Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2016, Ván Records / experimental doom, death / Německo

Za názvem THE RUINS OF BEVERAST stojí pouze jedna jediná osoba. Tou je Alexandr von Meilenwald, který na sklonku loňského roku pomocí Ván Records vydal dvanáctipalcové EP, které má být předzvěstí páté velké řadovky. Nové album by údajně mělo vyjít letos a mělo by navazovat na poslední desku „Blood Vaults - The Blazing Gospel of Heinrich Kramer“, s kterou Alexandr zabodoval na plné čáře. A nebylo se čemu divit, materiál na „Blood...“ působil, a vlastně pořád působí, jako zhudebněná apokalypsa. Jeho death/doomové vyznění a délka 80 minut dokáže dělat divy.

Ale zpátky k recenzované nahrávce... ta obsahuje pouze dvě skladby, ale krátká rozhodně není. Dvacet minut nemůže nikoho, kdo se s tímto projektem setkal, překvapit. Dvě plnohodnotné skladby, kde každá z nich má stopáž kolem deseti minut, je už taková klasika THE RUINS OF BEVERAST.

Zajímavostí tohoto EP je, že jedna ze skladeb je plně autorská a druhá je coververzí od PINK FLOYD. Tento fakt může být poněkud překvapující, ale po vyslechnutí předělané skladby posluchači dojde, že se vlastně o žádný velký šok nejedná a nezbývá než zvolat: „Proč ne? Skvělý tah!“.

EP „Takitum Tootem!“ otevírá nová skladba se stejnojmenným názvem, jen je navíc opatřena dodatkem (Wardance). Tahle kompozice po téměř dvouminutové předehře přejde do hypnotického rytmu. Bicí tepou jako při šamanském rituálu někde v jihoamerickém pralese, při kterém se snaží vyhnat ďábla z duše. Zároveň se nad povrchem vznášejí zvuky, které si člověk spojí spíš s arabským světem. Dominantní pro celou skladbu je však kytarový riff, který je neustále repetitivně hrán dokola, ale jak to tak u rituálu bývá, není to vůbec na škodu. Naopak. Délka skladby není problémem a o tom, že by se dostavoval pocit nudy, nemůže být vůbec řeč. Ona skladba sama o sobě ve své podstatě na mě nepůsobí nijak ortodoxně, jedinou striktní metalovou složkou zůstává Alexandrův chropot.

Nejsem odborník na PINK FLOYD, tudíž nebylo překvapením, že mi skladba „Set The Controls For The Heart Of The Sun“ nic v originále neříkala. Nicméně jak je vidno, muzikanti dělající zajímavou hudbu, což pro Alexandra platí, nejsou jen duté metalheads. Tato skladba budiž příkladem. A musím říct, že umístit na jednu desku tyto dvě věci, se ukázalo jako vydařený tah. Coververze totiž dýchá podobným nábojem jako „Takitum Tootem! (Wardance)“. Její sound je opět postaven na monotónním základu bicí sestavy a opakování motivů, kde se postupně stává psychedelie doslova hmatatelnou. Což plně dokumentuje ambientní prostřední pasáž, která působí jako vesmírný trip.

THE RUINS OF BEVERAST stvořili minimálně hodně zajímavé a svou atmosférou přitažlivé EP. Obě skladby mají společného ducha, který dokáže naladit na jinou dimenzi, má schopnost odpálit člověka do jiné části vědomí. Skladby ze své podstaty nepůsobí žádným agresivním dojmem, přesto se neustále jedná o syrovou porci doom/deathu, avšak v tomto případě notně experimentální. Což se ve finále jeví pro formát tohoto EP jako dobře zrealizovaná myšlenka.

Seznam skladeb:

  1. Takitum Tootem! (Wardance)
  2. Set The Controls For The Heart Of The Sun

Čas: cca 21 minut

Sestava:

  • Alexandr von Meilenwald – vše

https://theruinsofbeverast.bandcamp.com
https://www.facebook.com/The-Ruins-Of-Beverast-116265971848680

 


Zveřejněno: 01. 04. 2017
Přečteno:
3566 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář