Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

Léto 1990, Liverpool, místní hudební scéna se stává němým svědkem hlučného zrodu kapely Anathema. Kapely, která zásadním způsobem zasáhla do tvrdě rockového žánru neotřelou rukou kreativity a svěžesti.

Debutujíc roku 1993 albem Serenades, opracovává a tvaruje Anathema pilíř metalového smutku již natolik svébytně, že na něm dodnes vystavilo své výtvory nespočet dalších doom-rock-metalovýh nástupců. Anathema ovšem se sklizenými vavříny úspěchu neusíná. Naopak, každým dalším albem se vydává vstříc novým hudebním obzorům a výzvám? S počiny jako Pentecost III, Eternity, Alternative 4, A Fine Day to Exit se nesmazatelně zapisuje do hudební historie. Po vývojové stránce se tato díla vyznačují vyčleněním původního drsného vokálního projevu. Plný prostor je naopak dán přirozenému, melancholií prosycenému hlasu. V hudebním projevu samotném dochází s postupujícím věkem k přímo úměrnému vyklidnění, nicméně pro kapelu natolik depresivní chvění lomcuje hudbou i nadále. Zádoomčivě těžké, metalové fragmenty byly odlehčeny, avšak některé jejich znaky a atmosféra zůstaly v hudbě formace ponechány dodnes. K tomu Anathema nezaměnitelným rukopisem obohacuje svou tvorbu o rockově alternativní nádech prolínající se s pinkfloydovskými náladami a radioheadovkým feelingem?

A stejně jako nit, která proplétá a svazuje všechny alba skupiny v drahocenný klenot, se nezávisle na vývoji proplétají tvorbou tohoto uskupení jako spojovací článek ony depresivní a melancholické emoce, jejichž jedinečnost ke kapele přitahovala a stále přitahuje nové příznivce a obdivovatele z celého světa.

Poslední opus těchto umělců, pojmenovaný A Natural Disaster, přináší další pokračování cesty unikátní tvorby těchto sympatických Britů a sklízí kladné ovace na všech frontách. Provázeni pověstí skvělé živé kapely se Anathema opět ocitá na cestách s cílem podpořit nový počin. Svou návštěvou již tradičně poctí i ČR. V sobotu 16.4. 2005 se představí v pražském klubu Abaton. Role předkapel se ujmou šumperští Dying Passion a stejně tak jako minulý rok v brněnské Flédě reblackovští Animé. Více informací naleznete na www.shindy.cz či www.redblack.cz či www.epidemie.cz

Shrnuti:

Kdy: 16.4.2005

Kdo: ANATHEMA, DYING PASSION, ANIMÉ

Kde: Praha, Abaton

Související odkazy:

www.anathema.ws

www.dyingpassion.com

Zdroj: www.shindy.cz


Zveřejněno: 07. 04. 2005
Přečteno:
3355 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář