Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

EP 2017, Osmose Production / black metal / Norsko

Norští NORDJEVEL jsou novou akvizicí na poli True Norweigan Black Metalu. Jejich debutové album se vynořilo z ledové krusty minulý rok, a tak není sporu o tom, že tento žánr, ač dle mého vyčpělý, stále chrlí nové kapely. I když už jsem vůči norskému černě kovovému umění skeptický, tak právě NORDJEVEL společně se SARKOM či DJEVEL mě velice mile překvapují, a to ani nemusí drtit nic inovativního.

Zprvu jsem NORDJEVEL nevěnoval absolutně žádnou pozornost. Jediné, čeho jsem si všiml, bylo vyobrazení debutového alba, které mi připomínalo spíše nějakou powermetalovou taškařici. Inu, chyba lávky. Až po vcelku dlouhé době jsem se donutil k jeho poslechu (také díky panu Opatovi). No, a jak už asi předpokládáte, udělal jsem velice dobře. NORDJEVEL sice nic objevného nehrají, avšak hrají to tak skvěle, že mě to prostě a jednoduše baví. Debutové album sjíždím dodnes. Ona bicí kulometná palba s vcelku zajímavou riffáží má jednoduše skvělý tah na bránu.

No a aby to nebylo až tak překvapivé, je na čase seznámit vás se sestavou onoho norského spolku. Kytary obsluhují Nord (FATAL IMPACT, TVANGESTE) s Noralfem. Struny basové má na starost Dezepticunt, který dnes působí také v deathmetalových CRITERION, ale hrál také ve známějších RAGNAROK. Do mikráku řve Doedsadmiral (SVARTELDER), no a onu pro mě hlavní postavu jsem si nechal až na konec; za bicí hradbou totiž nepůsobí nikdo jiný než velevážený pan Widigs z válečného komanda MARDUK.

Po debutu nazvaném „Nordjevel“, který považuji za jednu z nejlepších nahrávek novodobého norského black metalu, se NORDJEVEL vytasili hned v příštím a stávajícím roce 2017 s novým EPkem nazvaným „Krigsmakt“. Ač jsem výše plival na obal debutu, tak tentokrát je vše v pořádku. Žena v žalostném postavení nad svým umírajícím milým uprostřed válečné vřavy mi přijde velice výmluvná, obzvlášť, pokud máte za bicími Widigse, hehe. To, že EPko oplývá pouhými třinácti minutami, není na škodu. Koneckonců NORDJEVEL si nehrají na žádné progresivní šmodrchance. Hned s titulní „Krigsmakt“ není čas na kompromisy. Kulometná palba na sebe nenechá ani chvíli čekat a Widigs dokazuje, proč bývá tak veleben. Kytary opět nápadité, jsou zde čitelné i melodické linky, takže i přes totální kulomet se nekoná žádná tanková divize. Doedsadmiral do toho plive tak nějak... tradičně, po norském způsobu.

„For De Valne“ ovšem překvapuje. Po intru za zvuků kulometu se do stejného rytmu zaobalí i Widigsova hra a skladba nabízí pomalejší, klidnější verzi NORDJEVEL. Plíživé tempo, nemocný vokál, pochod na smrt... tak vypadá úvodní část skladby a mně se zamlouvá. „For De Valne“ je hymnus. Hymnus vítězný, přesně tak totiž oslavují melodické kytarové výjezdy, přičemž Widigs stále udává rytmus. Musím ale uznat, že ony melodické linky mi přijdou až moc kýčovité.

No, tak jsme si zapochodovali a je čas se zas přesunout do předních linií, jelikož třetí a poslední skladba s názvem „Into Ever Deeper Depths“ je až na klidnější přechody opět naprostý vyhlazovák. Smrt. Nemám co víc říct. Více takových. Inu, od NORDJEVEL se mi i ten neustále omílaný black metal norského stylu zamlouvá, i přesto, že tam nejsou žádné disharmonie a zvrácenosti, kterými dnes blackmetalová scéna tak oplývá.

Seznam skladeb:

  1. Krigsmakt
  2. For De Valne
  3. Into Ever Deeper Depths

Čas: 13:21

Sestava:

  • Nord - baskytara, kytara
  • DezeptiCunt - baskytara
  • F. Widigs - bicí
  • Doedsadmiral - vokál
  • Noralf - kytara

http://nordjevel.moonfruit.com/

7,5/10


Zveřejněno: 18. 03. 2017
Přečteno:
4074 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 03. 2017 11:58 napsal/a Opat
...
Solidní záležitost, sice nic objevného, ale kvalitně složené i zahrané, jen možná s až příliš moderní produkcí. Nejvíc mě baví pomalejší druhá skladba. S hodnocením souhlas.