Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

CD+LP 2017, Czar Of Relevations / psychedelic prog rock / Švýcarsko

Tak mám takový neodbytný pocit, že Frederyk Rotter, známý to švýcarský hudebník a vydavatel, se pouští do čím dál divnějších hudebních zákoutí. Po nedávno recenzované skupině AUTISTI je tu další nesnadno zařaditelná (a poslouchatelná) záležitost THE UNIVERSE BY EAR, jejíž debut vychází na sublabelu Frederykových Czar Of Crickets - Czar Of Relevations. Ten je na specialitky zařízen, ale někdy mám pocit, že Frederyk vydává prakticky všechny existující švýcarské svérázné spolky. (úsměv)

Vydavatelova propagační listina slibuje, že THE UNIVERSE BY EAR hrají muziku určenou pro fanoušky KING CRIMSON, PINK FLOYD, Stevena Wilsona, MARS VOLTY či FLAMING LIPS, ale bral bych tahle přirovnání s rezervičkou. Ne, že bych od uvedených kapel znal každou notu, ale spíše bych řekl, že k PINK FLOYD či Stevenovi Wilsonovi mají blízko jen určité fragmenty z eponymní nahrávky, která je obecně spíše zašmodrchaná než posluchačsky vstřícná. Mám u obdobně laděných kapel čím dál častěji pocit, že se dostaly někam, kde jim rozumí jen hrstka vyvolených podivínů... Ale abych už konečně napsal, co že to vlastně švýcarské trio z Basileje hraje, tak vězte, že je to psychedelický progresivní rock. Nicméně pod tímto pojmem si lze představit hodně široké spektrum muziky, od virtuózního rocku atakujícího psychiku po nervy drásající „nehudbu“ plnou netradičního všeho. THE UNIVERSE BY EAR se zpočátku tváří jako vcelku obyčejný art rock ze šedesátých/sedmdesátých let, lehce zahalený v jakémsi mlžném oparu, což platí i o zpěvu, o který se dělí všichni tři pánové. Jenže po chvíli je normální postupy asi přestaly bavit, protože se vydali úplně jinam, snad k noise rocku, možná se dá mluvit i o nature rocku (do ticha se sem tak ozve nějaký zvuk jak z lesa), ale chvílemi mám dokonce pocit, že se byli školit u Davida Vory. Kdyby někdo nevěděl, co mám na mysli, tak nechť si ráčí dohledat recenze na projekt VENUSIAN DEATH CELL, o kterém už mám zakázáno psát. (úsměv) Ale zpět ke Švýcarům. Kdyby tyhle úkroky stranou trvaly chviličku, dokázal bych se s nimi smířit a chápal bych je jako snahu o zpestření, ale když se takhle hraje-nehraje poměrně dlouho, začínám si myslet cosi o samoúčelnosti a přestávám se s kapelou potkávat. Přitom trio dokáže vymyslet docela zajímavé pasáže, které fanoušky výše uvedených veličin mohou zaujmout, možná i potěšit, protože chlapi mají cit pro retro náladu i pro určitou dramatičnost, místy jsou free jak zlatá šedesátá, místy vážnější jak ti FLOYDI, ale pak to zadupou nějakou kravinou. Ve finále to mám tak, že mě nahrávka jako celek nebaví poslouchat, protože za prvé nejsem cílovou posluchačskou skupinou a za druhé mi zmiňované úkroky „nikam“ lezou na nervy.

Ještě k doprovodným záležitostem. Zvuk mi přijde adekvátní předkládané muzice, takže bez dalšího komentáře. Zato obal je přímo odpudivý. Vážně nevím, komu se může líbit prosvětlený obdélník obklopený tmavým okolím na titulce a neidentifikovatelné šmouhy uvnitř jednoduchého dvojpanelového digipacku. Ten kromě uvedených grafických zel obsahuje jen to nejnutnější info, chybí texty i fotka kapely.

Seznam skladeb:

  1. Seven Pounds
  2. Repeat Until Muscle Failure
  3. Slam Your Head Against The Wall (Carefully)
  4. Dead End Town
  5. Idaho
  6. Make It Look Like An Accident
  7. High On The Hynek Scale
  8. Ocean/Clouds
  9. Dead Again

Čas: 44:41

Sestava:

  • Beni Bürgin - drums, percusion, vocals
  • Pascal Grünenfelder - bass, FX, vocals
  • Stef Strittmatter - guitar, FX, vocals

www.theuniversebyear.com
www.czarofcrickets.com

 

 


Zveřejněno: 01. 05. 2017
Přečteno:
3312 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář