu Rock Café.

Album si můžete stáhnout například na webu Supraphonu a to ve formátech MP3 nebo FLAC, pro fandy fyzických nosičů je pak výhledově v plánu i vydání klasického CD.

Seznam skladeb:

  1. My Youth
  2. One More Night 
  3. River Lodge
  4. Flowers
  5. The Lost Tape
  6. Just Forget
  7. Squirt
  8. Heterosexual
  9. Defending My World
  10. Squirt (Orgasm Free Censored Version)


Čas: 46:03

Sestava:

  • Hubert Kořínek – zpěv
  • Martin Mrázek – kytary
  • Jakub Kapal – baskytara
  • Jan Martinek – bicí


Hosté:

  • Judita Škodová – cello (6, 9)
  • Michal Kořínek – zpěv (9)


Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 28. 04. 2017
Přečteno:
3406 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář