Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2016, Debemur Morti Productions / atmospheric black metal / USA

Vznik amerického uskupení DEATH FETISHIST se datuje do roku 2015, stojí za ním ale dvojice již nějakou dávkou zkušeností obklopená. Bubeník Grond Nefarious už pěkných pár let mlátí/mlátil v různých mně neznámých většinou black metalových formacích, hlavní postavou ale jest Matron Thorn. Tenhle maník mě už pár let zpět zaujal svým one-man projektem BENIGHTED IN SODOM a o něco později také hnilobnými ÆVANGELIST. Poslechl jsem také předloňskou desku další jeho kapely ANDACHT, tento atmosférický black metal mě ale až tak nedostal, na Matrona Thorna to je přeci jen nějak málo šílené. Což nyní už podle názvu DEATH FETISHIST nehrozilo.

Do „Clandestine Sacrament“ jsem vstupoval s určitou opatrností a ne úplně těmi nejvyššími očekáváními. Důvody jsou dva. Za prvé ať u BENIGHTED IN SODOM, nebo u ÆVANGELIST jsem i u alb, které považuji v celkovém měřítku za zdařilé, nacházel místa, která mě tolik neučarovala, některá bych se nebál nazvat hluchá. Za druhé, Matron Thorn vydává doslova jeden počin za druhým a další nový projekt vzbuzoval trochu skeptické otázky, zda bude materiál disponovat dostatečnou kvalitou.

Tenhle odstavec lze hodit za hlavu. „Clandestine Sacrament“ je jednou z nejlepších desek z dílny teprve sedmadvacetiletého Američana. V zahraniční TOP 10 za loňský rok se u mě DEATH FETISHIST umístili na pátém místě, jednoznačně by ale vyhráli případnou kategorii Překvapení roku. To, jakým způsobem mě album uzemnilo, se dlouho žádné nahrávce nepovedlo. Říká se, že překvapivý úder je mnohem drtivější, a platí to nejen v bojových sportech. Předchozí dvě EP „Whorifice“ a „Lucifer Descending“, která též spatřila temno světa loni, jsem dosud neslyšel, takže první setkání s DEATH FETISHIST mi připravila právě až debutová řadovka a bylo to setkání uhrančivé...

Úvodní ambientní intro „The Gifted Medium“ s dámskou recitací ještě nic moc neprozradí, to zásadní ale přijde hned s prvními tóny následné „Astral Darkness“. Mocně navrstvené kytary, prolínající se do těžko prostupné spleti melodických provazů, obklopující vaše smysly a svazující vaše končetiny tak pevně, že se nelze hnout. Často je podkladem poměrně jednoduchý riff, na kterém se převalují různé disharmonické vybrnkávky, silně nahallované a nadelayované. Občas se mihne nějaký ten synťák, ale většina těchto poutavých pasážích je prací kytar. Tím mohou DEATH FETISHIST evokovat české INFERNO – nepříliš hudebně, ale skutečností, že dané navrstvení a naefektování strunného nástroje budí dojem, že to snad ani kytary nejsou, nýbrž klávesy. Zmiňované synťáky jsou u DEATH FETISHIST ale spíše jakýmsi podkladem, nutným, ale nehrajícím prim.

Je zajímavé, že i tak těžko prostupná hradba může být svým způsobem chytlavá. Mohou za to právě už zmíněné riffy, které jsou někdy i naprosto triviální, ale mají neuvěřitelnou sílu. Přesně takto mě uchvátila závěrečná kompozice „Upterneth the Chalice“, kde se možná i dvě minuty opakují dvě variace jednoho riffu, avšak právě tato repetitivnost má enormní moc. Tuplem pak za srdce chytne začátek čtyřky „Netherrealm“, kombinace skvělé vybrnkávky a ještě lepší melodie prostě funguje. „Beauty from Wretchedness“ je zpočátku zas až takovou nehezkou black metalovou baladou. Na desce se tak nachází jak spíše táhlejší, tak zběsilejší kompozice, nějakých přehnaných blastbeatů se ale nedočkáte. Hlavní roli má dechberoucí atmosféra, nikoliv technická vybroušenost.

A to mě možná i samotného překvapilo. Mám obvykle rád, když z nahrávky cítím preciznost, technickou zdatnost atd. Avšak na „Clandestine Sacrament“ jsem bez váhání ochoten od veškerých nedokonalostí odhlédnout a nechat se pohltit. Tím samozřejmě nechci říct, že by dvojice muzikantů nedisponovala dostatečným umem, ale nějakých „bočností“ si na desce všimnout lze. Jenže... ta atmosféra... TA ATMOSFÉRA! To se jen tak někomu vytvořit nepovede.

Na desce též hostuje několik přizvaných hudebníků. Na vokálu ve „Voidtripper“ se podílel D. G., jehož můžete znát z islandských MISÞHYRMING, MARTRÖÐ, NAÐRA nebo SKÁPHE. V „Netherrealm“ a „Wreckage of the Flesh“ zase je ke slyšení Doug Moore z technical deathových PYRRHON. Troufám si ale tvrdit, že mužský vokál by Matron Thorn s klidem obstaral sám, a jakožto nejzajímavější vokální hostovačka se mi tak jednoznačně jeví Julia Black. Tato slečna původem z Bukurešti se věnuje spíše trip-hopu, downtempu nebo rocku, ale její uhrančivý hlas například v „Astral Darkness“ naprosto umocnil už tak tíživou náladu „Clandestine Sacrament“. Rozhodně by se na nějaké ambientní nahrávce neztratila.

Kromě vokálních obohacení deska obsahuje též klávesové/synťákové party Jürgena Bartsche (BETHLEHEM), konkrétně v ambientní vsuvce „Verbrannt im Altem Morast“ s pořadovým číslem šest. Jestliže intro mi přišlo trochu zbytečné, zde nemohu o ničem takovém mluvit, tato skladba na album naprosto zapadá. Na závěrečné a nejdelší „Upterneth the Chalice“ se pak podílel Maurice de Jong alias Mories, lídr šíleností jako GNAW THEIR TONGUES, DE MAGIA VETERUM nebo CLOAK OF ALTERING.

Právě poslední skladba se stala nakonec mojí úplně nejoblíbenější, ač by mohl někdo namítat něco ohledně její monotónnosti. Jenže právě tím mě „Upterneth the Chalice“ tak dostala. Může různě obracet již použité motivy, přesto si pořád hraje s posluchačem a je naprosto důstojným uzavřením této tajemné procházky. Určitě bych se ale obešel bez posledních dvou minut a naprosto zbytečně vklíněného outra, to téměř vždy vypínám. Trošku to kazí ten zážitek, kdy deska dohraje a vy jen nehnutě sedíte a pomalu se vzpamatováváte. Škoda.

Jinak ale všechna čest. DEATH FETISHIST se povedlo mě absolutně uzemnit. Není to deska k nepozornému poslechu: doporučuji, najděte si čas, vypusťte všechno z hlavy a nechte se unášet. Věřím, že vás ta pohřební atmosféra pohltí. U mně se tak tedy rozhodně stalo. Možná i proto jsem se v recenzi tentokrát tolik nesoustředil na jednotlivé nástroje (vyjma kytary, jež je průvodním prvkem „Clandestine Sacrament“, zatímco basa je téměř neznatelná a bicí tak nějak standardní). Take me to the opening gate!

Přesné hodnocení: 8.5/10

Seznam skladeb:

  1. The Gifted Medium
  2. Astral Darkness
  3. Voidtripper
  4. Netherrealm
  5. Beauty from Wretchedness
  6. Verbrannt im altem Morast
  7. Wreckage of the Flesh
  8. Upturneth the Chalice

Čas: 50:27

Sestava:

  • Matron Thorn – zpěv, kytara, basa, syntezátor
  • Grond Nefarious – bicí

http://deathfetishist.bandcamp.com/
http://www.debemur-morti.com/


Zveřejněno: 06. 03. 2017
Přečteno:
3461 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2017 20:15 napsal/a Coornelus
...
Vůbec neznám, ale recenze namlsala. Jdu se potom kouknout :-)
07. 03. 2017 17:34 napsal/a Kubánec
...
Vůbec mě to nebere. Sto lidí, sto uší. :o)