Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Pařát Magazine & Productions / doom metal / Česko

O moravské doommetalové vlně, která se rozlila v první polovině devadesátých let a jejíž odliv nastal někdy kolem roku 2000, už se popsaly desítky stránek papírových i virtuálních. Dodnes ale většina zainteresovaných uznává, že se tehdy dělo něco výjimečného, něco, co přesáhlo hranice regionu nejen v rámci republiky, něco, co lze označit jako nejsvébytnější metalové „hnutí“ v naší zemi. Nikdy předtím ani potom se žádný metalový subžánr netěšil takovému zájmu a neprodukoval takovou porci zajímavých kapel – v podstatě co jméno, to originál.

V červenci 1995 vznikla v Hranicích na Moravě skupina EPITAPH, v září téhož roku už kvintet pod novým názvem SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY ve studiu Fors, v němž si tehdy severomoravská doomová mafie podávala kliku, nahrával první demo čítající čtyři skladby. Nahrávka to na žánrové poměry není až tak dlouhá, jen jedna skladba disponuje doomovou stopáží překračující 8 minut... Zatímco úvodní „Unknown Monk“ nedisponuje ničím, co by ji učinilo nesmrtelnou, další dva songy, „Crying Heaven“ a „Bittery Sweet“, se do historie zapsaly i později, kdy se objevily na debutovém albu „Iron“. V prvním případě nejde o ryzí doom metal, protože se hraje i na trochu veselejší notu, což je dáno hlavně tím, že kapela od počátků používala housle jako plnohodnotný nástroj a právě ty ji odlišovaly od tehdejších tuzemských zadoomanců. Ve druhé čarují housle tklivé melodie a hymnický refrén se také povedl. Závěrečná „Magic Picture“ lehce doplácí na svou délku, ale i tak lze debut „Apotheosis“ označit za zdařilý.

Od nahrání prvního dema neuplynul ani rok a SSOGE byli ve studiu podruhé. Tentokrát v Poličné, která tehdy frčela a která obdařila „... Amber Sea“ slušným zvukem, slušivý kabátek ve formě pěkného obalu pak obdržela i kazeta vydaná u Shindy Productions. Po „Intru“ zabírá hned následující tempově variabilní skladba „Ugly Jewel“; po tklivém úvodu a pomalejším rozjezdu se srozumitelným hrubým zpěvem nabírá muzika na obrátkách a vokál se vyvíjí až skoro ke skřehotu; na svižné části je dobře slyšet, jak je tvorba SSOGE závislá na houslích, chvíli se hraje bez nich a hned je to takové... „nahé“. O další zpestření se v „Desolated Remain“ stará Zuzka a pak už je na řadě hitovka největší, „Last“, která o pár měsíců později zazářila na sampleru „Breath of Doom“ a vynikala i na debutovém albu, ba co víc, držela se v repertoáru i po roce 2010, samozřejmě s upravenými aranžemi. Obecně je druhé demo o míli dál než to první, a není divu, že kapelu katapultovalo do širokého povědomí, protože většinu písni lze označit slovem hit.

Obě výše uvedené recenze si můžete přečíst v bookletu CD, ale dovolil jsem si je zde odcitovat, abych nemusel vymýšlet jiné. Snad mi to vydavatel promine, a kdyby ne, tak je mi to jedno, protože jsem je do bookletu sepsal. (úsměv) Obal je udělaný ve stejném duchu jako obal nedávno vydaných demáčů HYPNOTIC SCENERY, tj. digipack s vloženým bookletem. Kromě výše uvedených recenzí a pojednání o SSOGE obsahuje dobové fotky, potřebná fakta týkající se nahrávání a takřka neviditelné reprodukce původních kazetových obalů.

Demosnímky, které jsou na tomto nosiči, odstartovaly úspěšnou kariéru skupiny, která, snad jako jediná z tehdejších doommetalových kapel funguje do dnešních dnů a neprošla dramatickým žánrovým převratem – pořád hraje posmutnělou muziku čerpající z doommetalového odkazu, byť dnes samozřejmě s dalšími prvky, zejména těmi folklórními. A taky se dá říci, že to ze všech souputníků z devadesátých let dotáhla nejdál – hojně koncertovala po boku zahraničních ikon, vydávala ceněná alba a dnes patří do stáje renomovaného labelu Season of Mist.

CD vyšlo v nákladu 222 ks a cena je 222 Kč.

Reedice - nebodováno.

  • Apotheosis (1995)

Seznam skladeb:

  1. Unknown Monk
  2. Crying Heaven
  3. Bittery Sweet
  4. Magic Picture

Čas: cca 22 min.

Sestava:

  • Radek Hajda - guitar
  • Filip Chudý - bass
  • Petr Staněk - guitar, vocals
  • Zuzana Zamazalová - violin
  • Michal Hajda - drums

 

  • ...Amber Sea (1996)

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Ugly Jewel
  3. Desolated Remain
  4. Last
  5. Apotheosis
  6. Amber Sea

Čas: cca 24 min.     

Sestava:

  • Radek Hajda - guitar
  • Filip Chudý - bass
  • Petr Staněk - guitar, vocals
  • Zuzana Zamazalová - violin
  • Michal Hajda - drums


www.paratmagazine.com
www.ssoge.com

 

 

 

 

 


Zveřejněno: 15. 04. 2017
Přečteno:
3676 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 04. 2017 11:18 napsal/a Coornelus
...
I kdybych si to nepsutil ani jednou, tak jsem za to vydání rád. Tohle zaslouží pochvalu.
15. 04. 2017 07:52 napsal/a Corvus
†
Já musím znovu vyseknout poklonu Pařátu. Velice děkuji za demáče mé nejoblíbenější moravské kapely! Mám obrovskou radost. Graficky mohl digipack dostat trochu více péče, ale i tak jsem rád, že jej mám ve své sbírce SSOGE.