Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2016, Dark Essence Records / experimentální black metal, rock / Řecko

Řečtí HAIL SPIRIT NOIR loni vydali desku, která v podhoubí poměrně silně zabodovala. A ono se není čemu divit, působí to i na mě, jejich album „Mayhem In Blue“ má všechny parametry, které si pod žánrem experimentální hudba představuji.

HAIL SPIRIT NOIR jsou volnomyšlenkáři. Mají rádi black metal, ale nezůstávají uvězněni v jeho okovech a do svého výrazu implantovali vlivů, které by jeden těžko spočítal. „Mayhem In Blue“ je totiž deskou divokou, rozlítanou do spousty časových pásem, zahrávající si stejně s black metalem, jako s psychedelickým rockem. Konzervativní vyznění tady nemá šanci. Tahle nahrávka je hodně otevřená záležitost.

Ač jsou HAIL SPIRIT NOIR poměrně mladou kapelou, zatím v pravidelném intervalu dvou let vydávají alba a jejich oblíbenost s každým z nich roste. Svůj potenciál už jasně dokázali na dvou minulých nahrávkách, mě osobně „Mayhem In Blue“ baví ze všech tří úplně nejvíc.

Album obsahuje šest skladeb a každá z nich je úplně jiná, nabízí svou soukromou zápletku, přesto mají několik společných prvků, které nevyvolávají chaos a album tak drží krásně pohromadě. Tím pádem vám nepřijde vůbec divné, že se vedle sebe objeví blackmetalová pasáž se skřehotavým vokálem, zatímco za chvíli následuje part, ve kterém zaznějí smyčce doprovázené čistým hlasem. Tahle hudba vás posune k létům minulým a zní jak soundtrack k filmu. A to vám přijde jako úplně normální záležitost. Ten pocit lehkosti, s jakým HAIL SPIRIT NOIR prolínají kdysi nespojitelné světy, je okouzlující.

Plusové body Řekům naskáčou za skvělý sound, který už sám o sobě dýchá rockem, ale když do něj zakombinují blackmetalové pasáže, zní to jednoduše dobře. Ale stejně z největší části je „Mayhem In Blue“ v podstatě rockovou deskou, jen s ostřejšími vokály, což z nich automaticky nemusí dělat black metal. První věc „I Mean You Harm“ už je vlastně takovou nápovědou. Vedle šlapavé rytmiky a výrazných space zvuků a tónů hammondek musí být každému jasné, že tahle kapela má velký nadhled.

Postupným prokousáváním se deskou se objevuje několik inspiračních zdrojů, které se nutně derou na mysl. Především si nemůžu odpustit nezmínit ORANSSI PAZUZU, kteří jsou v hudbě HAIL SPIRIT NOIR poměrně dost cítit. Spojuje je podobný sound, namátkou třeba titulní skladba jejich odérem dýchá až za roh. Oproti seveřanům jsou ale celkově HAIL SPIRIT NOIR o něco méně psychedeličtí, i když ani touto složkou nešetří, nebojí se čistějších vokálních poloh a ještě více se snaží těžit z rockové minulosti, kterou desku napěchovali.

Vrcholy alba spatřuji v nejdelší věci „Lost in Satan's Charms“, která má několik záchytných momentů. V tvrdší poloze mi HAIL SPIRIT NOIR připomenou ARCTURUS, zatímco závěrečná vyklidněná pasáž s chytlavým kytarovým motivem dokáže vytvořit natolik silnou atmosféru, že nezbývá než zatleskat. A i když se bavím v podstatě u všech skladeb, musím kapele zatleskat za zařazení závěrečné „How to Fly in Blackness“. Je to především za odvahu vyjít s takovou věcí mezi přísný metalový lid. Song sám o sobě snese nejpřísnější měřítka, jen ne ta metalová. (úsměv) Symfonické tóny, pomalá pasáž, čistý vokál… song jak vystřižený ze sedmdesátkového filmu. I přes svůj počáteční líbivý ráz má skladba v sobě potemnělou náladu a prostřední pasáž, kde dojde i na blackový skřehot, patří mezi nadstandardní záležitosti.

Snahu HAIL SPIRIT NOIR je potřeba ocenit. Žánrové potulování časoprostorem dokázali zhmotnit v smysluplnou porci muziky, která otevřenějším posluchačům musí udělat radost. V tomto smyslu jsem zvědavý na reakce fanoušků ROTTING CHRIST, kterým budou v rámci sobotního turné Hellenic Darkness HAIL SPIRIT NOIR předskakovat.

Seznam skladeb:

  1. I Mean You Harm
  2. Mayhem in Blue
  3. Riders to Utopia
  4. Lost in Satan's Charms     
  5. The Cannibal Tribe Came from the Sea     
  6. How to Fly in Blackness

Čas: 40:29

Sestava:

  • J. Demian - basa
  • Theoharis - kytara, vokály
  • Haris - klávesy

https://www.facebook.com/Hail-Spirit-Noir-260062670728238
https://hailspiritnoir.bandcamp.com


Zveřejněno: 13. 03. 2017
Přečteno:
3949 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář