Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EP 2017, vlastní náklad / hard \'n\' heavy / Česko

Poprvé se havířovská hard 'n' heavy kapela BASTARD zformovala už v průběhu roku 1993, aby o rok později vydala své stejnojmenné debutové (a dosud jediné) album a následně odjela turné jako předkapela tehdy stále populárnějšího teplického KABÁTU. V uvedeném období se navíc její skladby objevily i na několika kompilacích a rovněž na tributním CD skupiny KATAPULT (song „Máš na to být víc“). Po této velmi plodné etapě její existence se však chod kapely záhy hodně zpomalil a po určitém období nečinnosti došlo v roce 1996 k jejímu tehdejšímu rozpadu. Zpátky na scéně se BASTARD objevil až takřka po 20 letech, konkrétně v létě 2015, kdy dva jeho stěžejní členové zpěvák a textař Láďa Tomis (ex – DOGA, SJETÝ GUMY, souběžně působí i v ostravském revival bandu Jiřího Schelingera) a kytarista a skladatel Láďa Krečmer (ex – BARBARELLA, CITRON, TANJA) začínají dělat první kroky pro návrat skupiny na pódia a zároveň též pomalu připravují materiál na nové album. Jeho předzvěstí a zároveň i ochutnávkou ze současné tvorby je pak na začátku letošního roku vydané EP s jednoduchým názvem „…na start!“.

CD by se vlastně dalo rozdělit na dvě části, ta první přináší tři zbrusu nové pecky z dílny skupiny, na nichž se hudebně podíleli oba kytaristé, konkrétně Láďa Krečmer (v jednom případě) a Jarda Dolejš (dvě pecky), texty jsou pak dílem zpěváka Ládi Tomise. Nevím, jestli by se dalo úplně napsat, že BASTARD se svou aktuální tvorbou pokračuje tam, kde před 20 lety skončil, nějaká návaznost tam z mého pohledu samozřejmě je, i díky několikrát zmiňovanému tandemu Tomis/Krečmer, ale řekl bych, že nové skladby jsou o něco málo syrovější, tvrdší a pochopitelně mají soudobou zvukovou tvář. Jako naprosto jasnou hitovku a věc, jenž mě po všech stránkách nejvíce oslovila, bych uvedl trojku „Měj se fajn“, která se klukům opravdu vydařila a určitě má výraznou šanci na úspěch v domácím rockovém éteru. Ale ani obě další novinky svou kvalitou nijak nezaostávají, a pokud bude celé připravované CD v podobné kvalitě, troufnu si tvrdit, že jak samotní muzikanti, tak i jejich fandové budou s výsledkem naprosto spokojení. V podstatě, jako takový bonus, je EP doplněno dvěma staršími věcmi z prvního alba v live podobě, tím pádem si fanoušci, kteří ještě neměli možnost vidět některé z vystoupení BASTARDU v posledních několika měsících můžou udělat obrázek o tom, jak vypadá jeho současná koncertní tvář. Musím říct, že samotné kapele to na EP v obou případech (studio i live) šlape naprosto perfektně, zřejmě i díky předchozí dlouholeté spolupráci některých jejích členů v jiných hudebních projektech. 

Studiová část EP byla pořízená během prosince 2016 ve studiu Citron, live kousky potom pochází z dubna loňského roku, kdy BASTARD vystoupil v olomouckém S klubu. Veškeré práce spojené se zvukovou stránkou nahrávky (samotné natáčení, mix, mastering a též produkce) si vzal na starost Djordje Erič a s klidem můžu napsat, že výsledný sound je opravdu povedený a předvedeným skladbám naprosto sedí. I dva zmíněné songy z debutu zní v současném hudebním a zvukovém provedení velice svěže. O grafickou stránku papírové kapsy, v níž lisované cédéčko vyšlo, se postaral Michal Vojtek z Crystal Production. 

Podtrženo sečteno, kdo kapelu BASTARD poslouchal v první polovině devadesátých let a oblíbil si její debut, jistě s radostí přivítá i současnou tvorbu téhle party, která sice asi v dnešním přetlaku muziky nebude se svou produkcí bořit sály, ale určitě vždycky přinese fanouškům porci poctivé a hlavně kvalitní hardrockové muziky. Za sebe doufám, že její druhá etapa fungování bude mnohem delší než ta první. Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Soudný den
  2. Báječnej plán
  3. Měj se fajn
  4. Tak to tu je (live 2016)
  5. Nejsi jediná (live 2016)

Čas: 21:24

Sestava:

  • Láďa Tomis – zpěv
  • Láďa Krečmer – kytara
  • Jarda „Pačes“ Dolejš – kytara
  • Jarek Jedlička – baskytara
  • Mojmír Krochmalný – bicí

Web
Bandzone


Zveřejněno: 28. 03. 2017
Přečteno:
3880 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář