Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2016, Elektro KT Group / bigbít / Česko

Západočeská skupina LORD vznikla v roce 1988, v roce 1992 vydala debutové demo „Dávno se známe“ a pak se za ní zavřela voda... Restart přišel v roce 2011, kdy se sešla v lehce obměněném složení, ale hudebně se pořád držela v bigbítových vodách. Druhá nahrávka „1000 poschodí“ vyšla v roce 2014 a velký podíl na jejím vzniku i vyznění měli matadoři Miloš Bešta (ASMODEUS, A+) a Jan Petričko. Nejspíš hlavně díky přispění tohoto dua dopadla nahrávka vcelku solidně, byť některé skladby působily fádním až cajdákovitým dojmem, některé texty lehce křečovitě a zpěvák se často dostával do poloh, které mu činily potíže.

Utekly dva roky a LORD jsou tu s druhým albem moderní éry. Sestava se změnila na tom nejviditelnějším resp. nejslyšitelnějším místě, k mikrofonu se postavil Alfons Twordy, který u něj stál už v roce 1992... a na předchozím počinu si zazpíval v jedné skladbě. Výměna vokalisty LORDU určitě prospěla. Alfons sice minule nebyl úplně bezchybný, ale na novince předvádí jistější výkon, i když žádný extra pěvec to taky není.

Obecně platí, že je „Čekání na jaro“ o poznání vyspělejší a vyrovnanější materiál, nenachází se na něm takové skopičiny, jakými byly nepříliš povedené skladby „Jen tak“ nebo „Přemožitelé osudu“. Otvírák se tentokrát povedl nepoměrně lépe, tepající „Ve stínu kyvadla“ je na úvod dobrou volbou, patří k těm svižnějším, rytmicky pestrým kouskům, navíc disponuje docela chytlavými motivy, které po dvou třech posleších uvíznou v hlavě, stejně jako refrén. Jan Petričko napsal zajímavý text, zdánlivě inspirovaný povídkou Jáma a kyvadlo, ale ve skutečnosti o kontrastech mezi vědou a náboženstvím, astronomií a astrologií, přirozenem a nadpřirozenem... což pěkně vysvětluje nikoliv v textu, ale v bookletu, kde je u každého textu uvedeno, co jím chtěl autor říci - u Jana Petrička vcelku běžná věc, která má smysl. U třetí skladby je uvedeno, že album je textově pojato jako prostřídávání se ročních období, kdy zima rovná se smutek a deprese, podzim hrozí předtuchou a potemnělými barvami, léto představuje náhlé vzplanutí naděje a jaro je neustále se opakující očekávání startovní čáry všeho živého. Název „Podzim našich životů“ sesignalizuje, že se bude hrát posmutnělá pomalejší muzika, text by pak posloužil každé pořádné doommetalové kapele, protože z něj čiší zoufalství... škoda, že jej nedokáže Alfons podat nějak tíživěji, protože tahle věc po silněji prožitém zpěvu volá.

Prostřídávání pokračuje, „Čekání na jaro“ je veselejší písnička s melodickými refrény, čiší z ní radost a hravost, ale přitom nejde o lacinou muziku; když se do ní člověk pozorně zaposlouchá, najde řadu zajímavých motivů, typických pro Miloše Beštu. Rukopis tohoto hitmakera je patrný na celé desce, která je díky onomu střídání nálad pestrá, každá skladba je jiná, a byť některé uvíznou v paměti snáze, i ty na první poslech nevýrazné v sobě skrývají cosi interesantního. K dobrému dojmu přispívá i řada hostů. Ti dostávají spíše menší než větší prostor, ale muziku zajímavě obohacují, ať jde o klávesy, smyčce nebo zpěvačky - vždycky má onen vklad smysl a své místo. K zajímavým položkám určitě patří napůl folková, napůl rocková „Padaly hvězdy“ s (mírně) country-westernovými motivy (píše se v bookletu...). Ta osciluje mezi křehkými a zemitými polohami, a kytarové hrátky musí potěšit každého bigbíťáka, stejně jako ostřejší „Elegie z hadrů“, která mně ale moc k srdci nepřirostla (asi už nejsem ten bigbíťák jako před třiatřiceti lety - úsměv).

Za vrchol alba považuji „Zimu na Zadních Hamrech“. Zpočátku minimalistická skladba postupně nabírá na naléhavosti, smutek čiší z muziky i textu, zpěvák tady mnohem lépe pracuje s emocemi - aby ne, když potřebuje pohřbít svou milou, ale země je promrzlá na kost, Šumava v zimě nebyla před sto a více lety zrovna pohostinným krajem. Jen na okraj, je zajímavé, že se v poslední době roztrhl pytel s kapelami, kterým Šumava učarovala natolik, že jí věnovaly své písně - napadají mě MASTER´S HAMMER, AVENGER, BEHIND THE CEMETERY WALL nebo DEATH KARMA.

Ale zpět k LORDU, který si nejslabší chvilku vybral v rádoby legrácce „Velkej Johnny“, která mě nebaví ani po hudební, ani po textové stránce, a asi mi víc překáží text, a vlastně i zpěv. Do kontextu alba mi prostě taková blbina nepasuje. To závěr se povedl nepoměrně lépe, poloakustická „Noc v Paříži“ příjemně album ukončuje, i díky povedenému duetu Andrey a Alfonse.

Doprovodné záležitosti lze jen chválit, zvuk ze studia ExAvik je skvělý, nástroje parádně čitelné a hlavně přirozeně znějící. Povedl se i obal; titulní strana je sice poněkud nevýrazná, ale zachmuřená Šumava dobře koresponduje s názvem alba. Vnitřek bookletu působí velmi dobrým dojmem, prověřený grafik Lucas Dio odvedl standardně kvalitní práci. Text každé skladby doprovází přiléhavý podklad, nechybí žádné potřebné informace ani fotky kapely, a ač se všechno tváří moderně, i tradicionalisté by měli být spokojeni.

Seznam skladeb:

  1. Ve stínu kyvadla
  2. Podzim našich životů
  3. Čekání na jaro
  4. Cikánské léto
  5. Změna rytmu
  6. Padaly hvězdy
  7. Elegie z hadrů
  8. Zima na Zadních Hamrech
  9. Velkej Johnny
  10. Noc v Paříži

Čas: 37:26

Sestava:

  • Petr Říha – kytara
  • Alfons Twordy – zpěv
  • Tibor Ďurica – kytara
  • Antonín Kaše – bicí
  • Miroslav More – baskytara

Hosté:

  • František Pelíšek – klávesy
  • Kateřina Klailová – housle
  • Andrea Kohoutová – vokály (4, 10)
  • Tereza Hammerschlageová – vokály (7, 8)
  • Tereza Hrubanová – vokály (8)
  • Miloš Bešta, Pavel Brom – elektrická a akustická kytara

www.lord-rock.cz
www.bandzone.cz/lordrock

 

 

 


Zveřejněno: 17. 03. 2017
Přečteno:
3426 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář