Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Polští MORD\'A\'STIGMATA prošli za krátké časové období zásadní hudební i lyrickou proměnou. V únoru vydali čtvrté řadové album \"Hope\", jež je velmi osobní výpovědí kytaristy Statica. Stejně tak působí i rozhovor právě se zmíněným původním členem.

Na začátek jedna obligátní otázka: Vaše nové album „Hope“ je venku zhruba měsíc, jaké reakce jste dosud obdrželi? Každá zmínka, kterou jsem zahlédl, byla velmi pozitivní a já musím souhlasit - „Hope“ je velmi povedenou nahrávkou.

Reakce jsou z většiny pozitivní. Dostáváme vřelou odezvu od nových fanoušků a i dřívější posluchači vypadají, že se jim naše nové album líbí. Jako vždy ale jsou někteří zklamaní. Očekávali, že nahrajeme „Ansia pt. 2“. Jaká škoda.

Název „Hope“ („Naděje“) mi přijde zajímavý. Zní v podstatě optimisticky, zdání ale jistě klame, neboť vaše texty rozhodně pozitivní nejsou. Co jste tímto titulem zamýšleli a můžeš ve stručnosti popsat lyrický koncept desky? Myslíš, že lidstvo stále má nějakou naději?

Naděje je tou nejkrutější emocí, kterou zažíváme. Prodlužuje naše utrpení. Neexistuje žádná lidská bytost, jež by vhozena doprostřed oceánu nebojovala o přežití. Když logika a racionalismus selžou, naděje nás přesto nenechá důstojně zemřít. Navíc, naděje je tou poslední věcí, která vám zbyde, když všechno ostatní okolo skončí. Prožil jsem takový stav a právě o tom je nové album.

V jakém studiu jste počin nahrávali? Spolupracovali jste s nějakým zvukovým inženýrem nebo je produkce výhradně vaší prací?

V tomto ohledu jsme nudní jako prase, neboť jsme znovu využili Studio 67 a stejného zvukového inženýra Dominika Burzyma, jako na předchozích albech „Ansia“ a „Our Hearts Slow Down“. Když něco perfektně funguje, je dobré nic neměnit.

Mohl bys vysvětlit, co bylo myšleno obalem desky?

Oheň naděje spaluje spleť, tak jako parazit činí svého hostitele mrtvým.

Hope“ je vaším druhým dlouhohrajícím albem vydaným u labelu Pagan Records. Jste spokojeni s jejich podmínkami a propagací nového materiálu?

Pagan Records je skvělým a absolutně profesionálním labelem. Dostáváme od něj velkou podporu ve všech krocích, ke kterým se jako kapela rozhodneme.

Měli jste nabídku od nějaké větší globální firmy, že by vydala nový počin? Pokud ano, proč jste se rozhodli na ni nepřistoupit?

Neměli. Od začátku jsme věděli, že „Hope“ bude vydáno u Pagan Records.

Je někdo v MORD'A'STIGMATA hlavním skladatelem hudby nebo máte nějakým způsobem rozdělené role? Komponujete skladby v soukromí, nebo jde o kolektivní práci ve zkušebně? Potřebujete specifické prostředí, náladu, podmínky atd., když tvoříte nový materiál?

S každým albem je to jiné. „Ansia“ byla připravována kolektivně ve zkušebně, ale hrubé nástiny byly mojí prací. Následně jsme je rozvinuli skrze improvizaci. „Our Hearts Slow Down“ bylo z většiny výsledkem improvizace. „Hope“ jsem složil já, 90 procent skladeb jsem napsal v ložnici. Je to pro mě velmi osobní materiál, vložil jsem celé srdce do textů a hudby, abych se očistil od bolesti, kterou jsem prožil.

Jak dlouho jsi komponoval skladby pro „Hope“? Songy jsou stopáží velmi rozsáhlé. Je práce na jedné takové skladbě rozdělena do více fází, nebo celou kompozici složíš na jeden zápřah?

Jak jsem zmínil výše, napsal jsem téměř celý materiál pro toto album. Šlo o nejrychlejší skládání v naší historii, zabralo to asi tři až čtyři měsíce.

Během několika let jste výrazně změnili žánr. Například deska „Antimatter“ (2011) byla, řekl bych, technickým black metalem, s „Ansia“ (2013) jste přešli k takovému (post-)black/doom metalu. Co bylo důvodem této velmi radikální proměny? Mělo to co dočinění se skutečností, že po vydání „Antimatter“ opustil kapelu kytarista Silencer?

Nemělo to spojitost s odchodem Silencera. Spíše bych řekl, že on opustil kapelu právě z důvodu, že jsme radikálně změnili styl. Jsem hlavním skladatelem kapely od jejích úplných začátků, změna žánru byla tedy celkově způsobena mými životními problémy. Prožil jsem silnou neurózu a deprese, které ze mě téměř vysály život. V letech 2012–2013 bych nebyl schopen hrát zuřivou a agresivní hudbu. Začal jsem v té době hudbu využívat jakožto formu meditace, jež na mě má skutečně uklidňující účinky. Tímto experimentem vznikla „Ansia“.

Našli jste se ve stylu, který v současnosti hrajete? Nebo je možné, že se v budoucnu posunete zase někam jinam?

Vždy hledáme něco nového. Hudba je řeka tak podobná samotnému životu – nikdy nevíme, kam nás budoucnost zavede.

V posledních týdnech stoupla vaše koncertní aktivita. Byli jste na miniturné s ABOVE AURORA, posléze s TRIPTYKON a SECRETS OF THE MOON, v dubnu se chystáte na Slovensko a do Rumunska s OBSCURE SPHINX. Užili jste si zmíněná vystoupení, proběhlo vše v pořádku? Plánujete ještě nějaké další turné na podporu nového alba? A co show v České republice?

Ano, ta aktivita je důvodem, proč jsi musel tak dlouho čekat na moje odpovědi. Omlouvám se za to. Určitě jsme koncertní kapelou, užíváme si každý jeden moment na scéně. Jsou to okamžiky, v nichž explodují pravé emoce a kouzlo naší hudby. V současnosti nejsou naplánovány žádné další akce, jsme však otevřeni rozumným nabídkám.

Co pro vás znamenají koncerty? Jsou pro vás něčím speciálním, máte nějaké specifické rituály před či při show?

Myslím, že jsem prozradil dost v předchozí odpovědi. Máme své vnitřní rituály, které však musejí zůstat ve vnitřní sféře.

Hrajete stále naživo i skladby z prvních dvou desek, nebo se setlist sestává pouze ze songů z „Ansia“, „Our Hearts Slow Down“ a „Hope“?

Písně z prvních dvou alb nadále nehrajeme. Neseděly by k novým skladbám. Když hrajeme naživo, chceme posluchače vzít na cestu skrze vnitřní já. Naše staré songy nejsou tím nejlepším nástrojem k dosažení této cesty.

Texty například na desce „Ansia“ jsou, řekl bych, určitým způsobem mystické a esoterické. Kdo je autorem lyrických konceptů MORD'A'STIGMATA? Jste nějak zainteresování v mysticismu, kosmických vědách, esoterismu?

Ano, zabýváme se mystikou a spiritualismem. Já jsem napsal texty pro poslední dvě alba („Our Hearts Slow Down“ a „Hope“). Slova pro „Ansia“ napsal Voxmord – náš první vokalista, jenž byl členem kapely do vydání debutu.

Myslím, že vaše hudba má svůj osobitý feeling a náladu, ale v minulosti: které kapely měly největší vliv na vás a váš hudební a kompoziční vývoj?

Je jich tak mnoho... Jsme velcí hudební fanoušci, na žánru nezáleží. Největší vliv měli BURZUM, MAYHEM, DARKTHRONE, NEUROSIS, SWANS, THE CURE, PORTISHEAD, WOVENHAND, ULVER, DEPECHE MODE, FIELDS OF THE NEPHILIM a mnoho mnoho dalších. Snažíme se naslouchat zvukům s otevřenými srdci, takže nejen samotné noty jsou důležité, ale také lidské bytosti, jež jsou v nich ukryty.

Polská black & death metalová scéna je jednou z mých nejoblíbenějších. Nachází se zde mnoho originálních a specifických projektů a kapel a oddanost žánru je patřičná. Jak se na vaši scénu díváš ty? Funguje zde nějaká pravidelná a silná spolupráce mezi kapelami, nebo je to spíše individuální záležitost? Mohl bys doporučit nějaké ne až tak známé spolky z tvé země, které jsou tvými favority?

Polská extrémně metalová scéna je absolutně skvělá. Skupiny zde určitě více spolupracují, nežli by mezi sebou bojovaly. Máme zde některé jedinečné kapely, kterým byste určitě měli věnovat pozornost. Abych zmínil některé méně známé: BLAZE OF PERDITION, WEDROWCY~TULACZE~ZBIEGI, THAW, THY WORSHIPER.

Která alba tě v roce 2016 nejvíce zaujala? Na žánru nezáleží...

Nejsem si jist, zda jde o nahrávky z roku 2016, ale zamiloval jsem se do „Sun“ od SECRETS OF THE MOON a „Realms“ od DARKHER.

Sleduješ bedlivě současné dění na metalové scéně? Co si myslíš o nových vlnách black metalu – mám na mysli disharmonické, avant-gardní spolky; a dále ritualistické kapely v kapucích se svíčkami na pódiu? Jsi fanouškem těchto skupin nebo raději uctíváš staré záležitosti?

Poslouchám vše, co mi přijde dobré. Nejsem velkým fanouškem „kapucového black metalu“, neboť mám dojem, že ty kapuce velmi často mají schovat nedostatek talentu. Ale jako všude, i zde jsou nějaké výjimky.

Vaše nové album vyšlo také na vinylu. Je někdo v kapele velkým fanouškem a sběratelem počinů na tomto formátu? Máte ve svých sbírkách nějaké klenoty?

Bohužel, všichni v kapele jsme spíše sběrateli CD. V minulosti jsem též shromažďoval kazety. Mám nějaké poklady jako first press „Grom“ od BEHEMOTH nebo first press „Elizium“ od FIELDS OF THE NEPHILIM. Mimochodem, vinylová verze „Hope“ vypadá opravdu úžasně. Je velmi příjemný pocit mít své album na velkém černém kotouči.

Ion (basa, vokál) je též členem black/deathových PRELUDIUM. Jsou kolem tohoto projektu nějaké novinky? Připravuje se už nástupce desky „Redemption“ (2014)?

Nejsem si jistý, ale myslím, že PRELUDIUM jsou mrtví.

Děkuji za tvé odpovědi, tvůj čas a vaši hudbu. Závěrečná slova jsou tvoje...

Tento rozhovor mě zaujal. Je vidět, že sis dal práci s vytvořením všech těchto otázek a bylo mi potěšením na ně odpovídat. Pokračuj v dobré práci a drž se.

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 09. 04. 2017
Přečteno:
3802 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 04. 2017 15:05 napsal/a kubánec
Naděje...
...je nejhorší zlo, protože prodlužuje lidské utrpení...(Friedrich Nietzsche)