Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2016, Season of Mist / doom metal / Portugalsko

Příjemným překvapením se pro mě v loňském roce stala existence SINISTRO. O kapele jsem neměl tušení, ale to se díky společnému turné se SUBROSOU pochopitelně změnilo. A je jen dobře, že se tyto dvě skupiny spojily, protože by se klidně mohlo stát, že bych o této výjimečné partě nevěděl dodnes. O SINISTRO zatím tolik slyšet není, svou cestu na výsluní si teprve prošlapává.

Hodně použitých superlativů na konto těchto Portugalců, které se v tomto textu objeví, nejsou mým krátkodobým poblouzněním. Jejich poslední CD „Semente“ se mi plete pod nohy už pěkně dlouho a to poměrně často a pravidelně, což značí jediné, tohle album mě hodně baví. Jen špatnou shodou okolností jsme o této rok staré nahrávce neporeferovali dřív, což je chyba, kterou se teď snažím odčinit.

SINISTRO mají za sebou zajímavý vývoj. Než se vše zformovalo tak, jak je to slyšet na „Semente“, museli do sebe jednotlivé dílky mozaiky zapadnout. V roce 2012 debutovali s deskou, která byla stvořena jen ve třech členech. Náplň byla čistě instrumentální, ale už i v té době hodně poutavá a pokládající základ pro věci další. Něco dalšího nastalo hned v roce následujícím, kdy se SINISTRO spojilo se zpěvačkou Patrícií a vzniklo tak EP, které oficiálně vyšlo jako kolaborace SINISTRO & Patrícia Andrade pod názvem „Cidade“. 25 minut dlouhé EP obsahovalo dvě skladby, které byly pro další vývoj kapely a Patrícii zásadní. Nejenže se spolupráce vydařila, ale evidentně zafungovala mezi zúčastněnými chemie, která vyvrcholila nastoupením Patrície do SINISTRO na plný úvazek.

SINISTRO poté vytvořili album, na kterém je dominantní pomalé tempo. Občas je z kapely cítit, že jí není cizí si sáhnout do všech zákoutí, jaké si pod škatulkou doom představíte. Zaslechnout lze starší školu devadesátkového doomu (cítím tady vliv tehdejší anglické scény), severskou melancholii převážně finského melodického pojetí tohoto žánru a v neposlední řadě i vliv novodobějších pomalejších post metalových kapel a to hlavně díky zvuku. Ten je totiž křišťálově čistý a současný. V tomto bodě znějí SINISTRO maximálně aktuálně. I přes zmiňované ovlivnění jsou ale SINISTRO silní ve tvoření vydařených kompozic, kdy ve výsledku zní originálně a ne jen jako další plagiát.

Velký podíl na tom, jak SINISTRO vnímat, má pochopitelně zpěvačka Patrícia. V určitých chvílích je tak dominantní, že se člověk soustředí pouze na tuto talentovanou zpěvačku. Patrícia je primárně divadelní herečka, což šlo z koncertního vystoupení dost poznat, ale vycítit to lze i z jejího studiového projevu. Její vokál je pestrobarevný. Úžasně nejen zpívá, kdy si nádherně pohrává se slovy, ale neméně silná je v mluveném slovu a dalších hlasových variacích, kterými je „Semente“ naplněné. A když se to navíc spojí s faktem, že slova jsou vyřčena v její rodné portugalštině, výsledný efekt nemá kazu.

I když by Patrícia utáhla člověka na vařenou nudli, nejsou naštěstí SINISTRO jen o ní. Podklad pro její hlasové variace je totiž silný sám o sobě. Každá ze skladeb obsahuje nosný riff, plno melodií, pevnou rytmiku a nedílnou součástí kapely jsou klávesy, které jsou všudypřítomné. Někdy jen tak sotva zřetelně dokreslují atmosféru, často jsou ale výraznou složkou.

„Semente“ mě víceméně baví celé. Hned úvodní „Partida“ svým silným riffem a vokálem dá na srozuměnou, o co se bude jednat. Jako prvotní představení kapely slouží „Partida“ dokonale. Ale takto bych mohl popisovat každou z věcí. Každá má v sobě něco silného, něco dráždivě přitažlivého. A platí to i o předposlední „A Visita“, která je cajdákem první kategorie… ale tak strašně chytlavým, že nelze než podlehnout.

SINISTRO se pro mě stali loni největším objevem a jen doufám, že jim forma vydrží i do dalších let. Jejich emociálně silná hudební náplň v kombinaci s nadstandardním projevem zpěvačky Patrície  jsou totiž silnými trumfy.

85%

Seznam skladeb:

  1. Partida
  2. Estrada
  3. Corpo Presente
  4. Semente
  5. Relíquia
  6. A Visita
  7. Fragmento

Čas: 43:55

Sestava:

  • Patrícia Andrade - zpěv
  • Y - kytara
  • F - basa, klávesy
  • R - kytara
  • P – bicí

http://www.sinistroband.com


Zveřejněno: 25. 04. 2017
Přečteno:
3549 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář